Ο καπετάνιος της μπουγάδας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ο καπετάνιος της μπουγάδας

Μόνο για δύο τελευταίες παραστάσεις (20 &27/01)

Η βρεφική θεατρική εταιρεία The Little Foxes επιστρέφει με την νέα βρεφική θρεατρική παράσταση ‘Ο Καπετάνιος της Μπουγάδας’ για το λιλιπούτειο κοινό (9 μηνών-2,5 ετών) που είναι προσβάσιμη και για θεατές με μερική ή ολική απώλεια ακοής!

 

Η υπόθεση της μουσικής βρεφικής παράστασης

Το παιχνίδι ανάμεσα στα απλωμένα ρούχα είναι η καλύτερη διασκέδαση για έναν ζωηρό μικρούλη. Πόσα καινούρια υλικά, πόσες καινούριες ιδέες! Μπορεί να τσαλαβουτήσει στα νερά, να γίνει «αδιάβροχο», ακόμη και να γίνει καπετάνιος!
Θα μπορέσει το μικρό του καράβι να ταξιδέψει στα κύματα;
Τι θα γίνει όταν όμως πέσει λίγο απορρυπαντικό μέσα στο νερό;

 

πρωτότυπο κείμενο/ σκηνοθεσία: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία: Βασίλης Κανελλόπουλος

 

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, babytheatercompany” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA “Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων”: με διπλωματική εργασία στον “Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο”, 2013-2015), oι “The LittleFoxes” πραγματοποίησαν 4 τύπους παραστάσεων, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμιση:

  • «Ο Καπετάνιος της μπουγάδας», βρεφική θεατρική παράσταση (9 μηνών-2,5 ετών), 2017-2018,
  • «Muddog: πήλινα γαυγίσματα», βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών – 2,5 ετών), 2016-2017,
  • «Cardboxstories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2016-2017,
  • «Cardboxstories: Μαμά… αγκαλιά», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2017-2018,
  • «Κλίμακες: ένα μουσικό picnic», μουσική βρεφική παράσταση (1-3 ετών), 2017-2018,
  • «Apollo II: μια διαστημική περιπέτεια», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
  • «Tinyme: επιστήμονες τσέπης», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
  • «ClarusPuer: το φωτεινό αγόρι», βρεφική θεατρική παράσταση (8μηνών-3 ετών), 2015-2016,

οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

 

Η εταιρεία “The Little Foxes” είναι εγκεκριμένο και μοναδικό ελληνικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ”SmallSize: European Network for the Diffusion of PerformingArts for Early Childhood” και συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:
– La Baracca στην Ιταλία,
– Heliostheater στην Γερμανία και
– Labasfestival στην Λιθουανία,
ενώ φέτος παρουσίασε την παράσταση “Cardboxstories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα” στο Labasfestival, με σημαντική απήχηση.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

 

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται -διαβαθμισμένα- σε βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 8 μηνών –2,5 έτους (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 1-3 ετών (βρεφικό & πρώιμο νηπιακό στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά́ στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις πάρά μονό να συμμετέχουν στην διαδικασίαπαιγνιδιού, είναιαπόλυταλανθασμένη. Αυτό αποδεικνύεταιαπό την πιστή μίμηση κάποιας πράξης που παρακολουθούναπό την ηλικία των 6 μηνών, γεγονός που φανερώνει πως τα βρέφηαντιλαμβάνονται, αποκωδικοποιούν και αναπαράγουν τις πράξεις που βλέπουν.

Στο βρεφικό θέατρο, οι λιλιπούτιοιθεατέςαπαλλαγμένοιαπό συμβατικούςτρόπουςαντίδρασης και απενοχοποιημένοιαπό την υποχρέωσηαποδοχής του έργου, δημιουργούνέναναυθεντικό μικρόκοσμομέσα στον οποίοηθοποιοί και θεατέςσυνδιαλέγονται με ειλικρίνεια. Για αυτό, το βρεφικό θέατροέχειελάχιστεςομοιότητες με το παιδικό θέατρο και ακόμηλιγότερες με το θέατροενηλίκων. Η πλοκή και ο σκηνικόςχώροςδιαφοροποιείταιεντελώςαπό τα θεατρικά κείμενα για μεγαλύτερεςηλικίες, ενώ το φως παίζειβασικό ρόλο.

Στόχος των βρεφικών/ νηπιακών παραστάσεων είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό́, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό́ αλλά́ επιμορφωτικό́ χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά́ ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Πρεμιέρα Παράστασης: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Διάρκεια Παραστάσεων: από 4/11/2017 έως 27/1/2018 (εξαιρείται η 6η Ιανουαρίου)

Ώρα: 12.00 (30’βρεφική θεατρική παράσταση + 40’ δημιουργικό παιχνίδι)

κατηγορία: παράσταση βρεφικού θεάτρου

Ηλικίες: 9 μηνών – 2,5 ετών

Πρόσβαση: προσβάσιμη σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής

Κόστος Εισιτηρίων: 

1 παιδί + 1 μαμά=16 ευρώ*

2 αδελφάκια + 1 μαμά= 20 ευρώ*

3 αδελφάκια + 1 μαμά= 28 ευρώ*

(*ο μπαμπάς μαζί τους στην ίδια τιμή)

1 μεμονωμένο (ή επιπλέον άτομο)= 8 ευρώ

Κρατήσεις: 2310 250303, 2310 832060, 6944113387 (τηλεφωνικά) & 6944113387 (γραπτό μήνυμα)

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Αθήναιον

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, 54641, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 832060

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.