Ασφαλής πλοήγηση και Εθισμός στο Διαδίκτυο – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ασφαλής πλοήγηση και Εθισμός στο Διαδίκτυο

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης», που όπως πάντα, σας προσκαλούν να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που σας ενδιαφέρουν. Το θέμα του επόμενου Καφέ της Επιστήμης, αφορά στην ασφαλή πλοήγηση και τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Ο τεχνολογικός κόσμος – ο κυβερνοχώρος – είναι πραγματικός; Οι κίνδυνοι που κρύβει έχουν πραγματικές ή εικονικές συνέπειες στην καθημερινότητα των παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και στις οικογένειές τους; Τι είναι η διαδικτυακή αποπλάνηση και η πορνογραφία ανηλίκων; Πώς μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά και οι ενήλικες; Πώς να αντιμετωπίσουμε τις διαδικτυακές απειλές, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τις εμπορικές απάτες και την εκβίαση σε σχέση με τα προσωπικά μας δεδομένα; Η πραγματική ζωή υφίσταται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Εξάλλου, ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια συμπεριλαμβάνεται πλέον στις νέες ψυχικές διαταραχές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις διεθνείς Ψυχιατρικές ενώσεις. Αφορά στη χωρίς όρια χρήση διαδικτυακών εφαρμογών, παιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιβαρυντικός τόσο για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των ανηλίκων, όσο και την ομαλή ένταξη στη κοινωνία των νέων ενηλίκων. Στην παρουσίαση θα δοθεί η συνοπτική εικόνα του φαινομένου σήμερα, καθώς και απαντήσεις ως προς το πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του προβλήματος, να αναγνωρίσουμε τις πρώτες ενδείξεις του και να σταθούμε αποτελεσματικά δίπλα στο άτομο που χάνει τον αυτοέλεγχό του στη χρήση του διαδικτύου.

Θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν μαζί με το κοινό οι:
– Αθανάσιος Χαλκιάς, Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και
– ο Δρ. Γεώργιος Φλώρος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αθανάσιος Χαλκιάς είναι Αστυνομικός Υποδιευθυντής, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος. Αποφοίτησε από τη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 1997. Υπηρέτησε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων. Το έτος 2016 τοποθετήθηκε ως διευθυντής στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Ο Δρ. Γεώργιος Φλώρος είναι Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπευτής. Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Α.Π.Θ στη παθολογική ενασχόληση με Διαδίκτυο και Η/Υ, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη κλινική έρευνα. Είναι ακόμη υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης της συμβουλευτικής υπηρεσίας φοιτητών προς αντιμετώπιση της παθολογικής χρήσης Η/Υ και Διαδικτύου του Α.Π.Θ από την ίδρυση της, ενώ συνεισφέρει ως επιστημονικός συνεργάτης στις δραστηριότητες της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Α.Π.Θ. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει την επιμέλεια τριών συλλογικών τόμων και πλέον των τριάντα άρθρων σε επίσημα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομιλιών και παρουσιάσεων στο ευρύ κοινό αλλά και σε διεθνή συνέδρια ως προς τις συνήθεις ψυχικές διαταραχές αλλά και τις παθολογικές συμπεριφορές στο Διαδίκτυο. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ώρα: 18.30

Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο: 2310 483000

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

ΝΟΗΣΙΣ

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

Οδός Θεσσαλονίκης - Θέρμης (6 χλμ.), 57001, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 483000

Email: info@noesis.edu.gr

Links: Website, Facebook, Instagram

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.