Γράφει ο Σπύρος Πέγκας | Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης
Θυμάμαι μια επίσκεψή μου σε μια ισπανική, βασκική, πόλη. Θυμάμαι πόσο με εντυπωσίασαν οι πολλές παιδικές χαρές κατά μήκος του ποταμιού, που διέσχιζε την πόλη, πως πλημμύριζαν από οικογένειες και μικρά παιδιά και πόσο όμορφη ήταν αυτή η εικόνα για την πόλη.
Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα και για μια Θεσσαλονίκη, φιλική για την οικογένεια και το παιδί. Τα στατιστικά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που επιβεβαιώνουν το χαμηλό ποσοστό οικογενειών σε αντίθεση με τους μεμονωμένους επισκέπτες ή τα ζευγάρια τουριστών, ήταν το επιπλέον κίνητρο για τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάδειξης και προβολής της Θεσσαλονίκης ως ενός φιλικού για την οικογένεια προορισμού.
Η πόλη μας είναι ασφαλής, είναι περπατήσιμη (walkable) και διαθέτει ένα παραθαλλάσιο μέτωπο και μια φιλική για τον περιπατητή παραλία. Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη ιστορική που διασώζει και διατηρεί το μνημειακό της πλούτο, έτσι ώστε μια απλή βόλτα να μπορεί να μετατραπεί σε ένα ζωντανό, βιωματικό μάθημα μιας μακραίωνης ιστορικής πορείας. Η πόλη διαθέτει ιστορικό βάθος και έχει θρύλους και μυστήρια να αφηγηθεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές της, οι ανακαινισμένες παιδικές βιβλιοθήκες και έχουν αυξηθεί και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δημιουργικής και έξυπνης απασχόλησης παιδιών.
Τέλος, η παραδοσιακά υψηλά αποτίμηση των οικογενειακών αξιών που διατηρείται ακόμα ζωντανή στον ευρωπαϊκό νότο μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση μιας τοπικής κουλτούρας ευνοϊκής φιλοξενίας για τις οικογένειες που έρχονται από μακριά. Φυσικά, σε ότι αφορά τις σχετικές υπηρεσίες και υποδομές έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Αν όμως υπάρχει θετική κουλτούρα και διάθεση, τα έργα και οι πράξεις (μας) θα ακολουθήσουν.
Ενημερωθείτε για την ημερίδα – ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στο Δημαρχείο με θέμα «Θεσσαλονίκη και τουρισμός: ιδέες, ευκαιρίες και συνέργειες για την ανάπτυξη μιας πόλης φιλικής για την οικογένεια»
Θαυμάζω το έργο και τις προσπάθειες που κάνει εδώ και κάποια χρόνια η Ιωάννα Σεραφειμίδου και οι Πυγολαμπίδες και το The Paper Boat, για τη διάδοση τοπικών καλών πρακτικών και προορισμών για την οικογένεια και το παιδί. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο συνεργάτη από αυτήν, για τη δημιουργία αυτής της φιλικής προς την οικογένεια στρατηγικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Βέβαια, χρειαζόμαστε βοήθεια από όλες και όλους τους συνδημότες μας. Όλοι μαζί θα κάνουμε τη Θεσσαλονίκη έναν φιλικό για την οικογένεια προορισμό!
Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που φιγουράρει σε μερικά από τα πιο γνωστά περιοδικά του κόσμου και η τουριστική της ανάπτυξη είναι πλέον περισσότερο από εμφανής. Πόλη λαμπερή, φιλική, ασφαλής, με μικρό αστικό κέντρο, και άρα με εύκολες μετακινήσεις για μια οικογένεια, πόλη με μια υπέροχη παραλία και θέα στον Όλυμπο, πόλη με πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία και φυσικά καλό φαγητό!
Ένα από τα όνειρά μου λοιπόν, ήταν να δω την πόλη μου ως έναν προορισμό φιλικό για τις οικογένειες. Και δε θα ξεχάσω τη μέρα που ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, μου είπε: «Πως θα σου φαινόταν να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως family friendly προορισμός;» Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια πολύ ωραία συνεργασία. Ιδέες ταξιδεύουν με email, συναντήσεις πραγματοποιούνται και σκέψεις σιγά σιγά υλοποιούνται.
Όλα ξεκίνησαν από τη συμμετοχή μου σε μια ημερίδα στο Money Show, τον περασμένο Μάιο, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και μίλησα για το τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη να διεκδικεί τον τίτλο της family friendly πόλης, και συνεχίστηκε με το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Philoxenia, όπου μέσα σε ένα μικρό σπίτι προσπαθήσαμε να αναδείξουμε όλα όσα η Θεσσαλονίκη έχει να προσφέρει: Μια ζεστή καρδιά που θυμίζει οικογένεια. Την οικογένεια που όλοι ξέρουμε, την ελληνική!
Στη Philoxenia λοιπόν, στην Διεθνή έκθεση Τουρισμού, υπήρχε στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης μία κάλπη, όπου μπορούσε ο κάθε πολίτης να γράψει και να ρίξει τις ιδέες του για μια πόλη πιο φιλική προς τις οικογένειες.
Ένας 10χρονος ήθελε να είναι στο κέντρο τα παγωτά πιο φθηνά, ενώ ένας άλλος πιτσιρικάς, 6 ετών, ήθελε να έχει στην παραλία όχι μόνο καράβια αλλά και υποβρύχια! Οι πιο μεγάλοι είχαν πιο … ενήλικες ιδέες: Να απαγορευτεί το κάπνισμα στα καφέ και εστιατόρια, να γίνουν περισσότερα πάρκα αλλά και περισσότερες ράμπες και πεζοδρόμια για τα καροτσάκια.
