Η Αλεξάνδρα Δέλλιου μας μιλάει για τον εθελοντισμό και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Αλεξάνδρα Δέλλιου μας μιλάει για τον εθελοντισμό και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

alessia 640

Η Αλεξάνδρα Δέλλιου αποφοίτησε από το  Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Βόλου το 2012, ήταν υπεύθυνη σε πρόγραμμα φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών δημοτικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το καλοκαίρι του 2012 και εμψυχώνει εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθημερινά αλλά και Κυριακές.

Η γνωριμία μας έγινε αρχικά από το διαδίκτυο και με εντυπωσίασε η θετική της ενέργεια, η οποία ήταν αισθητή ακόμα και από απόσταση! Γνώρισα πρόσφατα την Αλεξάνδρα από κοντά, μαζί με άλλες εθελόντριες του Μουσείου, όταν βρεθήκαμε από κοντά με την Κα Ρένα Κουτσούδη, Πρόεδρο του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, για να συζητήσουμε λεπτομέρειες για τη δράση μας. Η ομάδα του Μουσείου είναι πραγματικά εξαιρετική και φαίνεται πως κυριαρχείται από διάθεση, αγάπη για τα παιδιά, ομαδικότητα και πρωτοπόρες σκέψεις. Φαίνεται πως το όραμα της Κας Ρένας Κουτσούδη γίνεται πέρα για πέρα πραγματικότητα!

Αρχικά θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για το Παιδικό Μουσείο. Τι μπορεί κανείς να δει μέσα σε αυτό;

Mέσα στο χώρο του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ένας επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις δύο μόνιμες συλλογές μας. Η πρώτη αφορά την έκθεση  εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», όπου παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό και πλούσιο υλικό από διδακτικά βιβλία, έγγραφα, θρανία, σάκες, ποδιές και αντικείμενα από την παλιά σχολική ζωή των μαθητών, τα οποία στο σύνολο τους διαμορφώνουν την εικόνα της παραδοσιακής σχολικής τάξης.

Η δεύτερη μόνιμη έκθεση μας είναι η «Μαγική χώρα των παιχνιδιών». Πρόκειται για μια μόνιμη έκθεση κουρδιστών τσίγκινων παιχνιδιών.

 Στον ίδιο χώρο μπορεί κάποιος να θαυμάσει  κούκλες και κουκλόσπιτα που απεικονίζουν την ιστορία και την εξέλιξη της κούκλας ανά τους αιώνες και τέλος υπάρχει ένα αφιέρωμα στους  Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές.

Από πού προέρχονται οι συλλογές του Μουσείου;

Στην πρώτη έκθεση, τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων  του Παιδικού Μουσείου, με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου Λαδικού.

Στη δεύτερη έκθεση, τα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη. Τα εκθέματα από τον τομέα «κούκλες και κουκλόσπιτα» είναι δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου.

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πως προέκυψε η γνωριμία σου με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης;

Το Νοέμβριο του 2012 αποφοίτησα από τη σχολή μου, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Βόλου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα μου ήταν και είναι αρκετά δύσκολη. Την περίοδο εκείνη λοιπόν, έβαλα στόχο να ασχοληθώ με ό, τι πιο δημιουργικό υπήρχε και αφορούσε τα παιδιά και οτιδήποτε ήταν κοντά στο επάγγελμα μου. Την αφίσα του Παιδικού Μουσείου στην Άνω Τούμπα την είδα τυχαία ένα βράδυ ύστερα από μία βόλτα με την κολλητή μου. Με παρότρυνε να στείλω το βιογραφικό μου και το ένα πράγμα έφερε το άλλο. Την επόμενη μέρα το επισκέφτηκα και από τότε το επισκέπτομαι πολύ συχνά!

Είσαι εθελόντρια στο Μουσείο εδώ και 1,5 χρόνο. Τι είναι για εσένα ο εθελοντισμός και τι σου προσφέρει; Και τι είναι αυτό που σε κρατάει ακόμα στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν από τους ανθρώπους που υποστήριζαν ένθερμα τον εθελοντισμό. Με τον καιρό συνειδητοποίησα όμως, ότι είναι λίγο παρεξηγημένη λέξη. Δεν την αναγνωρίζεις εύκολα αν δεν την δεις από κοντά. Έχει πολλά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός στο μουσείο σου δείχνει παιδικά χαμόγελα, σου δίνει αγκαλιές εκεί που δεν το περιμένεις και σε φέρνει σε επαφή με πολλούς και διαφορετικής ειδικότητας ανθρώπους μέσω του ομαδικού πνεύματος και της συνεργατικότητας. Είναι και ένα ακόμα πράγμα, βέβαια, για μένα που δεν ξεχνιέται εύκολα. Ένα αίσθημα χαράς και δημιουργικότητας, μαζί με ένα χαμόγελο κρεμασμένο στα χείλη που με συνοδεύει όταν φεύγω από εκεί μέσα. Και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτε. Το παίρνω και το δίνω απλόχερα.

