Φιλελληνισμοί 1780 - 1860 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Φιλελληνισμοί 1780 – 1860

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προσκαλεί το κοινό στην έκθεση “Φιλελληνισμοί, 1780 – 1860από την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

Η Ελληνική Επανάσταση (1821-1830), γέννημα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και του διεθνούς επαναστατικού κλίματος που επικρατεί από τα τέλη του 18ου αιώνα, δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική που ξέσπασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν ωστόσο η πρώτη που κατέληξε στη δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο. Στενά συνδεδεμένος με τον ελληνικό Αγώνα ήταν ο φιλελληνισμός, το πολύπλευρο  διεθνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του  κεντρικού αιτήματος των λαών της εποχής για περισσότερη ελευθερία και συνταγματική διακυβέρνηση και κατόρθωσε να κινητοποιήσει με επιτυχία τη δυτική κοινή γνώμη υπέρ των εξεγερμένων Ελλήνων.

 

Μέσα από λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, σχεδιαστικές αποδόσεις τόπων και ανθρώπων, μουσικά κομμάτια και αντικείμενα εφαρμοσμένης τέχνης που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, η έκθεση φωτίζει ορισμένες από τις πολλαπλές πτυχές του φιλελληνικού κινήματος στα χρόνια πριν από την Επανάσταση, αλλά και στις πρώτες δεκαετίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Παράλληλα, διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι φιλέλληνες είδαν τη σύγχρονη Ελλάδα –εικόνες και αναγνώσεις που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν την πολιτισμική νεοελληνική ταυτότητα και διαμορφώνουν ακόμη και σήμερα το βλέμμα των ξένων προς τη χώρα.

 

Maria Petersen, Αικατερίνη (Ρόζα)Μπότσαρη, ελαιογραφία, 1851. Συλλογή Α. Σουλιώτη.

 

Η μουσειολογική προσέγγιση της έκθεσης επιχειρεί να αναδείξει το  περιεχόμενο των φιλελληνικών βιβλίων και των μουσικών συγγραμμάτων που εκτίθενται μέσα από μία κεντρική ψηφιακή εγκατάσταση: τα αποσπάσματα από τα κείμενα διαβάζονται από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πλαισιωμένα από χαρακτικά των εκδόσεων που ζωντανεύουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμηνεύονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Ιδιωτικές συλλογές:

  • Άντυς Αντώτσιου
  • Βασίλη Βασιακώστα
  • Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν
  • Έφης Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη
  • Βύρωνα Μήτου
  • Γιώργου Μπουδαλή
  • Βασίλη Νικόλτσιου
  • Διονύση Στεργιούλα
  • Αντώνη Σουλιώτη

 

Κουτάκι με παράσταση κλέφτη και ελληνοπούλας. Συλλογή Α. Αντώτσιου.

 

Φιλελληνικό πιάτο με σκηνή ελληνικού χορού. Εργοστάσιο Montereau. 19ος αι.,Γαλλία, Μοντερό. Συλλογή E. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη.

Χρήσιμες πληροφορίες

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Διάρκεια έκθεσης: 28.10.21 – 27.11.2022

Είσοδος ελεύθερη

Χώρος Διεξαγωγής: Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

Για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου) επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου .

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφόρος Στρατού 2, 54013, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 306400

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.