Skip to content

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, τεράστια αγκαλιά για τις οικογένειες

φωτογραφία: arteditre.gr

 

Γράφει ο  Σπύρος Πέγκας | Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης

Θυμάμαι μια επίσκεψή μου σε μια ισπανική, βασκική, πόλη. Θυμάμαι πόσο με εντυπωσίασαν οι πολλές παιδικές χαρές κατά μήκος του ποταμιού, που διέσχιζε την πόλη, πως πλημμύριζαν από οικογένειες και μικρά παιδιά και πόσο όμορφη ήταν αυτή η εικόνα για την πόλη.

Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα και για μια Θεσσαλονίκη, φιλική για την οικογένεια και το παιδί. Τα στατιστικά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που επιβεβαιώνουν το χαμηλό ποσοστό οικογενειών σε αντίθεση με τους μεμονωμένους επισκέπτες ή τα ζευγάρια τουριστών, ήταν το επιπλέον κίνητρο για τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάδειξης και προβολής της Θεσσαλονίκης ως ενός φιλικού για την οικογένεια προορισμού.

Η πόλη μας είναι ασφαλής, είναι περπατήσιμη (walkable) και διαθέτει ένα παραθαλλάσιο μέτωπο και μια φιλική για τον περιπατητή παραλία. Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη ιστορική που διασώζει και διατηρεί το μνημειακό της πλούτο, έτσι ώστε μια απλή βόλτα να μπορεί να μετατραπεί σε ένα ζωντανό, βιωματικό μάθημα μιας μακραίωνης ιστορικής πορείας. Η πόλη διαθέτει ιστορικό βάθος και έχει θρύλους και μυστήρια να αφηγηθεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές της, οι ανακαινισμένες παιδικές βιβλιοθήκες και έχουν αυξηθεί και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δημιουργικής και έξυπνης απασχόλησης παιδιών.

Τέλος, η παραδοσιακά υψηλά αποτίμηση των οικογενειακών αξιών που διατηρείται ακόμα ζωντανή στον ευρωπαϊκό νότο μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση μιας τοπικής κουλτούρας ευνοϊκής φιλοξενίας για τις οικογένειες που έρχονται από μακριά. Φυσικά, σε ότι αφορά τις σχετικές υπηρεσίες και υποδομές έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Αν όμως υπάρχει θετική κουλτούρα και διάθεση, τα έργα και οι πράξεις (μας) θα ακολουθήσουν.

Θαυμάζω το έργο και τις προσπάθειες που κάνει εδώ και κάποια χρόνια η Ιωάννα Σεραφειμίδου και οι Πυγολαμπίδες και το The Paper Boat,  για τη διάδοση τοπικών καλών πρακτικών και προορισμών για την οικογένεια και το παιδί. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο συνεργάτη από αυτήν, για τη δημιουργία αυτής της φιλικής προς την οικογένεια στρατηγικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Βέβαια, χρειαζόμαστε βοήθεια από όλες και όλους τους συνδημότες μας. Όλοι μαζί θα κάνουμε τη Θεσσαλονίκη έναν φιλικό για την οικογένεια προορισμό!

φωτογραφία: effiepanagoula.com

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που φιγουράρει σε μερικά από τα πιο γνωστά περιοδικά του κόσμου και η τουριστική της ανάπτυξη είναι πλέον περισσότερο από εμφανής. Πόλη λαμπερή, φιλική, ασφαλής, με μικρό αστικό κέντρο, και άρα με εύκολες μετακινήσεις για μια οικογένεια, πόλη με μια υπέροχη παραλία και θέα στον Όλυμπο, πόλη με πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία και φυσικά καλό φαγητό!

Ένα από τα όνειρά μου λοιπόν, ήταν να δω την πόλη μου ως έναν προορισμό φιλικό για τις οικογένειες. Και δε θα ξεχάσω τη μέρα που ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, μου είπε: «Πως θα σου φαινόταν να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως family friendly προορισμός;»  Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια πολύ ωραία συνεργασία. Ιδέες ταξιδεύουν  με email, συναντήσεις πραγματοποιούνται  και σκέψεις σιγά σιγά υλοποιούνται.

Όλα ξεκίνησαν από  τη συμμετοχή μου σε μια ημερίδα στο Money Show, τον περασμένο Μάιο, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και μίλησα για το τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη να διεκδικεί τον τίτλο της family friendly πόλης, και συνεχίστηκε με το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Philoxenia, όπου μέσα σε ένα μικρό σπίτι προσπαθήσαμε να αναδείξουμε όλα όσα η Θεσσαλονίκη έχει να προσφέρει: Μια ζεστή καρδιά που θυμίζει οικογένεια. Την οικογένεια που όλοι ξέρουμε, την ελληνική!

Στη Philoxenia λοιπόν, στην Διεθνή έκθεση Τουρισμού, υπήρχε στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης μία κάλπη, όπου μπορούσε ο κάθε πολίτης να γράψει και να ρίξει τις ιδέες του για μια πόλη πιο φιλική προς τις οικογένειες.

Ένας 10χρονος ήθελε να είναι στο κέντρο τα παγωτά πιο φθηνά, ενώ ένας άλλος πιτσιρικάς, 6 ετών, ήθελε να έχει στην παραλία όχι μόνο καράβια αλλά και υποβρύχια! Οι πιο μεγάλοι είχαν πιο … ενήλικες ιδέες: Να απαγορευτεί το κάπνισμα στα καφέ και εστιατόρια, να γίνουν περισσότερα πάρκα αλλά και  περισσότερες ράμπες και πεζοδρόμια για τα καροτσάκια.

Ωστόσο η αλλαγή δεν έρχεται μόνο από τις ιδέες. Έρχεται κυρίως μέσα από την πράξη. Όχι μόνο από τα έργα του Δήμου, ή τις ωραίες επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν. Η αλλαγή έρχεται και από όλους εμάς. Που συμμετέχουμε, είτε με την απόφασή μας να καθήσουμε, για παράδειγμα, σε ένα άκαπνο μαγαζί,  είτε να περάσουμε χρόνο στο πάρκο της γειτονιάς μας, ή να πετάξουμε τα σκουπίδια μας στον κάδο. Αλλά έρχεται και μέσα από τις ιδέες μας και την παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας, μέσα από  το παράδειγμά μας.

Σε προσκαλώ σε μια κατάθεση ιδεών, άφησε το σχόλιό σου και μοιράσου τις ιδέες σου για μια πόλη πιο φιλική προς τις οικογένειες και να είσαι σίγουρος –η ότι θα έχεις βάλει το δικό σου μικρό λιθαράκι.

Άλλωστε όλα από ένα όνειρο δεν ξεκινάνε;

Οι "πυγολαμπίδες στο κλουβί" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας