Xmas la mamart 2017 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Xmas la mamart 2017

13 years of creativity | arts & crafts fair 

Όταν το μεράκι και το χειροποίητο γίνονται Τέχνη.

Η παράδοση του χειροποίητου χάνεται στο παρελθόν. Αντανακλά τον πολιτισμό του τόπου μέσα από παλιές τεχνικές της γιαγιάς και του τεχνίτη. Έχει μια ιστορία να διηγηθεί γιατί είναι αυθεντικό, μοναδικό. Έχει ταυτότητα. Έμεινε για χρόνια στην αφάνεια, καθώς η τεχνολογία, η μαζική παραγωγή, το εύκολο και το φτηνό επικράτησαν.  Ήρθε όμως  ξανά η εποχή που το βελονάκι, ο αργαλειός, η ραπτομηχανή, το μέταλλο, η πέτρα, το χαρτί, το ξύλο πέρασαν στα χέρια ανθρώπων που τους δώσανε σύγχρονη πνοή. Εμπνεύστηκαν απ’ το παλιό, και δημιούργησαν πρωτοποριακά σύγχρονα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά.  Οι δημιουργίες τους μπήκαν στα πωλητήρια μουσείων, στις γκαλερί, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Η έκθεση la mamart, διοργανώνεται εδώ και 13 χρόνια στη Θεσσαλονίκη κι αποτελεί έναν από τους καλλιτεχνικούς θεσμούς της πόλης. Στηρίζει και προβάλει χειροτέχνες-καλλιτέχνες με όποια τεχνική κι αν έχουν επιλέξει να εκφραστούν. Έχει καθιερωθεί σαν η έκθεση των μαμάδων αν και είναι πάντα ευπρόσδεκτο και το άλλο φύλο!

Η έκθεση φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, ζωγραφιστές νεροκολοκύθες, φωτιστικά, ζωγραφιστά t-shirts,  κοσμήματα, τσάντες, γυναικεία και παιδικά αξεσουάρ, διακοσμητικά σπιτιού, origami, φυσικά καλλυντικά, παιχνίδια και αντικείμενα ντιζάιν. Είναι είτε έργα τέχνης, είτε εφαρμογές καλλιτεχνικού και εικαστικού περιεχομένου, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη μοναδικότητα της χειροποίητης δημιουργίας και το μεράκι και την αγάπη που δόθηκε σ’ αυτά από τις δημιουργούς τους.

Κάθε χρόνο φιλοξενείται στην έκθεση και μία (πλην ενός!) διακεκριμένη τιμώμενη καλλιτέχνης  που με την παρουσία της στηρίζει το θεσμό.

Φέτος θα έχουμε μαζί μας την Ντίνα Παπαδοπούλου με κοσμήματα από ημιπολύτιμες πέτρες.

«Οι ορυκτοί κρύσταλλοι, σαν αποτέλεσμα  των πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών στα έγκατα της Γης, με γοήτευσαν, από τα φοιτητικά μου χρόνια ως μια μορφή τέχνης-γέννησης. Ακόμη, πάντα θαύμαζα τα κοσμήματα, που «γεννιούνται» από καλλιτέχνες με φαντασία, ευαισθησία και γνώση- έργα τέχνης και αυτά. Έτσι μόλις μου δόθηκε η ευκαιρία, ξεκίνησα την προσπάθεια της δημιουργίας κοσμημάτων. Τα υλικά μου, ορυκτοί κρύσταλλοι-ημιπολύτιμες πέτρες, ασήμι, αλπακάς, κομμάτια από παλιά κοσμήματα, αλλά και χάντρες  χειροποίητες. Ταξιδεύοντας αγόραζα και αγοράζω υλικά, που τα χρησιμοποιώ στα κοσμήματά μου. Τα θέματά μου, από τα ταξίδια μου και τον κήπο μου. Κοσμήματά μου έχουν εκτεθεί σε ατομικές  και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία».

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

Τιμώμενη καλλιτέχνης  Ντίνα Παπαδοπούλου – κόσμημα

 

Agape, Alia Jewelries, ΒΡΟΧΗ-hand crafted olive oil soap, Chaosmatic Clothing, Coqueta caretta handmade art, Different … art by K&M, eutuxia amano, Λένα Ζαχαριάδου, Μαρία Καντεράκη, Καπελόνειρα, Little Helen handmade cosmetics, LotusMoon_design, lunak jewels, MARVIE – Handmade Kids Clothing, Mosaicists, Όλγα Μπεληγιάννη, Παραδείγματος Χάριν, Ρούλα Πιτιά, Γιώτα Ράμμου, Τίνα Ρεΐση, Resail, Ειρήνη Ροντογιάννη, Royal Wisdom, Sail in, Σοφία Σιαρίδου, Silia & the Pink Dragonfly, Έλενα Χλιοπάνου, Παυλίνα Ψωνοπούλου, Uriel-Εύα Μαυρουδίδου.

Χρήσιμες πληροφορίες

13 – 17 Δεκεμβρίου 2017

Κεντρικό Κτίριο ΧΑΝΘ | Καφέ το Αίθριο

Εγκαίνια: Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18:00

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-22:00

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Το Αίθριο στη ΧΑΝΘ

Καφέ - Εκδηλώσεις - Παιδικά Πάρτι

Νικολάου Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 231 5558598 & 6942 523290

Email: efkokitou@gmail.com

Links: Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 21.00
Σάββατο & Κυριακή: 09.30- 01:30

Λειτουργούν 2 ιδιωτικά parking πολύ κοντά στο Αίθριο.

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.