Όσο νόστιμα, βολικά και ευπρόσδεκτα και αν είναι, άλλο τόσο επιβαρυντικά γίνονται στις περιπτώσεις κατάχρησης ,είτε σε συχνότητα είτε σε ποσότητα. Έχουν όμως και τη θετική τους πλευρά.
Η θρεπτική αξία των ζυμαρικών βρίσκεται κατεξοχήν στην περιεκτικότητά τους σε άμυλο, καθώς και στο γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν το 50% των καθημερινών αναγκών σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης = για τα παιδιά), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό = για τις μαμάδες), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών = για όλους), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βοηθούν στο νευρικό σύστημα = σίγουρα για τις μαμάδες!), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για βρέφη και παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά για παιδιά μακαρόνια με διάφορα σχέδια ή άλλα «παιχνιδιάρικα» μακαρόνια, όπως πένες ή βίδες τρικολόρε, μακαρονάκι κοφτό άλλα και μακαρόνια που γίνονται συνήθως στο φούρνο, όπως λαζάνια, κανελόνια κ.α
Έτσι μπορείτε να «καμουφλάρετε» λαχανικά που συνήθως δεν αρέσουν στα παιδιά και να τα κρύψετε μέσα σε μια νόστιμη μακαρονάδα, όπως μελιτζάνα, κολοκυθάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.
ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥΡΛΟΥ
Υλικά για 4 άτομα
16-20 κανελόνια
1 ξερό κρεμμύδι
2 μελιτζάνες
3-4 κολοκυθάκια
2 καρότα
100γρ αρακά
3-4 μπουκετάκια μπρόκολο
600γρ ντοματάκια κονκασέ
Ελαιόλαδο
250γρ κρέμα γάλακτος
150γρ τυρί τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Βασιλικός φρέσκος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε κυβάκια, και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 400γρ από τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για 15-20΄. Στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μίγμα τον λαχανικών και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τα υπόλοιπα ντοματάκια και τα απλώνουμε πάνω από τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 30΄περίπου στους 170 βαθμούς.
ΚΡΥΑ ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υλικά για 4 άτομα
500γρ μακαρόνια «παιδικά»
Ελαιόλαδο
2 ντομάτες
2 αγγούρια
2 καρότα
150γρ αρακά
100γρ φασολάκια λεπτά
50γρ ελιές
100γρ φέτα
1 κουταλιά ξύδι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις ντομάτες, τα αγγούρια και τα καρότα σε κυβάκια. Ζεματάμε τον αρακά και τα φασολάκια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα ξεπλένουμε ελαφρά. Τα λαδώνουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμιγνύουμε τα μακαρόνια με τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με τη φέτα σε κομμάτια, και προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε 2-3 κουταλιές μαγιονέζα.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.