2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Βόρειας Ελλάδας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Βόρειας Ελλάδας

Αφιέρωμα στον Γιάννη Χατζή – Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών

Το ελληνικό θέατρο σκιών αποτελεί μια μορφή οικογενειακού θεάματος που μετράει περισσότερο από δύο αιώνες διαρκούς παρουσίας στον ελληνικό χώρο. Πρόκειται για τη μοναδική μορφή λαϊκού θεάτρου στη χώρα μας, η οποία όχι μόνο επιβιώνει αλλά βρίσκεται επάξια στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο του παιδικού όσο και του ενήλικου κοινού. Ο Καραγκιόζης, αυτός ο ξυπόλυτος και μπαλωμένος ήρωας που συμβολίζει τον λαό, μαζί με τα υπόλοιπα πρόσωπα του μπερντέ (όπως τον Χατζηαβάτη, τον Μπαρμπαγιώργο, τον Σιορ-Διονύσιο κ.ά.) αντικατοπτρίζει διαχρονικά την ελληνική κοινωνία, μετατρέποντας τους πόθους και τα μεράκια του λαού σε γέλιο και τέχνη.

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ θεάτρου σκιών Βόρειας Ελλάδας έρχεται στο Θέατρο Αθήναιον το διήμερο 9  – 10 Μαρτίου 2024 με ένα αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τέχνης μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Χατζής είναι το τιμώμενο πρόσωπο, ένας εργάτης του ελληνικού θεάτρου σκιών, ο οποίος όχι μόνο κρατάει τον ξυπόλυτο ήρωα για περισσότερο από πέντε δεκαετίες αλλά δίνει ζωή και πνοή στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Οι δραματουργικές και εικαστικές καινοτομίες του, τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του και κυρίως η δράση του ως καραγκιοζοπαίχτης αποτελούν σημείο αναφοράς για τη μεταπολεμική πορεία του ελληνικού θεάτρου σκιών στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Ο Γιάννης Χατζής, εκτός από τον εισαγωγικό πρόλογο των παραστάσεων, είναι υπεύθυνος και για το δραματουργικό αποτέλεσμα, μιας και θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έργα του, κάτι που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό για να γνωρίσει το προσωπικό του έργο.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ τελείται υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τις δράσεις μιας ιστορικής επετείου. Το έτος 2025, το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών συμπληρώνει 100 χρόνια διαρκούς παρουσίας. Με ημερομηνία ίδρυσης την 25η Φεβρουαρίου 1925, η επέτειος της εκατονταετηρίδας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς τόσο για τον τέχνη του ελληνικού θεάτρου σκιών όσο και για τον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ένα σύνολο δράσεων επετειακού χαρακτήρα σε συνεργασία με ποικίλους φορείς ξεκινά ήδη από της αρχές του 2024 με κορύφωση το 2025.

Καραγκιοζοπαίχτες: Γιώργος Παρλαπάνης, Κωνσταντίνος Ευσταθόπουλος, Γιουβάν, Οδυσσέας Κανλής, Νικόλας Κούλελης

Παρουσίαση: Γιάννης Χατζής

Πρόγραμμα παραστάσεων

Σάββατο 9/3

17.00 Παραστάσεις νέων καλλιτεχνών

  • «Το χαρτζιλίκι» Γιώργος Παρλαπάνης
  • «Οι δύο τεμπελχανάδες» Κωνσταντίνος Ευσταθόπουλος

18.30 «Σαράντα παλικάρια από τη Λεβαδιά» Γιουβάν

Κυριακή 10/3

12.00 «Ο Καραγκιόζης στη χώρα του Ταμτούμ» Οδυσσέας Κανλής

15.00 «Μάγουλο βερύκοκο» Νικόλας Κούλελης

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Χατζή

Ο Γιάννης Χατζής γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε, ζει και εργάζεται. Ερευνητής και μελετητής του Θεάτρου Σκιών, δίνει εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργάνωσε και συμμετείχε σε εκθέσεις εικαστικών του Καραγκιόζη σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Νάουσα, Βέροια, Κατερίνη, Ναύπλιο, Λαμία, Αθήνα και στο εξωτερικό. Πλούτισε το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σκιών με πολλά έργα, ενώ η δουλειά του σε φιγούρες, αφίσες και σκηνικά βρίσκεται σε διάφορα μουσεία. Παράλληλα, ανέπτυξε συγγραφικές και ερευνητικές δραστηριότητες στα λαϊκά αναγνώσματα και σε διάφορους τομείς της λαογραφίας.

Κατά διαστήματα, έχει συνεργαστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές (ΕΡΤ2, ΝΕΤ, ΕΤ3, FM 102, FM 103, FM 95,8, TV 100, ΤV Μακεδονία κ.λπ.). Έδωσε πολλές διαλέξεις, συμμετείχε σε ημερίδες, ενώ δίδαξε σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, συλλόγους και ιδρύματα παιδιών με αναπηρίες. Καθοδηγεί εργαστήρια για το στήσιμο παραστάσεων από παιδιά, σε προγράμματα γνωριμίας με το Θέατρο Σκιών σε παιδικές Βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα δήμων, όπως και σε διάφορα γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά σχολεία. Έχει εκδώσει και δημοσιεύσει θεατρικά έργα, ρεπορτάζ, χρονογραφήματα, γελοιογραφίες, μελέτες και αναλύσεις για το ντόπιο Θέατρο Σκιών.

Για το έργο και την προσφορά του τιμήθηκε με το «Αργυρό Μετάλλιο» του Α’ Διαμερίσματος (Ιστορικό και Οικονομικό Κέντρο) του Δήμου Θεσσαλονίκης, από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, το Γ’ Δημοτικό Διαμέρισμα, το Μουσείο Καραγκιόζη και το Φεστιβάλ της Προύσας και με πολλές άλλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Βόρειας Ελλάδας και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας.

Οι παραστάσεις του είναι ένα θέατρο μάχιμης επικαιρότητας, ώριμος καρπός της πολύχρονης και πολύτροπης θητείας του στον κόσμο του Θεάτρου Σκιών. Με ιδιαίτερη ευαισθησία επιχειρεί με τον Καραγκιόζη του να συνδυάσει τον τοπικό πολιτιστικό θησαυρό με επίκαιρο και σύγχρονο λόγο. Από την παράδοση και την ταυτότητα του χτες, στη φωνή, τα οράματα και τις ανησυχίες του σήμερα, με πληθώρα λαογραφικών, ηθογραφικών και ηθογραφικών στοιχείων.

Χρήσιμες πληροφορίες

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Πληροφορίες τηλεφωνικά στο 6906467283

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Αθήναιον

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, 54641, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 832060

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.