Cardbox stories: μια προβοσκίδα στα σύννεφα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Cardbox stories: μια προβοσκίδα στα σύννεφα

Η “The Little Foxes” baby theater company www.thelittlefoxes.gr παρουσιάζει την παράσταση αφήγησης βρεφικού παραμυθιού για θεατές 1-3 ετών

Η υπόθεση του βρεφικού παραμυθιού

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο μικρός ελέφαντας Paco ζει ευτυχισμένος με την μαμά του στην ζούγκλα. Απολαμβάνει τον ήλιο, το νερό της λίμνης και τις βόλτες με τους υπόλοιπους ελέφαντες, που αγαπά και έχει για πρότυπο. Ένα ζεστό μεσημέρι που ρίχνει λάσπη στην πλάτη του, παρατηρεί για πρώτη φορά τα πουλιά και από εκείνη την στιγμή ο νους του μαγεύεται από το όνειρο ενός μακρινού ταξιδιού, όπως αυτό των πουλιών.

Τί θα συμβεί μετά από αυτήν την ανακάλυψη;

Θα καταφέρει ο Paco να γίνει αέρινος, πουπουλένιος και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα;

Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί του σε αυτήν την προσπάθεια;

 

πρωτότυπο κείμενο/ αφήγηση: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνείαΣτέλλα Χαμπέζου

 

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA “Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων”: με διπλωματική εργασία στον “Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο”, 2013-2015), oι “The Little Foxes” πραγματοποίησαν 4 παραστάσεις, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμισης:

-“Mud dog: πήλινα γαυγίσματα”, βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών-2,5 ετών), παρουσιάστηκε στο Hehe art 2016-2017,
– “Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα”, αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), κινητή θεατρική παράσταση 2016-2017,
– “Tiny me: επιστήμονες τσέπης”, νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), κινητή θεατρική παράσταση 2016-2017,
– “Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι” βρεφική θεατρική παράσταση (8μηνών-3 ετών), παρουσιάστηκε στο Black box theater 2015-2016,
οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Οι “The Little foxes” συμμετέχουν κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:
– La Baracca στην Ιταλία,
– Helios theater στην Γερμανία και
– Labas festival στην Λιθουανία,
ενώ φέτος παρουσιάσαμε την παράστασή μας “Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα” στο Labas festival, με σημαντική απήχηση.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

 

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

Το βρεφικό θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 8 μηνών έως 6 ετών (με ομαδοποίηση σε παραστάσεις 8 μηνών-2,5 ετών, 1-3 ετών και 2-6 ετών). Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη.

Η ίδια γενική συνθήκη ισχύει για τις παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού, καθώς οι μικροί θεατές είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αλληλοεπιδράσουν με τον αφηγητή/ ηθοποιό. Τα βρέφη/νήπια απαλλαγμένα από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένα από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξερευνούν τις αισθήσεις με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό.

Οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού διαφέρουν σε θεμελιώδη στοιχεία, από τις παραστάσεις αφήγησης παιδικού παραμυθιού. Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές με τις παραστάσεις βρεφικού/ νηπιακού θεάτρου.

Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

Χρήσιμες πληροφορίες

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ώρα: 18.30

Διάρκεια: 30’ αφήγηση βρεφικού παραμυθιού + 30’ δημιουργικό παιχνίδι

Κατηγορία: κινητή παράσταση – αφήγησης βρεφικού παραμυθιού

Ηλικίες: 1-3 ετών

Κόστος Συμμετοχής: 1 παιδί+1 συνοδός=10 ευρώ – 2 αδελφάκια+1 συνοδός=15 ευρώ –

3 αδελφάκια+1 συνοδός=20 ευρώ (ο 2ος συνοδός μαζί τους στην ίδια τιμή)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 433337 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

The Key Creative School

Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης και Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Δαβάκη 42, Καλαμαριά, 55133, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 433 337

Email: thekeycreativeschool@gmail.com

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορεία που εξυπηρετούν
Αφετηρία: Ν.Σ.Σ. Θεσσαλονίκης
Παίρνετε τα λεωφορεία Ν.2,3 ή 8 και κατεβαίνετε στη Στάση ''Άγιος Παντελεήμονας'', από εκεί περπατάτε 10 λεπτά μέχρι τον τελικό προορισμό
Αφετηρία: Κέντρο Θεσσαλονίκης
Παίρνετε από τη Στάση Μητρόπολη (Μητροπόλεως75) το λεωφορείο Ν.33 ή 33Α και σταματάτε στη στάση ''Παλιό Τέρμα''(Παπαφλέσσα 45), από εκεί περπατάτε 5 λεπτά μέχρι τον τελικό προορισμό

Μπροστά σε Πάρκο

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει 24h Cafe-Market

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.