Ωστόσο η αλλαγή δεν έρχεται μόνο από τις ιδέες. Έρχεται κυρίως μέσα από την πράξη. Όχι μόνο από τα έργα του Δήμου, ή τις ωραίες επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν. Η αλλαγή έρχεται και από όλους εμάς. Που συμμετέχουμε, είτε με την απόφασή μας να καθήσουμε, για παράδειγμα, σε ένα άκαπνο μαγαζί, είτε να περάσουμε χρόνο στο πάρκο της γειτονιάς μας, ή να πετάξουμε τα σκουπίδια μας στον κάδο. Αλλά έρχεται και μέσα από τις ιδέες μας και την παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας, μέσα από το παράδειγμά μας.
Σε προσκαλώ σε μια κατάθεση ιδεών, άφησε το σχόλιό σου και μοιράσου τις ιδέες σου για μια πόλη πιο φιλική προς τις οικογένειες και να είσαι σίγουρος –η ότι θα έχεις βάλει το δικό σου μικρό λιθαράκι.
Άλλωστε όλα από ένα όνειρο δεν ξεκινάνε;
Γράψτε το σχόλιό σας
Ανδρομάχη
Πραγματικα σεβομαι και εκτιμω καθε προσπάθεια ανάδειξης της πολης,αλλα μεταξυ μας ουτε ασφαλης,ουτε φιλικη ειναι,ποσο μαλλον φιλικη προς τις οικογενειες και τα παιδια. Τι να πω για την επισκεψη με τα παιδια στο κεντροντης πολης…πλατεια Ναυαρίνου,ροτοντα,μελενικου…υποτίθεται οτι θελησα να τα παω πολιτιστικο περιπατο με πατινια και ποδηλατα,ξεκουραση και φαγακι σε ακαπνο χωρο,προγραμμα οχι απλα φιλοδοξο αλλα εξωπραγματικο. Η διακίνηση γινοταν μερα μεσημερι μπροστα στα ματια ολων, αγαπημενες πυγολαμπιδες, και εγω να θλιβομαι και ταυτοχρονα να φοβαμαι. Τα παιδια μου δεν μπορουν λοιπον να περπατησουν στο κεντρο της φιλικης μας πολης,εκτος και αν συναποφασισουμε οτι θα κινουμαστε μονο σε συγκεκριμενες οδους. Τι να πει κανεις για τα διπλοπαρκαρισμενα, την ανοχη με κριτηριο το συμφερον…το παιδι αρρωστο στο δρομο προς τον παιδιατρο την περιοδο της αγροτικα…παντου παρκαρισμενα φορτιγακια, φορτηγα,τρακτερ..οτι να ναι. Χαος αληθινο !εκτος παλι αν συναποφασισουμε οτι η πολη θα ειναι φιλικη μονο συγκεκριμενες ημερομηνιες…οσο για τα πετασματα των “καλων” καφε,εστιατοριων,περιπτερων, που οχι καροτσι δεν περναει, ουτε το ενα παιδι απο το χερι δεν μπορεις να κρατησεις και να περπατησεις μαζι του. Για τα πληρως ακαπνα καταστηματα, που οσο και να τα στηριξουμε, ειναινπραγματικα λιγα, οπως αλλωστε και οι καθαρες παιδικες χαρες και παρκα κ.ο.κ. αναλαμβανω την ευθυνη που μου αναλογει,προσπαθω με την καθημερινη πραξη για το καλυτερο αλλα νιωθω περισσοτερο καχυποπτη και απογοητευμενη πια,αφου οι αρχες της πολης ποτε δε με σεβαστηκαν,ως οφειλαν. Ιωαννα σε εσενα παντα ευχομαι καλη επιτυχια σε καθε νεο εγχείρημα. Μεταξυ μας ομως ας λεμε την αλήθεια μας. Αυτο θα μας κανει να διορθωσουμε την εικονα. Και ναισ ε καποιους αναλογει μεγαλυτερη ευθυνη. Ας την αναλαβουν καποτε…
Σοφία Ξανθοπούλου
Δυστυχώς η πόλη δεν είναι φιλική σε παιδιά και γονείς.
Γίνονται κάποιες προσπάθειες από ιδιοκτήτες καταστημάτων σε επίπεδο χωροταξίας, σεβασμού στους μη καπνίζοντες κλπ αλλά αυτό δεν αρκεί. Διοτι η πόλη δεν περπατιέται.
Η πόλη έχει πνιγεί από τα ΙΧ και απο κακοτεχνίες αισχίστου είδους.
Μια βόλτα με το καρότσι του μωρού σου μπορεί να γίνει εφιάλτης.
Ξέρω πολύ καλά τι λέω γιατί το έχω ζήσει, έχω εμπειρία.
Λέμε λέμε λέμε λέμε μα τίποτα δε γίνεται.
Δεν αρκεί να μιλάμε για τον ελεύθερο χώρο. Οφείλαμε χθες να τον είχαμε.
Σε αυτό φυσικά ευθυνόμαστε όλοι.
Μακάρι λοιπον να δούμε ελεύθερα πεζοδρόμια, λιγότερα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες σταθμευμένα σε πεζοδρόμια και ράμπες ελεύθερες προς χρήση από τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Καλη επιτυχία στην ημερίδα και όσα ειπωθούν να γίνουν πράξη.
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.