17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά διαδικτυακά!

Από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου, σε ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών, η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσαρμόζεται σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και το βιβλιοφιλικό κοινό της μπορεί να την επισκεφτεί ψηφιακά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του.

Το φετινό κεντρικό θέμα της 17ης διαδικτυακής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι “Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στον χρόνο”, ενώ άλλα αφιερώματά της είναι:

 • Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής
 • Λογοτεχνία και Μνήμη
 • Το ’21 σήμερα 
 • Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία
 • η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά»
 • αλλά και οι καθιερωμένες διοργανώσεις: το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance

 

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται σε δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων της 17ης ΔΕΒΘ θα μεταδίδεται ζωντανά:

 • από τη νέα ιστοσελίδα και ταυτόχρονα
 • από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης

 

Το ημερήσιο πρόγραμμα μετάδοσης θα πραγματοποιείται στις ακόλουθες χρονικές ζώνες:

 • Καθημερινές: από τις 13:00 έως τις 21:30 (19-20/11 και 23-27/11)
 • Σαββατοκύριακα: από τις 10:00 έως τις 21:30 (21-22/11 και 28-29/11)

με διαδοχικές εκδηλώσεις διάρκειας μίας ώρας το ανώτερο η καθεμία.

 

Χάρη στη δυναμική στήριξη του ελληνικού εκδοτικού κόσμου, αλλά και τη συμβολή των μεγάλων ξένων Ινστιτούτων της χώρας, πολλοί και καταξιωμένοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο διαδικτυακό πλέγμα δράσεων της 17ης διοργάνωσης.

Φεστιβάλ, εκδηλώσεις, δράσεις, επαγγελματικές ημερίδες για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου έρχονται κοντά στο κοινό ψηφιακά!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

 

Παιδική γωνιά – Γωνιά εφήβων – Γωνιά εκπαιδευτικών

Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας του τμήματος της Παιδικής Γωνιάς – Γωνιάς Εφήβων – Γωνιάς Εκπαιδευτικών, όπου οι χώροι της Ηelexpo πλημμύριζαν από τις φωνές, τα γέλια και τα χειροκροτήματα των παιδιών και των εφήβων, στη φετινή, διαδικτυακή εκδοχή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αναγνώστες, δημιουργοί, εκδότες, πολιτιστικοί φορείς και διοργανωτές έρχονται αντιμέτωποι με μια καινούργια πρόκληση: να κρατήσουν ζωντανή την ατμόσφαιρα της Έκθεσης με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μ’ ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία, για έντεκα ολόκληρες μέρες, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα και εργαστήρια που θα οργανωθούν από εκδοτικούς οίκους και πολιτιστικούς φορείς.

Από την πλευρά του, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας της φετινής Έκθεσης, που είναι ο Χρόνος στη Λογοτεχνία, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα οργανώσει μια έκθεση με τίτλο «Ο Χρόνος είναι…» με λόγια και εικόνες καθώς και μια ιδιαίτερη παρουσίαση αποσπασμάτων λογοτεχνικών κειμένων ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και αυτοί έναν μικρό κύκλο εκδηλώσεων.

 

Συνολικά, στη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 57 εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα αποσταλεί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συνεργασία της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο μέσα στη σχολική τάξη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Παιδικής Γωνιάς/Γωνιάς Εφήβων/Γωνιάς Εκπαιδευτικών ΕΔΩ. 

 

 

«Let’s talk!»: ελληνογερμανικές επαγγελματικές εκδηλώσεις

Η αναβληθείσα λόγω πανδημίας παρουσία της γερμανόφωνης λογοτεχνίας ως τιμώμενης στη 17η ΔΕΒΘ θα έχει στη νέα, ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης επαγγελματικό χαρακτήρα με στόχο την ενδυνάμωση του διαλόγου και των λογοτεχνικών ανταλλαγών.

Το διαδικτυακό αυτό πρόγραμμα επαγγελματικών εκδηλώσεων με τίτλο “Let’s talk! Ας μιλήσουμε!” θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Οι συζητήσεις – σεμινάρια απευθύνονται σε μια ευρεία γκάμα Ελλήνων και Γερμανών επαγγελματιών του βιβλίου: εκδότες, επιμελητές, λογοτεχνικούς πράκτορες, υπεύθυνους δικαιωμάτων και μάρκετινγκ, βιβλιοπώλες και λογοτεχνικούς μεταφραστές.

Βασικοί θεματικοί άξονες είναι:

 • οι σύγχρονες στρατηγικές πώλησης (βιβλιοπωλεία, «φυσικά» και διαδικτυακά) και προώθησης των βιβλίων, με έμφαση στα ψηφιακά μέσα, καθώς και
 • οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα της βιβλιοπαραγωγής, όπως το audiobook, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην παγκόσμια αγορά του βιβλίου, δεδομένων και των νέων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του COVID-19.

Για το θέμα της μετάφρασης θα συζητηθούν διεξοδικά, ανάμεσα στα άλλα, η μεταφραστική απόδοση της λογοτεχνικής γραφής, της ποίησης, του graphic novel κ.ά.

Διοργάνωση: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (Frankfurter Buchmesse), Goethe-Institut (Goethe-Institut Goethe-Institut Thessaloniki Goethe-Institut Athen), μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Hellenic Foundation for Culture

Θα βρείτε το πρόγραμμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων και όλες τις σχετικές πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

Τη ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η δε 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Χρήσιμες πληροφορίες

Από Πέμπτη 19 έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ωράριο προβολής εκδηλώσεων

Καθημερινές: από τις 13:00 έως τις 21:30 (19-20/11 και 23-27/11)

Σαββατοκύριακα: από τις 10:00 έως τις 21:30 (21-22/11 και 28-29/11)

Διάρκεια εκδηλώσεων: 1 ώρα το ανώτερο η καθεμιά

Περισσότερες πληροφορίες

https://www.facebook.com/thessalonikibookfair/

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.