Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και τον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

 

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2024 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Δράσεις σε Μουσεία της Πόλης

Το ΝΟΗΣΙΣ, συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας, συμμετέχει στον εορτασμό  με τη διεξαγωγή της πρώτης ημερίδας σχετικά με την εκπαίδευση στο μουσείο, με ομιλίες εξεχόντων επιστημόνων οι οποίοι υπηρετούν την Αστρονομία, αλλά και με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Τεχνολογίας, το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 11.30 έως τις 18.30. 

 

Ημερίδα – Η εκπαίδευση στο Μουσείο: ποιος και πώς

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12.00 – 14.00

Αναγνωρίζοντας το διττό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει ένα σύγχρονο μουσείο, αφενός με την ανάπτυξη συλλογών και αφετέρου μέσα από τον κοινωνικό του ρόλο, επιτελώντας εκπαιδευτικό, αλλά και ψυχαγωγικό έργο, καθιστώντας το έναν ακόμη χώρο εθνικής παιδείας, μάθησης και απόκτησης γνώσεων, για πρώτη φορά οι άνθρωποι των μουσείων, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης όσο και από τα τμήματα εκπαίδευσης, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και απόψεις, για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.

Οι Διευθύνσεις του MOMus στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν ενεργά στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 20.00, σε όλους τους χώρους του MOMus, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών)

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Αυτό το κάτι στην αυλή», σε συνεργασία με το «Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος» και την περιβαλλοντική οργάνωση «Μαμαγαία».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Με αφετηρία το έργο του Κρις Γιανάκος «Gridlock», θα αποτυπώσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ανθεκτική διαδρομή του μέχρι να φτάσει στην πίσω αυλή ενός αστικού μουσείου,  θα αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε το έργο, να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν τη ζωή του μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδράσουμε με αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα ερευνήσουμε όλα τα φυτά που συνυπάρχουν μαζί του και θα φυτέψουμε μέσα και γύρω από αυτό, καινούρια μυρωδικά και καλλωπιστικά φυτά διαμορφώνοντας το μουσείο του μέλλοντος. Η δράση θα κορυφωθεί με ζωγραφική al fresco, πικνίκ και δροσιστικά αναψυκτικά!  

Για όλες τις ηλικίες.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 589222 (Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-17:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ξενάγηση στην έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00

Η έκθεση-σενάριο για τη ζωή και το έργο του Σολομόν Νικρίτιν ξεδιπλώνεται μέσα από 300 έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου και ιδιωτικές συλλογές, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Στο τέλος της, οι θεατές συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες σε μια συνεκτική «ιστορία» με ενδιαφέρουσα πλοκή σαν να έχουν μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή να έχουν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία, με ήχο και κίνηση.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 2310 589143 (Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00).

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154 / εντός ΔΕΘ-Helexpo)

 

5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward»

Παρασκευή 17 Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η έκθεση «Ιστορίες της / Herstories» συνδέεται με το 5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward» που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, με ειδικό τίτλο «Hidden (hi)stories: new perspectives of women’s phοtographies».

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, University for the Creative Arts, University of Sunderland. Υποστηρικτές: British Council, Goethe Institut.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Σεισμός και έκρηξη: εικαστικοί πειραματισμοί και συνδημιουργία»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 12:00

Ελάτε να μοιραστούμε αναμνήσεις, συζητήσεις και σκέψεις στον υπαίθριο χώρο του μουσείου! Να διερευνήσουμε το λευκό του χαρτιού σαν ένα ανεξερεύνητο τοπίο που καλούμαστε να χαρτογραφήσουμε. Με αφετηρία τα τρία έργα του Dennis Oppenheim από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου -«Σεισμός», «Εγκέφαλος», «Εκρήξεις»-, οι συμμετέχοντες σε αυτή την ιδιαίτερη διαδρομή θα πειραματιστούν με μια ποικιλία μέσων και υλικών, για να συν-δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο και να στοχαστούν πάνω στους κεντρικούς προβληματισμούς του έργου του Oppenheim, όπως η δημιουργική σκέψη, το συναίσθημα, η μνήμη και η ανατροπή.

Για παιδιά 10 – 12 ετών με τους συνοδούς τους.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Θεματική ξενάγηση και βιωματικό εργαστήριο «Τέχνης Αφηγήματα – Μουσείων Ιστορίες»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00 – 14:00

Επιλεγμένα αφηγήματα της περιοδικής έκθεσης «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο» λειτουργούν ως «σταθμοί» μέσα από τους οποίους στοιχειοθετείται η συγκρότηση και λειτουργία του μουσείου σε όλες του τις διαστάσεις: ίδρυση, αρχιτεκτονική, πρόσκτηση έργων, συλλογές, επιμέλεια, εκπαίδευση, συντήρηση. Οι συμμετέχοντες της ειδικής, θεματικής ξενάγησης-βιωματικού εργαστηρίου, αξιοποιώντας ποικίλες τεχνικές γραφής προτείνουν τη δική τους εκδοχή και ερμηνεία των ιστοριών που αφηγούνται τα ίδια τα έργα τέχνης.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Προβολή «Hear, we go again!»

