Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

olympiako mouseio

Ο σκοπός που οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου ήταν να αποτυπωθεί η αθλητική ιστορία της χώρας και να καλυφθεί έτσι το κενό που υπήρχε στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, βασική πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός χώρου ζωντανού, όπου η μουσειακή πληροφορία θα κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και θα προάγει τα υγιή χαρακτηριστικά του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στόχος του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού, στόχοι οι οποίοι ικανοποιούνται στην πράξη μέσα από διαρκείς ή εναλλασσόμενες εκθέσεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ενημέρωση και η επικοινωνία με το κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το κοινό

Η ευαισθητοποίηση του κοινού επιτυγχάνεται με την προσέγγιση δύο βασικών πληθυσμιακών ομάδων, του μαθητικού κόσμου και του ευρύτερου κοινού της πόλης. Για το μεν χώρο της εκπαίδευσης, η προσέγγιση βασίζεται σε σύγχρονα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που έπονται της περιήγησης των εκθέσεων, τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για το δε ευρύτερο κοινό, παράλληλα προς τη διοργάνωση εκθέσεων, υποστηρίζεται και μέσα από τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και την έκδοση βιβλίων και αφιερωμάτων αθλητικού περιεχομένου.
Τέλος, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής παιδαγωγικής παρέμβασης του μουσείου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, οι φυσικές του κλίσεις, τα προσωπικά του ενδιαφέροντα κ.α. αποτελούν κεντρικά σημεία ενημέρωσης για εμάς, επί των οποίων καταστρώνεται από κοινού με τους γονείς ένα πλαίσιο ενίσχυσης του παιδιού και ικανοποίησης των αναγκών του.

Εκδηλώσεις για παιδιά

Σε έναν εναλλακτικό χώρο, διοργανώνονται εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους του μουσείου. Με αφορμή γενέθλια ή γιορτή, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα δράσης, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά και κινητικά παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, αλλά και ξενάγηση στη μοναδική έκθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για ομάδες 20 – 30 παιδιών και διαρκεί 2,5 ώρες.
Για περαιτέρω πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Ολυμπιακού Μουσείου, στα τηλέφωνα 2310 968531-2 ή στο e-mail: pr@olympicmuseum.org.gr
διαφήμιση

Κύκλοι δραστηριοτήτων

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται το φθινόπωρο με τα Νέα Ανανεωμένα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για τους μικρούς του φίλους 6 – 12 ετών. Η επιτυχημένη πορεία των πρωτότυπων και ειδικά σχεδιασμένων για τις ανάγκες των παιδιών Εργαστηρίων του Μουσείου συνεχίζεται για 19η χρονιά, με γνώμονα την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών και την καλλιέργεια της έμφυτης ανάγκης τους για μάθηση, πειραματισμό, κίνηση και δημιουργία.

Πληροφορίες χώρου

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Aγ. Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, 54636, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 968531-2

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά