Η Αttachment Parenting Hellas στη Θεσσαλονίκη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Αttachment Parenting Hellas στη Θεσσαλονίκη

Η Attachment Parenting Hellas διοργανώνει στις 2 και 3/12, στη Θεσσαλονίκη τέσσερα βιωματικά σεμινάρια για επαγγελματίες, γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

Σεμινάρια

 • Δεν τρώει τίποτα

Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο “Δεν τρώει τίποτα” θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ώρες 10.00-13.00. Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς και φροντιστές παιδιών, οι οποίοι προβληματίζονται και δυσκολεύονται με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, τα οποία περιγράφουν ως “ολιγόφαγα” ή “επιλεκτικά”. Στο σεμινάριο θα διερευνήσουμε τις συνθήκες και δυναμικές που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες και την υγιή διατροφική τους ανάπτυξη, βάσει των αρχών και πρακτικών του Attachment Parenting. Ποιοι βιοψυχοκοινωνικοί λόγοι οδηγούν ένα παιδί στο να μη σιτίζεται επαρκώς ή υγιεινά? Πώς αισθάνονται τα παιδιά και πώς οι φροντιστές τους; Πώς μπορούν οι γονείς και φροντιστές να τα βοηθήσουν να έχουν μία υγιή διατροφική ανάπτυξη, χωρίς να διακυβεύεται ο ασφαλής συναισθηματικός δεσμός;

Το σεμινάριο συντονίζει η Μαρία Παπαφιλίππου.

 • Attachment Parenting για επαγγελματίες

Το δεύτερο σεμινάριο, με τίτλο “Attachment Parenting για επαγγελματίες”, θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ώρες 14.00-20.00. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, σύμβουλους θηλασμού, μητρότητας, υγείας, μαίες, λογοθεραπευτές, παιδαγωγούς, κτλ), οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις αρχές και πρακτικές του ΑΡ και πώς να υποστηρίζουν κατάλληλα τα άτομα, γονείς, οικογένειες και παιδιά που απευθύνονται σε αυτούς, αναζητώντας επαγγελματίες που υποστηρίζουν τη φιλοσοφία του ΑΡ. Με το πέρας του σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης και για όποιον ενδιαφέρεται γίνεται ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής στο δίκτυο συνεργατών της Attachment Parenting Hellas.

Το σεμινάριο συντονίζει η Μαρία Παπαφιλίππου.

 • Συγκρούσεις μεταξύ αδελφών και συνομηλίκων

Το τρίτο σεμινάριο, με τίτλο “Συγκρούσεις μεταξύ αδελφών και συνομηλίκων” θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ώρες 10.00-14.00. Το σεμινάριο αυτό είναι βιωματικό. Μέσα από ασκήσεις Θετικής Διαπαιδαγώγησης οι γονείς και παιδαγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις στα παιδιά. Στο σεμινάριο θα δούμε το παιχνίδι ως μέσο εξερεύνησης, σύνδεσης, μάθησης και επικοινωνίας. Οι γονείς και φροντιστές θα μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες  επίλυσης των συγκρούσεων θετικά και δημιουργικά. Γιατί τα αδέλφια και οι συνομήλικοι τσακώνονται; Ποιος είναι ο ρόλος των φροντιστών τους; Πώς επηρεάζουν τις συγκρούσεις αυτές; Πώς μπορούν οι γονείς και φροντιστές να βοηθήσουν τα παιδιά να αυτορρυθμίζουν τις διαφορές τους; Ποιες τεχνικές είναι βοηθητικές;

Το σεμινάριο συντονίζουν η Φιλιώ Κατσαρού και η Μαρία Παπαφιλίππου.

 • Αποθηλασμός με Αγάπη και Σεβασμό

Το σεμινάριο “Αποθηλασμός με Αγάπη και Σεβασμό” θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ώρες 15.00-18.00. Στο Attachment Parenting θεωρείται ιδανικός ο φυσικός αποθηλασμός. Τι γίνεται όμως όταν για διάφορους λόγους μία μητέρα χρειάζεται να αποθηλάσει νωρίτερα; Πώς μπορεί να αποθηλάσει ήπια, με σεβασμό και αγάπη, χωρίς να διαταράξει τον ασφαλή συναισθηματικό δεσμό του παιδιού; Πώς μπορούμε να επιτύχουμε τον αποθηλασμό, σεβόμενοι τις ανάγκες και των δύο; Η σύμβουλος θηλασμού, βοηθός μητρότητας και λοχείας, Αφροδίτη Κονδύλη, θα συζητήσει μαζί σας για τους λόγους που ωθούν στον αποθηλασμό, τρόπους για να επιτευχθεί, για τη διαχείριση πιθανών ενοχών και συναισθημάτων της μητέρας και τελικά για τη διαφύλαξη της συναισθηματικής ασφάλειας στον καθένα, αλλά και στη σχέση.

 

Λίγα λόγια για την Attachment Parenting Hellas

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της Attachment Parenting Hellas (APH). Πρόκειται για ένα οργανωμένο δίκτυο επαγγελματιών που υποστηρίζουν τη φιλοσοφία του Attachment Parenting στην Ελλάδα και μπορούν να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές, συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες τους σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Η ιδέα για τη δημιουργία της APH ανήκει στη κ. Μαρία Παπαφιλίππου, σύμβουλο ψυχικής υγείας, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, μητέρα η ίδια δύο παιδιών. Με σπουδές στην Ψυχολογία (King’sCollegeLondon-InstituteofPsychiatry -MSc, AmericanCollegeofGreece – BA), και στις Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Πανεπιστήμιο), και με ειδίκευση στην οικογενειακή-συστημική ψυχοθεραπεία και την προγεννητική και περιγεννητική ψυχοθεραπεία, η κ. Παπαφιλίππου είναι επαγγελματίας συνεργάτης της AttachmentParentingInternational.

Σκοπός της ΑΡΗ είναι, σύμφωνα με την ίδια την κ. Παπαφιλίππου «να ενημερώσουμε τους γονείς και ειδικούς για αυτή την προσέγγιση, να τους εκπαιδεύσουμε πάνω στο ΑΡ και τη Θετική Διαπαιδαγώγηση, να δικτυώσουμε τους γονείς με τους ειδικούς, ώστε να υποστηρίξουμε τους γονείς στο ρόλο τους και να φροντίσουμε τα παιδιά με το καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Τι είναι το Attachment Parenting;

Το Attachment Parenting είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία που αφορά στην ανατροφή των παιδιών. Βασίζεται στην φροντίδα της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον γονέα και το παιδί, καθώς ο γονέας καλείται να ανταποκριθεί με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του παιδιού του.

Τα παιδιά έτσι νιώθουν ασφαλή, νιώθουν ότι ανήκουν, μαθαίνουν να εμπιστεύονται, νιώθουν ικανά, σημαντικά, ελεύθερα, μεγαλώνουν με συναισθηματική υγεία, οργανώνονται καλύτερα, εκφράζονται καλύτερα, έχουν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη, επιδεικνύουν υγιή ανεξαρτησία, μαθαίνουν την οικειότητα, καθώς και να παίρνουν και να δίνουν αγάπη και εξελίσσονται σε υγιείς και αυτόνομους ενήλικες.

Οι γονείς, από την άλλη, μαθαίνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις ικανότητές τους και το ένστικτό τους, είναι πιο ευαίσθητοι, αναγνωρίζουν τα σήματα των παιδιών τους, ανταποκρίνονται ενστικτωδώς, διαχειρίζονται θετικά τις απαιτητικές καταστάσεις, έχουν περισσότερη υπομονή, επικοινωνούν με σεβασμό και ενσυναίσθηση, γνωρίζουν τις προτιμήσεις και ικανότητες των παιδιών τους, τις αποδέχονται και τις ενθαρρύνουν.

Το Attachment Parenting στηρίζεται στη θεωρία που ανέπτυξε ο Βρετανός ψυχίατρος John Bowlby, γνωστή ως “Attachment Theory” ή «Θεωρία της πρόσδεσης/προσκόλλησης/ πρωταρχικού συναισθηματικού δεσμού».

 

Ποιος είναι ο σκοπός της Attachment Parenting Hellas;

Απώτερος σκοπός της APH είναι η νέα γενιά παιδιών στην Ελλάδα να μεγαλώσει με ευσυνείδητους και υποστηρικτικούς γονείς και δασκάλους, μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την γνωστικο-ψυχο-κοινωνική τους ανάπτυξη, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και τα οφέλη του συναισθηματικού δεσμού που αναπτύσσουν με τους γονείς, αλλά και με όλους τους φροντιστές τους.

