Παιδικό Φεστιβάλ: «Γνωριζόμαστε. Γνωριζόμαστε;» – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Παιδικό Φεστιβάλ: «Γνωριζόμαστε. Γνωριζόμαστε;»

Σε μια προσπάθεια ένταξης όλων των ηλικιών των μαθητών, σε δράσεις εικαστικές και βιωματικές, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή 4 εργαστηρίων, από τις πιο γνωστές και δημιουργικές ομάδες της πόλης, πραγματοποιείται το Παιδικό Φεστιβάλ «Γνωριζόμαστε» το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου το πρωί, από τις 10.00 έως τις 14.00!

Το φεστιβάλ ονομάζεται με τον φαινομενικά ευρύ τίτλο «Γνωριζόμαστε». Και αυτό γιατί κάτω από τον συγκεκριμένο τίτλο μπορούν να χωρέσουν όλοι οι χρόνοι, παρελθόν, παρόν και μέλλον, όλες οι ηλικίες και όλες οι γειτονιές. Πάντα θα έχουμε πράγματα να μοιραστούμε, να θυμηθούμε, να ανακαλύψουμε, να συζητήσουμε, να σχολιάσουμε, να έρθουμε πιο κοντά, να γνωριστούμε καλύτερα. «Γνωριζόμαστε» λοιπόν, τώρα, ενεργητικά και βιωματικά, μέσα από τις δράσεις των μαθητών μας, παίζοντας, διασκεδάζοντας, και ενισχύοντας το αίσθημα της γειτονιάς και της παρέας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ανοιχτό, δυναμικό και αισιόδοξο.

 

Οι δράσεις χωρίζονται σε 4 διαφορετικά εργαστήρια, και περιλαμβάνουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, από 2 έως 18 ετών, καθώς και τους γονείς όπου κρίνεται απαραίτητο.

  • Messy & Clay Play, από τους Hehe – Ηλικίες από 2 έως περίπου 10 ετών, ανοιχτό για όλες τις ηλικίες.
  • «Περιπέτειες Συμπερίληψης: Αναζητώντας τον Χαμένο Θησαυρό!», από τις Aelia Path – Ηλικίες από 8 έως 14 ετών.
  • Εργαστήριο Κολλάζ – Η Γειτονιά μου, από τους Lemoncrush – Ηλικίες 12 – 18 (γυμνάσιο – λύκειο)
  • Γνωριζόμαστε ανά Ζευγάρια, από τη Μαρία Γρηγοριάδου, συνArt. Παιχνίδια επικοινωνίας, βασισμένα πάνω στον πυρήνα της δυάδας.

 

 

Αναλυτική περιγραφή εργαστηρίων

Messy & Clay Play

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου αυτού τα πολύ μικρά παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πληθώρα υλικών και εργαλείων, κατάλληλων φυσικά για την ηλικία τους. Θα ανακαλύψουν ένα σωρό «θησαυρούς», ξύλινα παιχνίδια, εργαλεία από τη φύση, και άλλα γνωστά από το σπίτι και την κουζίνα, ιδωμένα αλλιώς με αναπάντεχες χρήσεις. Ο ενθουσιασμός και η προσήλωση των παιδιών, σε αισθητηριακά ερεθίσματα είναι πάντα πηγαία και αυθεντικά! Το Messy Play, το παιχνίδι αυτό που εμπνέει μικρούς & μεγάλους ανθρώπους να απελευθερωθούν και να απολαύσουν τη ζωή μέσα από τις αισθήσεις τους και προσφέρει πολύχρωμες και «επιστημονικές» συγκινήσεις! Ηφαίστεια που εκρήγνυνται, «slimes» και «oobleck», χώματα και νερά, χρώματα και πλαστελίνες, θα συνθέσουν ένα σκηνικό πειραματισμών, δημιουργικότητας και έκφρασης, χαράς και ανεμελιάς, στο οποίο θα παρασυρθούν τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικοι.

To Clay Play -η ομαδική και ατομική πηλογλυπτική δηλαδή- θα προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα. Με εργαλείο πολύ μεγάλους όγκους φυσικού πηλού, του οικολογικότερου υλικού της φύσης, καθώς γεννιέται από τη Γη και ξαναγυρνάει σε αυτήν χωρίς να αφήνει κανένα οικολογικό αποτύπωμα, θα δημιουργήσουν μεγάλοι και μικροί μαζί, με τη βοήθεια του γλύπτη Έκτορα Γιαλαμά, μεγάλα, εντυπωσιακά και μοναδικά γλυπτά, όπως θαλάσσια πλάσματα, δεινόσαυρους, κάστρα, λιοντάρια ή βουνά (θα μας οδηγήσουν τα παιδιά και οι γονείς στην τελική επιλογή των γλυπτών!). Τις ατομικές κατασκευές τους τα παιδιά θα μπορούν φυσικά να της πάρουν μαζί τους φεύγοντας εάν θέλουν!

 

Αναζητώντας τον Χαμένο Θησαυρό!

