2ο Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης, Τεχνολογίας του ARTECITYA – Πυγολαμπίδες
Skip to content

2ο Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης, Τεχνολογίας του ARTECITYA

Ποιο είναι το Νέο, το Καινούριο, το Τεχνολογικά Προηγμένο; Οι καλλιτέχνες απαντούν στο Περίπτερο 2 της 82ης ΔΕΘ. Έλα, παίξε, ανακάλυψε.

THE NEW NEW (ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΕΟ)
2ο Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Artecitya της Helexpo
82η ΔΕΘ, 9-17 Σεπτεμβρίου
Helexpo, Περίπτερο 2

Εικονική & Επαυξημένη Πραγματικότητα / Ψηφιακές εφαρμογές /
Ηλεκτρονικά παιχνίδια / Στούντιο διαδικτυακού περιεχομένου / Βίντεο / Animation /
Performance / Ανθρωποκεντρικός Σχεδιασμός / Εργαστήρια /
Υποστήριξη νέων επαγγελματιών και προσφύγων / Chill out space

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Helexpo διοργανώνει το Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος Artecitya στο Περίπτερο 2 της 82ης ΔΕΘ, από τις 9 ως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ήδη από την πρώτη του εκδοχή, το Σεπτέμβριο του 2016, το Φεστιβάλ υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένο, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό κοινού όλων των ηλικιών. Φέτος, το Φεστιβάλ υλοποιείται στον όροφο του Περιπτέρου 2 της Helexpo, καταλαμβάνοντας χώρο 2.700 τετραγωνικών μέτρων, όπου παρουσιάζονται περισσότερα από 90 έργα, 120 νέων και καταξιωμένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με το γενικό τίτλο “THE NEW NEW” (ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΕΟ) το Φεστιβάλ αναφέρεται στον εξαιρετικά γρήγορα πλέον αναπτυσσόμενο ρυθμό της τεχνολογίας. Οι καταιγιστικές και πολυάριθμες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο φαίνεται πως φέρνουν όλο και πιο κοντά μας τα σενάρια δημοφιλών ταινιών και βιβλίων για την επικράτηση της μηχανής, αλλά επιπλέον αφήνουν τεράστια περιθώρια ερμηνείας σχετικά με το ποιο είναι το Νέο, το Καινούριο, το Τεχνολογικά Προηγμένο. Οι απαντήσεις ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το υπόβαθρο του καθενός. Το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Artecitya της Helexpo συγκεντρώνει τις προτάσεις καλλιτεχνών και δημιουργών που πειραματίζονται με τις δυνατότητες της τεχνολογίας ως προς τη φόρμα και το περιεχόμενο, πάντα με κεντρικό γνώμονα τον άνθρωπο. Επιπλέον, η Helexpo, μέσα από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ στηρίζει δύο κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν κρίση – τους νέους άνεργους και τους πρόσφυγες.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

Virtual World


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR), που έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με την επιμελήτρια Erika Barraza και το SXSW – ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ-Συνέδρια παγκοσμίως με θέμα τις νέες τεχνολογίες και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Τα έργα παρουσιάζονται με διαφορετικά συστήματα, όπως το Oculus Rift, το HTC Vive και το Samsung Gear. Το κοινό έχει την ευκαιρία να φτιάξει και να πάρει μαζί του τα δικά του “γυαλιά” εικονικής πραγματικότητας, καθώς και να δοκιμάσει το Tilt Brush της Google – ένα εργαλείο ζωγραφικής στον τρισδιάστατο εικονικό χώρο!

Σύγχρονη Τέχνη και Τεχνολογία


Ενότητες Uncanny Valley, Posthuman New, Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Τα έργα στις τρεις αυτές ενότητες είναι στην πλειοψηφία τους διαδραστικά. Προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να παίξει και να εξοικειωθεί με νεότερες τεχνολογίες, αλλά και να θυμηθεί την επίδραση που είχαν στη ζωή μας τεχνολογίες που, αν και όχι τόσο παλιές, θεωρούνται πια ξεπερασμένες, όπως το βίντεο, η ψηφιακή εικόνα ή ακόμη και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ποικίλους τρόπους, συχνά για να αναδείξουν ή να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Παράδειγμα η σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και έχουν σαν στόχο την εξοικείωσή τους με τους υπολογιστές και την ανάπτυξη χρήσιμων δεξιοτήτων – έργο φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στήριξη Νέων Επαγγελματιών – Στούντιο παραγωγής περιεχομένου για το διαδίκτυο – “Media Lab”


Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργεί στο χώρο το Media Lab, ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο παραγωγής βίντεο για τηλεοπτική και διαδικτυακή χρήση, που καταγράφει και αναμεταδίδει καθημερινά τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Το Media Lab είναι μια συνεργασία του Artecitya της Helexpo με το Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki, το project LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο HyperWerk for Postindustrial Design της Βασιλείας. Το Media Lab επανδρώνεται από νέους δημιουργούς που εκπαιδεύονται ειδικά. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η ομάδα του Media Lab έχει παρακολουθήσει σειρά εργαστηρίων, θεωρητικών και πρακτικών, σε συνεργασία με επιπλέον φορείς, όπως το STAMP Festival και η documenta 14, προκειμένου η διαδικασία μάθησης να ενισχύεται από πραγματικά project, σε πραγματικές συνθήκες, πάντα με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των φορέων που διαμορφώνουν και υλοποιούν το πρόγραμμα.

