Γκεόργκ Έκερτ: Περί προσαρμογής, αντίστασης και συνεννόησης των λαών – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γκεόργκ Έκερτ: Περί προσαρμογής, αντίστασης και συνεννόησης των λαών

 

Παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα Heike Christina Mätzing

 

Μέσα από μια ξεχωριστή εκδήλωση στην ολοκαίνουργια και ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki, την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, στις 18:00 μ.μ., η συγγραφέας Heike Christina Mätzing με τη συνδρομή του Dieter Dowe, θα μιλήσει για το έργο της “GEORG ECKERT – Von Anpassung, Widerstand und Völkerverständigung” (Γκέοργκ Έκερτ. Περί προσαρμογής, αντίστασης και συνεννόησης των λαών).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στράτο Δορδανά.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Γκέοργκ Έκερτ ήταν εθνολόγος, γεωγράφος, ιστορικός και διδάσκαλος σε ίδρυμα εκπαίδευσης ενηλίκων. Η ζωή του σφραγίστηκε από τις πολιτικές ανατροπές του 20ού αιώνα: κυρίως από το εθνικοσοσιαλιστικό δικτατορικό καθεστώς και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

To 1941-1944, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Έκερτ εργάστηκε στη μετεωρολογική υπηρεσία του γερμανικού ναυτικού στη Θεσσαλονίκη και παρείχε συμβουλές στο ναυαρχείο  σχετικά με τα δύσκολα καιρικά προβλήματα του βόρειου Αιγαίου. Βασιζόταν δε σε πολυάριθμους διάσπαρτους στη Μακεδονία μετεωρολογικούς σταθμούς τους οποίους λειτουργούσαν Έλληνες, κυρίως δάσκαλοι. Καθώς χαρακτηριζόταν πάντα από την ανθρωπιά του και την προθυμία του να βοηθήσει, ανέπτυξε μια πολύ καλή προσωπική σχέση με το ελληνικό περιβάλλον του και τα χρόνια της πείνας και των πολιτικών αντιπαραθέσεων έγινε το στήριγμα στην έσχατη ανάγκη για πολλούς Έλληνες αλλά και μερικούς Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης. Μαζί με Έλληνες φίλους, ειδικά τον διευθυντή της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, μελέτησε εντατικά τη λαογραφία της Μακεδονίας και δημοσίευσε περί τις δέκα λαογραφικές μελέτες.

Από το καλοκαίρι του 1944 ήδη, ο Γκέοργκ Έκερτ είχε έρθει σε επαφή με το ελληνικό αριστερό αντιστασιακό κίνημα ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Κατά την αποχώρηση της Βέρμαχτ από την Ελλάδα, το φθινόπωρο του 1944, μεσολάβησε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε Γερμανούς και σε Έλληνες διοικητές. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών, τα γερμανικά στρατεύματα έφυγαν από την πόλη χωρίς να δεχτούν επιθέσεις από τον ΕΛΑΣ. Σε αντάλλαγμα, οι υποδομές της Θεσσαλονίκης δεν υπέστησαν περαιτέρω καταστροφές. Τα όργανα του μετεωρολογικού σταθμού ο Έκερτ τα παρέδωσε στο πανεπιστήμιο, με σκοπό το ίδρυμα να αποκτήσει δικό του μετεωρολογικό σταθμό. Όταν έφυγαν και οι τελευταίοι στρατιώτες από τη Θεσσαλονίκη, ο Έκερτ και μερικοί σύντροφοί του αυτομόλησαν στον ΕΛΑΣ. Με τη βοήθεια των ανταρτών ο Έκερτ κρύφτηκε στα βουνά. Μόνον όταν όλα προμήνυαν τον ελληνικό Εμφύλιο, αποφάσισε να φύγει.

Ο Έκερτ λιποτάκτησε έτσι για δεύτερη φορά, όταν τον Φεβρουάριο του 1945 αυτομόλησε στους Βρετανούς στη Θεσσαλονίκη. Οι Βρετανοί ήθελαν να αξιοποιήσουν τον Έκερτ για τη δημοκρατική ανοικοδόμηση της Γερμανίας. Ο Γκέοργκ Έκερτ έφτασε έπειτα από πολλές περιπέτειες στο Μπράουνσβαϊγκ, όπου ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο Σχολικού Βιβλίου. Τα βιώματά του στην Ελλάδα τον οδήγησαν να γίνει ένας ένθερμος υπέρμαχος της συνεννόησης των λαών, στην οποία και αφιέρωσε τον μετέπειτα επιστημονικό και πολιτικό του βίο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ώρα: 18.00

Γλώσσα: Γερμανικά και Ελληνικά (με ταυτόχρονη διερμηνεία)

Είσοδος ελεύθερη

Χώρος Διεξαγωγής: Βιβλιοθήκη Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66

Περισσότερες Πληροφορίες ΕΔΩ.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Goethe-Institut Thessaloniki

Γερμανικό Ινστιτούτο

Βασιλίσσης 'Ολγας 66, 54642, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 889610

Email: info-thessaloniki@goethe.de

Links: Website, Facebook, Twitter

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.