Περιπέτειες Συμπερίληψης: Αναζητώντας τον Χαμένο Θησαυρό!” είναι μια δράση που διακρίνεται για τη συμπερίληψη και το αίσθημα του ανήκειν. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται μια κοινότητα όπου κάθε παιδί είναι ευπρόσδεκτο και έχει την ευκαιρία να συμμετέχει. Ένας από τους τρόπους που προωθείται η συμπερίληψη είναι μέσω της χρήσης καρτών (braille γραφή) για παιδιά με προβλήματα όρασης, καρτών σε άλλες μητρικές γλώσσες, καρτών με κρυπτογραφημένα σύμβολα και καρτών στη νοηματική. Αυτό επιτρέπει σε όλα τα παιδιά, να απολαύσουν την εμπειρία του παιχνιδιού και να συμμετέχουν πλήρως στην περιπέτεια.

Επίσης, προωθείται η φιλία και η συνεργασία με παιδιά που ζουν στην ίδια κοινότητα που όμως δεν τους έχει δοθεί νωρίτερα η ευκαιρία να γνωριστούν. Τα παιδιά θα παίξουν σε ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα να συνεργαστούν, να βρουν λύσεις και στρατηγικές και το πιο σημαντικό να αισθανθούν ότι υπάρχει μια κοινότητα στην οποία μπορούν να είναι ισάξια μέλη. Τέλος, μέσα από την δημιουργία ενός κοινού δημιουργήματος (ένα μεγάλο πανό, σύνθεση κομματιών παζλ που θα δημιουργηθούν) τα ίδια τα παιδιά θα αφήσουν το δικό τους μήνυμα για την ενότητα και την έννοια του ανήκειν σε μια κοινότητα.

 

Εργαστήριο Κολλάζ, θέμα: Ο δημόσιος χώρος της Τριανδρίας, Η Γειτονιά μου

Το κολλάζ είναι μια δημιουργική και απελευθερωτική διαδικασία όπου το ψαλίδι αντικαθιστά την γραμμή. Οι γραμμές του ψαλιδιού είναι που αναδιαμορφώνουν τις εικόνες, την εστίαση του ενδιαφέροντος, την ανασύνθεση μιας εικόνας. Αφορμή για τον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου θα αποτελέσουν τα κτήρια της Τριανδρίας, τα δομικά στοιχεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Τα πολλά συγκεντρωμένα κτήρια είναι που αποτελούν τις πόλεις, σχηματίζουν γειτονιές και έπειτα τον ευρύ πολεοδομικό ιστό. Είναι μόνο αυτό; Οπτικά φαίνονται μαζί. Όροφοι και διαμερίσματα, κτήρια δίπλα δίπλα. Πόσο κοντά είναι αυτό το δίπλα; Πόσο μαζί είναι μια γειτονιά; Αυτές τις έννοιες θα δούμε στο εργαστήριο του κολλάζ. Θα υλοποιηθούν τρεις κύκλοι, οι δυο θα αφορούν μια προσωπική οπτική, δημιουργώντας ο καθένας ένα ατομικό έργο και ο δεύτερος κύκλος που θα τρέχει παράλληλα θα αποτελέσει μια ευκαιρία για συν-δημιουργία, συν-διαμορφώνοντας μια ενιαία εικόνα, σε μεγάλη κλίμακα, με ένα συλλογικό κολλάζ.

Γνωριζόμαστε ανά Ζευγάρια

Γνωριζόμαστε σίγουρα, με ονοματεπώνυμα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Τι άλλο έχουμε να ανακαλύψουμε ο ένας για τον άλλο; Μέσα από «ψυχογραφικά» και «περιγραφικά» ψυχολογικά ευρήματα, η εικαστική θεραπεύτρια Μαρία Γρηγοριάδου, μας φέρνει απέναντι στον εαυτό μας και στον τρόπο επικοινωνίας μας με τους άλλους. Χρησιμοποιούμε μαρκαδόρους και χαρτιά και δημιουργούμε μαζί ένα κοινό έργο, ανά ζευγάρι, με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Το έργο αυτό γίνεται αυτόματα η συμβολική γλώσσα για να οικοδομήσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο. Είναι πολλές οι φορές που δεν βρίσκουμε τα λόγια για να περιγράψουμε κάτι, ειδικά ένα συναίσθημα, μια εμπειρία, με το χαρτί αυτή η συμβολική γλώσσα καταφέρνει σχεδόν αυτόματα να επικοινωνήσει άμεσα και ειλικρινά. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό workshop όπου όλοι οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν την χαρά της έκπληξης και της ανακάλυψης!

 

Διοργάνωση: “Το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Ενότητας Τριανδρίας του Δήμου Θεσσαλονίκης”

Συντονισμός – επιμέλεια: Νατάσα Χατζηαγγελή

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρα: 10.00 -14.00

Ηλικίες: Από 2 έως 18 ετών (με συνοδούς, κηδεμόνες)

Δωρεάν

Χώρος Διεξαγωγής: Πάρκο Αγ.Σπυρίδωνα & αυλή του πρώην Α’ Δημοτικού Σχολείου

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Δήμος Θεσσαλονίκης

Βασ. Γεωργίου 1Α, 54640, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 877900

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Για το ThessPuppet:
6977635606, 2310276069
info@thesspuppet.gr

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.