Τα δώρα μιλούν στους ανθρώπους – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τα δώρα μιλούν στους ανθρώπους

Γράφει η Σαββίνα Κοτσερίδου

Τα αντικείμενα μιλούν. Τα παιδιά το ξέρουν. Γι’ αυτό ζητούν παιχνίδια, γι’ αυτό μιλούν συχνά στα παιχνίδια τους. Κοιμούνται με κούκλες, γιατί τους ψιθυρίζουν «μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ». Φροντίζουν λούτρινα ζωάκια, γιατί τους λένε «σε χρειάζομαι», και παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια φαντασίας, γιατί τα καλούν για να τους δείξουν πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος γύρω τους.

Τα αντικείμενα ζουν. Ζουν μαζί μας. Φυλάνε τις μνήμες μας, τα συναισθήματά μας, τους ανθρώπους μας. «Θυμάσαι τότε που…», σε ρωτούν οι φωτογραφίες. «Καλή τύχη», φωνάζει πίσω σου ένα γούρι και η φθαρμένη, επαγγελματική σου τσάντα, σε παρακαλεί να εργάζεσαι λιγότερο.

Τα αντικείμενα έχουν ψυχή. Είναι σύντροφοι. Πιστοί. Που δεν προδίδουν. Που δεν εγκαταλείπουν. Είναι συνοδοιπόροι μας στη ζωή. Παλιοί και καινούριοι φίλοι.

Τα αντικείμενα μιλούν στους ανθρώπους και μιλούν για τους ανθρώπους…

Ακούστε τα. Παρατηρήστε τα καθώς στέκονται στις βιτρίνες και στα ράφια.

Χαρίστε τα σε εκείνους που νοιάζεστε. Δωρίστε τα σ’ αυτούς που αγαπάτε. Ανακαλύψτε το αγαπημένο αντικείμενο των παιδιών σας. Βρείτε το δικό σας αγαπημένο. Το δικό μου… είναι οι χιονόμπαλες.

 

Λίγα λόγια για τη Σαββίνα Κοτσερίδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά και καλλιτεχνικά. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται ως δικηγόρος, με ειδίκευση στο αστικό δίκαιο. Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργική γραφή και την εικαστική ψυχοθεραπεία. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και ποιήματα σε συλλογικούς τόμους και έχει γράψει στίχους για παιδικά τραγούδια. Έχει γράψει το βιβλίο “Ο άνθρωπος που ζούσε στη χιονόμπαλα” που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού φεστιβάλ δημιουργικής φαντασίας «Fantasmagoria», που συγκαταλέγεται στα πιστοποιημένα καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Ευρώπης, και μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Το ράφι της αγάπης», που έχει στόχο τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε χώρους φιλοξενίας ασθενών με χρόνια νοσήματα.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Ο άνθρωπος που ζούσε στη χιονόμπαλα”

Ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι αφηγείται το παρελθόν του: πώς έσπασε, πώς βρέθηκε στον δρόμο, πώς συνδέθηκε βαθιά με ένα ασυνόδευτο, άστεγο παιδί, πώς έφτασε να κοσμεί το πλουσιοπάροχο τραπέζι της κυρίας Αγάπης.

Η Σαββίνα Κοτσερίδου πλάθει έναν κόσμο μαγικά ρεαλιστικό, ένα πεδίο συνάντησης ανθρώπων και αντικειμένων διάσπαρτο από μοτίβα ανθρωπομορφισμού. Ο «Άνθρωπος που ζούσε στη χιονόμπαλα» είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, ένα κείμενο πολλαπλών επιπέδων, ανοιχτό σε ερμηνείες, για την αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας, την άδολη φιλία και την ανάγκη διαρκούς ανανοηματοδότησης της ζωής μας.

Το βιβλίο κοσμείται από έργα που φιλοτέχνησε ο βραβευμένος ζωγράφος και σκηνογράφος Βασίλης Παπατσαρούχας, δημιουργώντας μια υψηλής αισθητικής έκδοση.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.