Πόσοι εθελοντές συνολικά συμμετέχουν στις δράσεις του μουσείου; Και πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής;

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις είναι πολλοί. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το χρόνο του καθενός. Κάποιοι συμμετέχουν στα  καθημερινά εκπαιδευτικά μουσειακά πρόγραμμα με τις ξεναγήσεις των σχολείων, άλλοι στις ποικίλες δράσεις τις Κυριακές και άλλοι σε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως στα προγράμματα μας σε δημοτικές παιδικές βιβλιοθήκες και στο Mediterranean Cosmos. Είναι πολύ απλό και εύκολο να γίνει κάποιος εθελοντής. Μας αποστέλλει ένα βιογραφικό, τον καλούμε σε μία συνάντηση μας, μας γνωρίζει, συμπληρώνει μια αίτηση και αν θέλει από εκείνη τη στιγμή ξεκινά μια όμορφη συνεργασία.

IMG_6267

Τι είναι αυτό που εισπράττεις μέσα από την ενασχόλησή σου με τα παιδιά;

Είναι πολλά και μοναδικά… Εισπράττω αγάπη και ευτυχία. Αυθορμητισμό και χαμόγελα. Στο Μουσείο τα παιδιά που έρχονται να παρακολουθήσουν τα καθημερινά προγράμματα είναι γεμάτα χαρά. Επιπλέον, οι Κυριακές στο Μουσείο είναι κι αυτές σαν εκδρομή! Υπάρχουν γονείς και παιδιά που είναι πιστοί στο ραντεβού τους κάθε Κυριακή και αυτό είναι πολύ ξεχωριστό. Το πιο όμορφο πράγμα που συνειδητοποιώ ότι συμβαίνει με τα παιδιά βέβαια είναι η εμπιστοσύνη που χτίζουμε μεταξύ μας μέσα από την διδασκαλία. Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να σε εμπιστεύεται ένα παιδί, να του μαθαίνεις πράγματα και να του διευρύνεις τους ορίζοντες του;

Πότε μπορεί κάποια οικογένεια να επισκεφτεί το Μουσείο; Υπάρχουν κάποιες δράσεις στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει όλη η οικογένεια ή αυτές απευθύνονται κυρίως στα παιδιά; Και σε ποιες ηλικίες;

Το Παιδικό Μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό τις Κυριακές το πρωί 11.00-13.00. Κάθε Κυριακή του μήνα οργανώνεται και υλοποιείται και κάτι διαφορετικό για τα παιδιά. Τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται για παιδιά ηλικίας 4-12 χρονών. Οι δράσεις μας απευθύνονται κατά κύριο λόγο στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν προγράμματα που συμμετέχουν και γονείς. Για παράδειγμα, φέτος οργανώθηκε ένα εκπαιδευτικό μουσειακό πρόγραμμα για τις πέντε αισθήσεις, στο οποίο συμμετείχαν  παιδιά και γονείς, με το οποίο διασκέδασαν και πέρασαν δύο πολύ όμορφες και δημιουργικές ώρες.

Μου αρέσει πολύ η εξωστρέφεια του Παιδικού Μουσείου. Τον τελευταίο καιρό βλέπω να συμμετέχει ενεργά με δράσεις στο Mediterranean Cosmos! Τι είναι αυτό που επιθυμεί το Μουσείο μέσα από αυτή την κινητικότητα;

Ο στόχος του Παιδικού Μουσείου είναι γενικά ένας, το παιδί. Επιθυμούμε μέσα από τις δράσεις μας να ψυχαγωγηθεί και  βιωματικά να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες για ποικίλα πράγματα. Οι συναντήσεις μας στο Mediterranean Cosmos και όχι μόνο, είναι πολύ δημιουργικές και διασκεδαστικές. Τα παιδιά ασχολούνται με διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε φορά. Μέσα από όλο αυτή την κινητικότητα, θέλουμε να μας γνωρίσει ο κόσμος, να δει από κοντά ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποκτήσει το Μουσείο μας  όσο το δυνατόν περισσότερους μικρούς φίλους.

Πως μπορεί κάποιος να στηρίξει το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης;

Με πολλούς τρόπους, όπως να γίνει χορηγός, δωρητής, μέλος και υποστηρικτής των δράσεων του.

Ποιο ήταν το δικό σου αγαπημένο παιχνίδι όταν ήσουν μικρή;

Η αλήθεια είναι πως μικρή ήμουν λίγο αγοροκόριτσο! Από τα ομαδικά παιχνίδια με αφορούσε οτιδήποτε περιείχε τρέξιμο, μπάλα, ένταση και ομαδικότητα. Στη γειτονιά μου παίζαμε με τις ώρες κρυφτό, τζαμί και βόλους. Τώρα πιο συγκεκριμένα το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν εκείνο το πολύχρωμο ελατήριο που ονομάζεται slinky. Δεν γνωρίζω την ελληνική του ονομασία. Ήταν απίστευτα όμορφο! Δε χόρταινα να το μπερδεύω και να το ξεμπερδεύω -το δεύτερο αν το κατάφερνα!

Υπάρχουν κάποια βιβλία που θα μπορούσες να μας προτείνεις και που θα αποτελέσουν έμπνευση στους γονείς για δημιουργικά παιχνίδια μαζί με τα παιδιά τους;

Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία τα οποία μπορούν οι γονείς να αναζητήσουν για να δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, σειρές βιβλίων με δημιουργικές κατασκευές (Καρουζέλ), βιβλία που προτείνουν με ανακυκλώσιμα υλικά διάφορες δημιουργίες και χρήσιμες κατασκευές και τέλος, βιβλία που περιγράφουν τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, με τα οποία έχουν μεγαλώσει γονείς και μπορούν να μάθουν στα παιδιά.

IMG_6263

Σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό τη Νατάσσα Σκαφίδα

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.