Οικογενειακές Παραδόσεις – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Οικογενειακές Παραδόσεις

karabaki

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι όλοι φέτος φαίνεται να έχουμε μεγάλη ανάγκη να μπούμε στο χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο κλίμα που τα συνοδεύει. Στη σημερινή εποχή που όλα συνεχώς αλλάζουν και οι οικογένειες λίγο ή πολύ διακατέχονται από αισθήματα αβεβαιότητας, οι οικογενειακές παραδόσεις είναι όλο και πιο ωφέλιμες. Είναι αυτές που δημιουργούν μια στερεή βάση μέσα στο χρόνο, μια βάση ασφάλειας από όπου μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη.

Οι γιορτινές μέρες είναι μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν σε οικογενειακές παραδόσεις που θα τους υπενθυμίσουν το αίσθημα του «ανήκειν», τις κοινές αξίες και τους κοινούς στόχους που μοιράζονται με τους οικείους τους. Τι εννοούμε όμως οικογενειακές παραδόσεις; Είναι οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα που μοιράζεται η κάθε οικογένεια, ο τρόπος της να εκφράζεται και να συμπεριφέρεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Οι παραδόσεις εμπερικλείουν καθιερωμένες οικογενειακές συναντήσεις, τελετουργίες, ιστορίες με αστείους χαρακτήρες, σημαντικά γεγονότα της οικογένειας, αγαπημένες μουσικές ή γευστικές συνήθειες και τόσα άλλα που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.  Δίνουν στα μέλη της κάθε οικογένειας την αίσθηση της συνοχής, της συνέχειας και της σταθερότητας, και δημιουργούν την ιδιαίτερη οικογενειακή ταυτότητα, επιτρέποντας να λέμε «εμείς έτσι είμαστε/ έτσι το κάνουμε στην οικογένειά μας».

Τα έθιμα και οι παραδόσεις που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής, αλλά είναι σημαντικό να κρατούν το βασικό τους πνεύμα. Έτσι για παράδειγμα, αν και πλέον βλέπεις σπάνια όλες τις γυναίκες μιας οικογένειας να μαζεύονται στο πατρικό σπίτι και να φτιάχνουν μαζί τα γλυκά των Χριστουγέννων, θα ήταν καλό να πειραματιστούμε έστω να φτιάξουμε με τα χεράκια μας τους φετινούς κουραμπιέδες. Το να συμβάλλουν σε αυτό το εγχείρημα τα παιδιά καθώς κάποια γιαγιά μπορεί να εξασφαλίσει πέρα από το ευχάριστο κλίμα και ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα!

Τι θα κερδίσουμε όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία πέρα από μια ακατάστατη κουζίνα; Καταρχήν, θα είναι μια ευκαιρία να βρεθούν τρεις γενιές μαζί, εγγόνια, γονείς και παππούδες θα περάσουν ένα απόγευμα παρέα. Τα οφέλη για τα παιδιά είναι πολλά: θα περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους συγγενείς τους, θα δημιουργήσουν, θα μάθουν την οικογενειακή συνταγή, θα μοιραστούν με τους μεγαλύτερους ιστορίες για το έθιμο και τις συνθήκες ζωής των προηγούμενων γενεών, θα μάθουν τις αξίες της οικογένειάς τους, θα πάρουν πληροφορίες μέσα από τις αφηγήσεις για το πως ήταν οι γονείς τους ως παιδιά ή θα γνωρίσουν άλλους συγγενείς και φίλους. Θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας  κάτι, θα νιώσουν αυτοπεποίθηση ότι τα κατάφεραν, θα απολαύσουν στη συνέχεια το αποτέλεσμα των κόπων τους τρώγοντάς τους κουραμπιέδες με πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από ότι όταν τους αγοράζουμε. Μέσα σε ένα απόγευμα λοιπόν θα μοιραστούν ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα, θα νιώσουν ότι ανήκουν σε μια δεμένη ομάδα, θα ενωθούν δημιουργώντας κοινές μνήμες, θα νιώσουν αποδοχή από τους σημαντικούς άλλους. Θα νιώσουν ότι αγαπούν και ότι αγαπιούνται.

Η κάθε οικογένεια έχει τις πολύ δικές της ιδιαίτερες συνήθειες και τελετουργίες. Φροντίστε να τις διατηρείτε και να τις μεταβιβάζετε στα παιδιά σας, καθώς αυτές οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες γίνονται το μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Αφήστε για λίγο τις πολύβουες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τις οποίες τρέχετε αγχωμένοι να προλάβετε, και ξαναθυμηθείτε τα δικά σας πατροπαράδοτα έθιμα. Οι οικογενειακές τελετουργίες αν και συχνά φαίνονται ως τυπικές υποχρεώσεις, είναι ευκαιρίες για επαφή, αποδοχή και αγάπη, από τις οποίες τα παιδιά, αλλά και όλοι μας, μπορούμε να γίνουμε πιο πλούσιοι συναισθηματικά και ψυχικά.

 

Λίγα Λόγια για την Ιωάννα Μπλέκα

Η Ιωάννα Μπλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Οικογένειας στο London Metropolitan University. Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετή μετεκπαίδευσή στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει όπως πάντα ονειρευόταν, με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην πόλη μας. Μας μιλάει για ελεύθερο χρόνο και ψυχολογία. 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • kathy by anthomeli

    Πολύ γλυκιά ανάρτηση! Πολύ σημαντικές οι παραδόσεις μιας οικογένειας! Κι αν δεν έχετε κάποιες δημιουργήστε τώρα τις δικές σας!
    Kathy by anthomeli

  • Ιωάννα Σεραφειμίδου

    και να προσθέσω το πόσο χαίρονται και οι παππούδες από όλη αυτή την επαφή!!! πόσο ανάγκη το έχουν! πόση αγάπη νιώθουν..

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.