 

Η APH προσφέρει:

 • Συμμετοχή σε ατομικές συμβουλευτικές/ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, οι οποίες απευθύνονται σε όλους όσους επιθυμούν να διερευνήσουν και να επιλύσουν τα θέματα που τους απασχολούν.
 • Συμμετοχή στις ομάδες υποστήριξης γονέων της APH, οι οποίες εισάγουν τους γονείς στον κόσμο του AttachmentParenting και τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλους γονείς με παρόμοιες αναζητήσεις/προβληματισμούς/φιλοσοφία, να μάθουν να επικοινωνούν με ενσυναίσθηση, να γνωρίσουν τις τελευταίες έρευνες πάνω στη νευροβιολογία και ψυχολογία, να αναθεωρήσουν πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, να θέσουν προς συζήτηση και διερεύνηση τα θέματα που τους απασχολούν, να μάθουν τεχνικές του AP και να υποστηρίξουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον στο ρόλο τους ως γονείς.
 • Συμβουλευτική Ζεύγους/Οικογένειας
  Η συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας απευθύνεται στα ζευγάρια και τις οικογένειες που επιθυμούν να βοηθηθούν όταν στη σχέση τους εμφανίζονται κρίσεις, αλλαγές και δυσκολίες ή που επιθυμούν να εμβαθύνουν στη σχέση τους προληπτικά
 • Online συμβουλευτική
  Σε περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι δεν βρίσκονται κοντά σε κάποιον συνεργάτη της APH, υπάρχει, μετά από συνεννόηση, δυνατότητα συμβουλευτικής μέσω e-mail ή Skype.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

 • Attachment Parenting για παιδαγωγούς
  Σεμινάρια για επαγγελματίες. Με το πέρας των σεμιναρίων δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 • Attachment Parenting για ειδικούς
  Σεμινάρια για ειδικούς, επαγγελματίες υγείας (Ψυχολόγους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Παιδιάτρους, Γυναικολόγους/Μαιευτήρες, Μαίες, Συμβούλους Μητρότητας και Θηλασμού κλπ)
 • Attachment Parenting για γονείς
  Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται σεμινάρια για γονείς που θέλουν να ενημερωθούν για τη φιλοσοφία του AP.
 • AttachmentParenting για τον φροντιστή των παιδιών
  Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται τόσο σε γονείς που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το φροντιστή των παιδιών τους (babysitter, παιδαγωγό) στο AttachmentParenting, όσο και σε babysitters/παιδαγωγούς που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν επιπλέον δεξιότητες σχετικές με τη φιλοσοφία και τις πρακτικές του Attachment Parenting.
 • Σεμινάρια Θετικής Διαπαιδαγώγησης
  Τα Σεμινάρια Θετικής Διαπαιδαγώγησης απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς-παιδαγωγούς. Το πρόγραμμα βασίζεται στο έργο των AlfredAdler και RudolfDreikursκαι έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους μέσα από τη σύνδεση μαζί τους, με σεβασμό, ενσυναίσθηση και ενθάρρυνση, διδάσκοντάς τους κοινωνικές δεξιότητες και χρησιμοποιώντας εποικοδομητικά τις ικανότητες και δυνατότητές τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την APH εδώ.
Τηλέφωνο: 6936-524523 & e-mail:  info@aphellas.gr

Χρήσιμες πληροφορίες

Σαββάτο 2 & Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Κόστος Συμμετοχής: Από 50 έως 65 ευρώ(ανάλογα το είδος σεμιναρίου) – γίνονται καλύτερες προσφορές για παρακολούθηση περισσότερων σεμιναρίων, όπως επίσης και για ανέργους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 6936524523 ή στο e-mail:info@aphellas.gr

Για τη συμμετοχή στα σεμινάρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης αναφέροντας το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Hehe – Messy Play, Art & Therapy

Πρότυπο κέντρο αισθητηριακού παιχνιδιού, εκπαίδευσης & θεραπείας

Βάρναλη 54, Κωνσταντινοπολίτικα, 54352, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 911941

Email: messyplayhehe@gmail.com, hehe2art@gmail.com

Links: Website, Website, Facebook, Instagram

Προβολή στους Χάρτες Google

Εξυπηρετεί η γραμμή του ΟΑΣΘ 14, 14Α

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.