Τετάρτη 15 – Κυριακή 19 Μαΐου 2024 | κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Προβολή του video τεκμηρίωσης της δράσης “Hear, we go again!” με αντικείμενο τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό πρόγραμμα SMOOTH-Educational Spaces (Horizon 2020), όπου και διαμόρφωσαν συνεργατικά τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση την εκπαιδευτική θεωρία των Κοινών (Commons).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

 

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων «Γνωρίζω την αρχαία επιγραφική. Χαράσσω σύγχρονες σκέψεις.»

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Βιωματικό εργαστήριο με διάρκεια τρεις ώρες κατά το οποίο το κοινό γνωρίζει επιγραφές της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει μια αρχαία γραμματοσειρά του ελληνικού αλφαβήτου και χαράσσει ένα δικό του σύντομο κείμενο επάνω σε τμήμα πορώδους λίθου.

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.

 

Γνωρίστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέσα από τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές του.

Παρασκευή 17 Μαΐου | 11:00 – 14:00

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Μουσείο και να γνωρίσει τις τέσσερις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν για τον εμπλουτισμό της πληροφόρησης και της εμπειρίας των επισκεπτών:

  1. Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τους επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη της εποχής του Γαλερίου.
  2. Ψηφιακές εφαρμογές που προσφέρουν ξενάγηση (με κείμενο και ομιλία) για εκθέματα του Μουσείου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
  3. Κοινωνικό ρομπότ που διεξάγει παιχνίδια γνώσεων και παρατήρησης και συζητά με το κοινό.
  4. Εφαρμογή ξενάγησης σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου στην ελληνική νοηματική γλώσσα (για κωφά/βαρήκοα άτομα).

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.  Η κράτηση ισχύει για μία (1) από τις προτεινόμενες ξεναγήσεις ανά άτομο.

 

Συμπεριληπτική ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»

Σάββατο 18 Μαΐου | 10:30

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

 

Συμπεριληπτικό θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Θέατρο για όλους»

Σάββατο 18 Μαΐου | 12:00

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Παιδικό θεατρικό εργαστήρι, με τη συμμετοχή και των γονέων ή των συνοδών. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στον χώρο της  περιοδικής έκθεσης «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» και περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Το Ολυμπιακό Μουσείο προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο (10:00 – 18:00 *τελευταία είσοδος 17:30) στις παρακάτω δράσεις:

“Ολυμπιακοί Αγώνες”

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις ενηλίκων και παιδιών στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου “Ολυμπιακοί Αγώνες”. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αλλά και τα highlights των διοργανώσεων!!

11:00 – 12:00 & 13:00 – 14:00

 

“Move for the Future”
Επισκέψεις οικογενειών στη διαδραστική έκθεση “Επιστήμη των Αθλημάτων”. Ανακαλύπτουμε τις ικανότητές μας και νέους τρόπους για να εντάξουμε τον αθλητισμό στην καθημερινότητά μας!

12:00 – 13:00 & 14:00 – 15:00

 

“Enter the Olympic Mystery”
Μια μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία περιμένει τους φίλους. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες (ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών) παρατηρούν, συλλέγουν πληροφορίες, ακολουθούν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές εντός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με σκοπό να λύσουν το μυστήριο στον χρόνο που διαθέτουν!!

15:00 – 18:00 (*διάρκεια 30’)

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων: Τ 2310968531

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξεναγήσεις, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 18 Μαΐου. Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το ΙΜΜΑ διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

 

Εκδήλωση «Το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ» |Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | Ώρα 14:00

ΔΕΘ HELEXPO, Περίπτερο 15, Αίθουσα ΕΙΠ

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΜΜΑ στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, θα παρουσιαστεί το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του. Για την ιστορία, το παρόν και τις σύγχρονες προκλήσεις του ΚΕΜΙΤ, συζητούν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ/ Διευθύντρια ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ και κ. Ελευθερία Μαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Την εκδήλωση χαιρετίζει η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος και συντονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ.

 

Ψηφιακές Εξερευνήσεις στο ΙΜΜΑ για μικρούς και μεγάλους | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 10:00 – 16:00

Το κοινό θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εξερευνήσει τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του. Με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων ή των tablet του Μουσείου μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεναγηθούν στο Μουσείο χρησιμοποιώντας τον νέο ψηφιακό ηχητικό ξεναγό και να ανακαλύψουν τα εκθέματά του παίζοντας ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νέα αφηγηματικά video του Μουσείου, να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές του στην εικονική 360° περιήγησή του, αλλά και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες των εκθεμάτων του μέσα από την 3D απεικόνισή τους.

 

Ξενάγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του ΙΜΜΑ | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 12:00

Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα πραγματοποιήσει διαδραστική περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.

Στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ώρα 10:00, θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Ανασκάπτοντας… μνήμες».

Πρόκειται για δράση για άτομα τρίτης ηλικίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Μέριμνας για την τρίτη ηλικία. Ομάδα ατόμων τρίτης ηλικίας από ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επισκεφτεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες, θα αντλήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα από την αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως έναυσμα για να ανασυρθούν προσωπικές μνήμες και να οδηγηθούν οι συμμετέχοντες στην αφήγηση προσωπικών αφηγήσεων.

Το  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ από τις 10.00 έως τις 18.00 θα έχει ελεύθερη είσοδο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι δράσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα διαρκέσουν από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 η είσοδος στα μουσεία και τον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.