Γιάννης Γαΐτης - Αναδρομική έκθεση: 100 χρόνια από τη γέννησή του – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γιάννης Γαΐτης – Αναδρομική έκθεση: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Μια έκθεση σταθμός στην ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης γίνεται φέτος πραγματικότητα. Στόχος της να τιμήσει τον πρωτοπόρο Έλληνα εικαστικό Γιάννη Γαΐτη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματώνεται με την πολύτιμη συμβολή φορέων και ιδιωτών συλλεκτών και με την αμέριστη συμπαράσταση της κόρης του κυρίας Loretta Gaitis.
Ο Γιάννης Γαΐτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, όπου και πέθανε πολύ πρόωρα, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, μια αστείρευτη παρακαταθήκη. Με σπουδές την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και εν συνεχεία στο Παρίσι, μελετά τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα, έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις. Δουλεύοντας αδιάκοπα, αναζητά το προσωπικό του ιδίωμα, τη δική του γραφή, η οποία σταδιακά διαμορφώνεται και παγιώνεται στις τόσο οικείες σε όλους μας φιγούρες του: τα ανθρωπάκια.
Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Το έργο του είναι ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης και ατέρμονης εξέλιξης. Μέχρι το τέλος. Και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα, επιτοίχια, γλυπτά, κατασκευές, αντικείμενα – παιχνίδια, αρχειακό υλικό, ενώ γίνεται και μια ιδιαίτερη μνεία στις αφιερωματικές εκθέσεις και δράσεις που συνδέονται με τον ίδιο και το έργο του και έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την προβολή του επεισοδίου – αφιερώματος στον Γιάννη Γαΐτη από τη σειρα Μονόγραμμα, σε παραγωγή των Γιώργου και Ήρως Σγουράκη, 1984, ευγενική παραχώρηση του ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ Α.Ε.

Χρήσιμες πληροφορίες

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 τα εγκαίνια
Διάρκεια: 06|10| 2023 – 10|03|2024
Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη: 10:00 – 18:00
Τετάρτη: 10:00 – 18:00
Πέμπτη: 10:00 – 18:00
Παρασκευή: 10:00 – 18:00
Σάββατο: 10:00 – 16:00

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca

Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη , Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 318538

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.