Υποστήριξη προσφύγων – Συνεργασία με την Greece Communitere


Tο Φεστιβάλ συνεργάζεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Communitere που προσφέρει σειρά εργαστηρίων με ίση συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων – ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Η Communitere δραστηριοποιείται παγκόσμια σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν κρίση. Βασική της δράση είναι η δημιουργία χώρων με τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών των τοπικών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στα εργαστήρια της Communitere θα μάθουν στην πράξη βασικές τεχνικές κατασκευής και επισκευής αντικειμένων για την αντιμετώπιση των πρακτικών τους αναγκών. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες και τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Τα αντικείμενα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του Chill Out Space του Φεστιβάλ. Αμέσως μετά θα διατεθούν στους ίδιους τους δημιουργούς τους.

ZERO FUEL


Το Zero Fuel είναι ένα μονοθέσιο όχημα ελάχιστης κατανάλωσης και μέγιστης απόδοσης καυσίμων, σχεδιασμένο από ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το διαγωνισμό της Shell Eco Marathon 2017. Ένας αεροδυναμικός συνδυασμός προηγμένου design και τεχνολογίας. Κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, με κατανάλωση 1 λίτρο βενζίνης / 1.000 χιλιόμετρα!

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Τέλος, το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Artecitya της Helexpo με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση μιας ομάδας νέων παιδιών – αποφοίτων Λυκείου, να παρουσιάσει το πρότζεκτ τους Ψηφιακό Μουσείο Η Κραυγή, το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, η Έναστρη Νύχτα και άλλα διάσημα έργα τέχνης ζωντανεύουν, αποκτούν κίνηση και ήχο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΔΕΘ – Helexpo
Project Manager: Βίκυ Δαλκράνη (HELEXPO)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX)
Συντονισμός: Δημήτρης Κουρκουρίδης (Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών)
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Λαζαρίδου
Βοηθός παραγωγής: Ελευθερία Ούπαλα
Σύμβουλος οπτικοακουστικών: Γιώργος Κοσμίδης – ΔΙΑΠΑΣΩΝ
Σύμβουλος ηχητικών εγκαταστάσεων: Γιώργος Κλουντζός
Γραφίστας: Βίκτωρ Γκουντάρας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού και Πρόγραμμα LABattoir

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Greece Communitere
SXSW – South by Southwest Conference and Festivals
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας – Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Goethe-Institut Thessaloniki

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ MEDIA LAB
Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού και Πρόγραμμα LABattoir
Artecitya – Goethe-Institut Thessaloniki
documenta 14
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
HyperWerk Institute of Postindustrial Design, Basel
STAMP Festival

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

VR WORLD


Επιμέλεια: Erika Barraza
Project manager: Pablo Mahave
Έργα: We Who Remain των Trevor Snapp & Sam Wolson, Wump των Anastasia Alpha & Vladimir Storm, Through the Fashion Doors της Angela Haddad, Between Petrov & Vodkin του Denis Semionov, Pacha’s Pajamas του Aaron Ableman
Επιλογές από το SXSW 2017 – Virtual Cinema: Fistful of Stars της Eliza McNitt, Behind the Fence των Lindsay Branham & Jonathan Olinger, Buzz Aldrin’s Cycling Pathways To Mars των Lex Halaby, Daniel Schechter & Guil Rambelli, The Giant των New Media Ltd, The Melody of Dust των Viacom Next & Hot Sugar, After Solitary των Cassandra Herrman & Lauren Mucciolo, Show it to Me των Mark Brooks & Dylan Carter

UNCANNY VALLEY


Επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου
Καλλιτέχνες: Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Αρετή Δαμβοπούλου-Σπυριδούλα Στέλιου, Λίλα Δεδεμάδη, Δάφνη Γιαννουλάτου, Νάσος Καράμπελας, Αλέξανδρος-Σπυρίδων Κοκάς, Σοφία Λιάρου, Θοδωρής Προδρομίδης, Στεφανία Σωτηριάδη-Χρυσιάννα Καραμέρη, Χαρίκλεια Παπαποστόλου, Μάριος Τσαούσης

POSTHUMAN NEW


Επιμέλεια: Μπάμπης Βενετόπουλος (εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ)
Καλλιτέχνες: Κατερίνα Αθανασοπούλου, Ζώης Λουμάκης, Γιώργος Παπαφίγκος

MEDIA LAB


Ομάδα Media Lab: Θοδωρής Καραμαγκάλης, Ειρήνη Κόλιου, Μαρία Κύρου, Ηλιάνα Σκαραγκού, Αναστασία Τσίτα, Χρήστος Χατζηιωαννίδης
Media Lab Coaches: Γιώργος Μάνος, Δέσποινα Καβύρη

