Ο δημόσιος χώρος και οι συνομώτες της τσουγκράνας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ο δημόσιος χώρος και οι συνομώτες της τσουγκράνας

sinomotes tsougkranas

Οι Συνωμότες της τσουγκράνας, μαζί με το WWF μας καλούν να αλλάξουμε τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο. Πλατεία, παρκάκι, παιδική χαρά, άλσος ή δημόσιος κήπος, δε θα είναι πια ποτέ το ίδιο αν αρχίσουμε να το βλέπουμε με τα μάτια του… «συνωμότη» του καλού.

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να οδηγήσει στη δράση. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει, στο τέλος, ερωτηματολόγιο καταγραφής και αξιολόγησης της κατάστασης της γειτονιάς. Με χαρτί και με μολύβι οι νεαροί αναγνώστες καλούνται συνεχίσουν τη δράση της ιστορίας στη δική τους γειτονιά. Παρατηρούν, αξιολογούν, καταγράφουν, προτείνουν, αναλαμβάνουν δράση για να κάνουν τη γειτονιά τους μια προέκταση του σπιτιού τους: όμορφη, καθαρή, φιλόξενη. Μια γειτονιά όπου θέλεις να ζεις.

Με την εφαρμογή καταγραφής και αξιολόγησης των χώρων πρασίνου «Greenspaces» του WWF, παιδιά, δάσκαλοι και γονείς, μπορούν ξεκινήσουν τη δράση με λίγα…κλικ! Κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό από την ιστοσελίδα Greenspaces.gr ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας «συνωμότης της τσουγκράνας»!

Από το βιβλίο στο πάρκο και από την ανάγνωση στο κλικάρισμα, τα παιδιά θα βρούνε το δρόμο τους και θα τον δείξουν και στους μεγάλους.

Η Ελένη Σβορώνου μιλάει για το νέο της βιβλίο «Οι Συνωμότες της Τσουγκράνας» και τη σημασία που πρέπει να αποκτήσει στην καθημερινότητά μας η φροντίδα του δημόσιου χώρου. Η έκδοση του βιβλίου υποστηρίζει το WWF Ελλάς, από την αγορά κάθε αντιτύπου, 0,50 ευρώ διατίθενται στην Οργάνωση.

Για παιδιά από 8 ετών και τους γονείς τους! Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Λίγα Λόγια για την Ελένη Σβορώνου

Η Ελένη Σβορώνου είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Όμως σε βιβλιοθηκάριους, εκπαιδευτικούς και εκατοντάδες παιδιά, είναι γνωστή για τις ιστορίες της. Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και του περιοδικού Διαβάζω. Έργα της απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συνεργάζεται τακτικά με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» γράφοντας κριτική παιδικού βιβλίου, διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους, και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό.

Την Ελένη τίποτα από ό,τι συμβαίνει γύρω της δεν την αφήνει αδιάφορη. Το μάτι της παρατηρεί συνέχεια, η γλώσσα της κοφτερή, η καρδιά της γενναιόδωρη, συμπάσχει με τους ήρωές της, είτε είναι μια μικρή μετανάστρια από το Αφγανιστάν, είτε ένας έφηβος τον οποίο θα σημαδέψει το τελευταίο καλοκαίρι με τον παππού του στο νησί… Κι όταν επιλέξει να σχολιάσει την επικαιρότητα, το κάνει με χιούμορ, χωρίς διδακτισμό, με μια αμεσότητα που λίγοι πετυχαίνουν. Κι έτσι, ταυτιζόμαστε με τις ιστορίες της, και θέλουμε κι εμείς να γίνουμε Συνωμότες της τσουγκράνας, να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να κάνουμε τον κόσμο γύρω μας λίγο καλύτερο. Γιατί γι’ αυτό παλεύει η Ελένη, μέσα από τη δουλειά της και μέσα από τα γραπτά της: και το ξέρουμε, πως τα βιβλία και οι ιδέες είναι ένα φοβερό όπλο!

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.