Γιάννης Ζιώγας: Εδώ που είμαστε, θα έλθετε – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γιάννης Ζιώγας: Εδώ που είμαστε, θα έλθετε

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Ζιώγα «Εδώ που είμαστε, θα έλθετε»  θα πραγματοποιηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο από τις 19 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου 2024.

Η έκθεση θα παρουσιάσει ζωγραφικά και ψηφιακά έργα της περιόδου από το 2019 έως τώρα. Οι πίνακες καταγράφουν εκείνο το οποίο η ζωγραφική ύλη, ίχνος και επιφάνεια αδυνατούν να καταγράψουν, δηλαδή τις δυνατότητες και τις αντιφάσεις της. Η αφηρημένη προσέγγιση των επιφανειών του καλλιτέχνη σχηματίζεται μέσα από την αδυναμία της ζωγραφικής εικόνας να αποτυπώσει τους δισταγμούς κι τις ανεπάρκειές της. Τα ψηφιακά έργα καταγράφουν τις στιγμές της αμηχανίας του καλλιτέχνη ενώ διασχίζει το τοπίο, δηλαδή εκεί που διαμορφώνονται οι δισταγμοί του.

Τα ζωγραφικά έργα, ακρυλικά σε μουσαμά διαφόρων μεγεθών θα αναπτυχθούν στους χώρους του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου για να ανασυνθέσουν εκείνο το οποίο ο ζωγράφος αποκαλεί «ψυχικό πουαντιγισμό». Μια επαναλαμβανόμενη αποτύπωση συμβόλων. Τα εννιά σύμβολα που χρησιμοποιεί (τελίτσα, φύλλο, τρίγωνο, λαβύρινθος, πλέγμα, στίγμα, σταγόνα, κύμα, ευθεία) συντίθεται  για να σχηματίσουν τα εννοιολογικά πέπλα που διαμορφώνουν τις επιφάνειες των έργων του Ζιώγα από το 1996. Η τωρινή δουλειά του καλλιτέχνη ενσωματώνει τις εμπειρίες φωτός και χρώματος που δημιουργήθηκαν από τις περιπατητικές του διαδρομές στην περιοχή από την Φλώρινα έως τον Γράμμο. Ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του μεσαιωνικού ρητού Quod Sumus Hoc Eritis, θέλοντας να υποδηλώσει την εμμένεια της ζωγραφικής ως μιας τέχνης που προέρχεται από το παρελθόν και κατευθύνει το μέλλον.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024, στις 20:30, στον 5ο όροφο του  Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. (Γ. Βαφόπουλου 3).

Στο πλαίσιο της έκθεσης την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις 18:30, στον ίδιο χώρο θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Το ήδη «μετά» της Ζωγραφικής». Παράλληλα, στις 4 και στις 25 Απριλίου 2024, θα γίνει περιήγηση στα έργα της έκθεσης από τον καλλιτέχνη, με ώρα έναρξης 19:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ΕΔΩ.

 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Ζιώγα

Ο Γιάννης Ζιώγας (1962) είναι ζωγράφος που διερευνά και άλλες εικαστικές περιοχές έκφρασης. Έχει πραγματοποιήσει 29 ατομικές και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις και δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Καθηγητής Ζωγραφικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  Οργανώνει τη διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες και άλλες Διεθνείς Περιπατητικές Συναντήσεις/Συνέδρια στις Πρέσπες και σε άλλα διεθνή κέντρα. Είναι Καλλιτεχνικός/Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου «Περπάτημα και Τοπικές Κοινότητες» (WALC. Συγχρηματοδοτούμενο από EE, Creative Europe).  Έχει δημοσιευμένο συγγραφικό έργο για τη σύγχρονη Αισθητική και τις Πρακτικές της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Τρίτη 19 Μαρτίου έως Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Πνευματικό Κέντρο

Βαφόπουλου 3, 546 46, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 424132

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.