GREECE COMMUNITERE – Ομάδα Εργασίας


Γιώργος Γκιουζέπας (Διευθυντής Ανάπτυξης)
Jonas Sweep (Διοικητικός Διευθυντής)
Ângela Marques (Γενικός Συντονισμός)
Oso Loustaunau (Συντονισμός Mobile Resource Center)

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Διεύθυνση παραγωγής: Ανδρέας Φλώρος (Αναπληρωτής Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας)
Συντονισμός: Γιώργος Νικόπουλος (Υποψήφιος Διδάκτορας)
Επικοινωνία: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής)
Video Art / Διδάσκοντες: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης (Επίκουρος Καθηγητής), Δημήτριος Τραπέρας (Υποψήφιος Διδάκτωρ), Μιχάλης Καπετανίδης (Διευθυντής Φωτογραφίας)
Animation / Διδάσκων: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης (Επίκουρος Καθηγητής),
Καλλιτέχνες: Κατερίνα Αβραάμ, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Απέργης, Δημήτρης Αρμενάκης, Δημήτρης Γεληνιώτης, Έλενα Γεωργιάδου, Αλέξανδρος Γεωργίου, Εμπρού Γιουσούφ, Γιώργος Γκρίνγουντ, Φαίδρα Δεριζιώτη, Δονάτος Δριμτζιάς, Αργύρης Ζάχος, Παντελής Ζωίδης, Αγγελική Ιωακειμίδου, Εμμανουήλ Ιωαννίδης – Φωτεινός, Μάγδα Κανδυλιάρη, Θοδωρής Καρατζένης, Νίκος Κόκκαλης, Ναταλία Κόκκινου, Τζορτζίνα Κοσμάτου, Στράτος Κουντουράς, Πάνος Κουτίβας, Χριστίνα Λαγούρη, Ευάγγελος Λαλούσης, Απόστολος Λουφόπουλος, Ευάγγελος Μάκκας, Βασιλική Μάκου, Πέτρος Μακρής, Δημήτρης Μακρυγιάννης, Αναστασία Μάνου, Πασχάλης Μουρίκας, Σοφία Μουτάφη, Ευάγγελος Μπεζεβέγκης, Ασημίνα Μποροδήμου, Γιώργος Νικόπουλος, Βασίλης Νούσης, Σοφία Ντιάγκα, Κατερίνα Παγιατάκη, Αγγελική Παντελή, Παντελής Παραδίσης, Ροβένα Σέλε, Κωνσταντίνα Σκολαρίκη Σταυρός Σιδέρης, Δημήτριος Τραπέρας, Ματθαίος Τσιρίδης, Γιώργος Χαραλάμπους, Κασσιανή Χαραλάμπους, Σάμης Χατζηλιάδης, Πασχάλης Χατζητρύφωνος, Βασίλης Ψαρράς, Science For You – SciFY

ZERO FUEL


Team Manager: Άγγελος Νικόλαος Παπακαλοδούκας
Αεροδυναμική: Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Γρηγόριος Παχύς, Γεώργιος Χαντζής, Υάκινθος Κύρος (Επιβλέπων)
Σασί: Θανάσης Γκέκας, Πασχάλης Λυπιρίδης, Έλη Σιβένα, Γεώργιος Σαββαΐδης (Σύμβουλος)
Σύστημα διεύθυνσης: Δημήτριος Πατσουράκης, Χρήστος Μυλόπουλος, Δουκαίνη Μαυρουδή, Αθανάσιος Ματσίκης (Σύμβουλος)
Ηλεκτρονικά: Αναστασία Παχνή Τσιτηρίδου, Μιχάλης Μυλόπουλος
Κινητήρας: Πασχάλης Αλεξάκης, Μιχαέλα Κουκούτση, Παντελής Στρουμπούλης, Κώστας Παπαϊωάννου (Σύμβουλος)
Σύστημα Μετάδοσης Κίνησης: Χρήστος Βενέτης, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, Αθανάσιος Μιχαηλίδης (Σύμβουλος)
Μάρκετιγνκ: Χριστίνα Αβραμίδου, Βικτώρια Σοφιάδη
Οδηγός: Αλεξάνδρα Καραγκίτση

Επιτροπή Επιλογής Έργων Uncanny Valley μετά από Ανοιχτή Πρόσκληση


  • Μπάμπης Βενετόπουλος, εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
  • Βίκυ Δαλκράνη, Διευθύντρια Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών ΔΕΘ, Project Manager, Artecitya – Helexpo
  • Νάντια Καλαρά, εικαστικός, Λέκτορας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ
  • Μαρία Κενανίδου, επιμελήτρια
  • Χρήστος Σαββίδης, επιμελητής, ArtBOX Creative Arts Management – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Artecitya – Goethe-Institut Thessaloniki
  • Έλλη Χρυσίδου, εικαστικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Χρήσιμες πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας:
Σάββατο & Κυριακή, 9-10 & 16-17 Σεπτεμβρίου: 10:00-22:00
Δευτέρα – Παρασκευή, 11-15 Σεπτεμβρίου: 16:00-22:00

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

ΔΕΘ – Helexpo

Εγνατίας 154, 54636, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 231 029 1111

Links: Website

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.