Courir: Τρέχοντας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Courir: Τρέχοντας

Στο πλαίσιο των δράσεων εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του Παρισιού, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 19.00 στην αίθουσα Allatini-Dassault μία παράσταση βασισμένη στη ζωή του μεγάλου Τσέχου μαραθωνοδρόμου, Εμίλ Ζάτοπεκ.

Πρόκειται για μια θεατρική ανάγνωση από τον μετρ του είδους, ηθοποιό και σκηνοθέτη του Théâtre de l’Imprévu της Ορλεάνης, Ερίκ Σενά, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο με τίτλο «Courir» (Τρέχοντας) του τιμημένου με το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ, Ζαν Εσνόζ.

Το «Courir» ανατρέχει στη μοναδική πορεία του Εμίλ Ζάτοπεκ, του δρομέα μεγάλων αποστάσεων, παγκόσμιου πρωταθλητή και ολυμπιονίκη στο Λονδίνο το 1948 και στο Ελσίνκι το 1952 στα 5,000μ., στα 10.000μ και στον μαραθώνιο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο τότε 17 ετών Εμίλ Ζάτοπεκ , εργαζόταν στο εργοστάσιο Bata στο Zlin, ενώ συνέχιζε να σπουδάζει χημεία. Η εταιρεία αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα δρόμου στον οποίο όλοι οι μαθητές της επαγγελματικής σχολής ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν μέρος. Ως εκείνη τη στιγμή, για τον Εμίλ, ο αθλητισμός δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του. Τρέχει όμως και κερδίζει. Τότε ήταν που ξεκίνησε η καριέρα του… Συνειδητοποίησε επίσης ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι διασκεδαστικός. Γρήγορα έγινε εθνικό και διεθνές ίνδαλμα, με το παρατσούκλι “ανθρώπινη ατμομηχανή”!

Ο Jean Echenoz αφηγείται την ιστορία της ζωής του δρομέα, απλά, χωρίς ωραιοποιήσεις ή περιττά φτιασίδια γύρω από τα εξαιρετικά κατορθώματα του ήρωά του. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου που συγκινεί και αναπόφευκτα συναρπάζει. Ο ίδιος λέει ότι προσπάθησε να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια, αλλά δεν διστάζει να παίξει μερικές φορές με τον χαρακτήρα του, επινοώντας ή ανακατασκευάζοντας ορισμένες σκηνές.

Η παράσταση, η οποία έχει πάρει τη σφραγίδα της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» από την οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024», είναι στα γαλλικά.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Ώρα: 19.00

Γλώσσα: Γαλλικά

Ελεύθερη είσοδος

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Νηπιαγωγείο - Δημοτικό - Γυμνάσιο & Λύκειο

Λεωφ. Στρατού 2Α, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 830 574

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.