Τα ψηλά βουνά – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τα ψηλά βουνά

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35), για δυο μοναδικές παραστάσεις στις 11,30 το πρωί και στις 5,30 το απόγευμα, “Τα Ψηλά Βουνά”, μια θεατρική παράσταση τόσο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

“Τα Ψηλά Βουνά”, το αθάνατο αριστούργημα του νεοέλληνα συγγραφέα Ζαχαρία Παπαντωνίου, που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων μαθητών χάρη στη ζωντανή του γλώσσα και στην απλή αφήγηση.
Μια μεγάλη θεατρική παραγωγή, πλαισιωμένη από παλιούς και νέους έμπειρους επαγγελματίες ηθοποιούς με προσεγμένα σκηνικά – κοστούμια και πλούσια μουσικά ακούσματα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και από έργα μεγάλων Ελλήνων μουσουργών.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Τα Ψηλά Βουνά, είναι ένα έργο που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές μόνα τους (αλλά με την άδεια των γονιών τους ), στα βουνά της Ευρυτανίας. Με την παρότρυνση του δασκάλου τους ανεβαίνουν στο βουνό, μακριά από τις ανέσεις και την ασφάλεια του πατρικού σπιτιού. Οργανώνουν μια μικρή κοινότητα που ο καθένας έχει τις δικές του αρμοδιότητες και αυτός ακριβός ο καταμερισμός εργασίας, αποτελεί γι’ αυτά ένα πρώτο είδος ανάθεσης κοινωνικών ρόλων .Μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνουν τη ζωή του βουνού, και την χρησιμότητα του (όπου την ρουφούν τα παιδιά μέσα από τον ρόλο του Δασάρχη ) τις συνήθειες των ανθρώπων και των ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και του μύθους. Το έργο εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη .Τα παιδιά μαθαίνουν να ξεπερνούν με θάρρος και ωριμότητα τις δυσκολίες της ζωής , μέσα από την συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση. Το επιπλέον γεγονός ότι γίνονται ‘’δάσκαλοι’’ για το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση, τους κάνει και συνειδητοποιούν την ανεκτίμητη άξια της μόρφωσης. Το ταξίδι και η παραμονή των παιδιών στα Ψηλά Βουνά, δεν είναι τίποτ΄ άλλο, παρά μια διαδικασία μύησης στην ενήλικη ζωή και στην αυτογνωσία, απεκδύοντας την παιδική αφέλεια.

Τα Ψηλά Βουνά αποτελούν μια παράσταση νοσταλγίας και κοινωνιολογικού προβληματισμού, με βαθιά παιδαγωγική αξία, που αφήνει το στίγμα της με τα στοιχεία μίμησης και παντομίμας, με τα παραδοσιακά τραγούδια, με τη χρήση ντοπιολαλιάς, με τις λαϊκές ιστορίες, τους μύθους και τις παραδόσεις. Έτσι τα παιδιά αποκτούν μια βιωματική σχέση με την βουκολική ζωή στην φύση και τα απλά συναισθήματα, που βρίσκονται στον αντίποδα των πολύπλοκων σχέσεων που αναπτύσσονται στα αστικά κέντρα της νεύρωσης και τις αλλοτρίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκηνοθεσία της παράστασης, ανήκει στην κυρία Κωνσταντίνα Στεφανίδου και η χορογραφία (κινησιολογία – παραδοσιακοί χοροί).

 

Το Δάσος είναι πολύτιμο στη Ζωή, στην Υγεία, στον Πολιτισμό.
Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει.

 

 

Συντελεστές

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Δρακοπούλου Νίκος Τσαμασιώτης Δημήτρης Σωτηρόπουλος , Βαγγέλης Πυρινής Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Γιάννο Τριανταφυλλίδης Αλεξάνδρα Τσολακίδου, Ηλίας Τσίπουρας

Παραγωγή: ΛΟΥΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ώρα: 11.30 &17.30 (Δύο παραστάσεις)

Πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων ΤΗΛ 6995603843

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Αθήναιον

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, 54641, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 832060

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.