muzike. family conceρts: συναυλίες για όλη την οικογένεια! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

muzike. family conceρts: συναυλίες για όλη την οικογένεια!

Συνέντευξη: Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κλείστε έγκαιρα τη θέση σας για το Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike θα βρεθεί στις 10 Νοεμβρίου στην Αίθουσα 57 της Χ.Α.Ν.Θ. Πληροφορίες εδώ 

Τι είναι τα muzike.family conceρts και πως τα εμπνευστήκατε;

Sara: Τα muzike. family conceρts είναι μια σειρά από συναυλίες για ενήλικες που αγαπούν τη μουσική και συνοδεύονται από βρέφη αλλά και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Κάθε συναυλία διοργανώνεται σε διαφορετικό χώρο της πόλης που διαμορφώνουμε προσωπικά εμείς, με μαξιλάρια και στρωματάκια τοποθετημένα στο πάτωμα δίπλα στον μουσικό, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να κινηθούν με ασφάλεια, ελεύθερα στο χώρο. Προσκαλούμε όλη την οικογένεια και τους φίλους τους να διασκεδάσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να απολαύσουν μαζί τη χαλαρή ατμόσφαιρα του προγράμματός μας.

Λένα: Όταν εργάστηκα ως αφηγήτρια και χορεύτρια σε παιδική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, άρχισα να συνειδητοποιώ τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε αυτό τον χώρο. Αργότερα όταν έμεινα έγκυος άρχισα να παρατηρώ όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά, από τη βρεφική ακόμα ηλικία.

Όταν πλέον έγινα μητέρα, έψαχνα όλο και περισσότερα προγράμματα που θα μπορούσα να συμμετέχω μαζί με την κόρη μου περνώντας ποιοτικά και δημιουργικά τον χρόνο μας. Ήθελα να μπω σε συναυλίες με την τότε ενός έτους κόρη μου και δεν το επέτρεπαν γιατί υπήρχε φόβος ότι το παιδί μπορεί να κλάψει και να χαλάσει το κλίμα της συναυλίας.

Η αμέσως επόμενη σκέψη μου ήταν γιατί να μην το δημιουργήσω εγώ. Όχι μόνο για εμένα και την οικογένειά μου αλλά και για όλους τους άλλους γονείς που σκέφτονται σαν εμένα. Μοιράστηκα την ιδέα μου με τη Sara η οποία από την αρχή θέλησε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και έτσι μαζί δημιουργήσαμε τo muzike. family conceρts.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις φιλοδοξίες σας για το muzike. family conceρts.

Sara: Κατάγομαι από το Αμβούργο και πηγαινοέρχομαι στη Θεσσαλονίκη από το 2006, ενώ μόνιμα εγκαταστάθηκα εδώ πριν έναν χρόνο περίπου. Έχω σπουδάσει Cultural Studies και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι κυρίως στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, ενώ τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι πάνω στο Digital Marketing.

Από τη στιγμή που αποφάσισα να μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη, ήταν ξεκάθαρη για μένα η ανάγκη να συμμετέχω στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης με δικές μου δράσεις. Η ιδέα της Λένας είχε πολύ ενδιαφέρον για μένα αφενός γιατί δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην πόλη, αφετέρου διότι μέχρι στιγμής στην επαγγελματική μου καριέρα δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με δράσεις που περιλαμβάνουν μικρά παιδιά.

Λένα: Είμαι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και από το 2000 κινούμαι στο χώρο του χορού, του θεάτρου και της μουσικής. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου και είμαι χαρούμενη γιατί έχω γνωρίσει πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες και ανθρώπους σε αυτό μου το ταξίδι. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζομαι, ως χορογράφος, με τη θεατρική ομάδα του Μικρού Βορρά.

Με το muzike. family conceρts στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την αισθητική παιδεία και έκφραση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση της διασκέδασης μέσω της τέχνης, αλλά και να προσφέρουμε στους γονείς μια ώρα που μπορούν να απολαύσουν μουσική από προσεκτικά επιλεγμένους μουσικούς μαζί με τα παιδιά τους. Φιλοδοξία μας είναι οι συναυλίες μας να αγαπηθούν από γονείς και παιδιά, όπως έχουν αγαπηθεί και από εμάς, και σιγά σιγά να μπορούμε να προσφέρουμε και άλλου είδους family concepts.

 

Ποια είναι η εντονότερη εμπειρία που ζήσατε μέσα σε ένα family conceρt;

Η εντονότερη εμπειρία που ζήσαμε ήταν όταν σε μία συναυλία μας ένα αγοράκι 18 μηνών πήγε κοντά στον μουσικό και για αρκετή ώρα καθόταν εκεί κοντά ακίνητο και περιεργαζόταν με τα μάτια του τις κινήσεις του οργάνου. Γενικά σε κάθε συναυλία μας χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τα πολύ μικρά παιδάκια να πηγαίνουν κοντά στον μουσικό και αφοσιωμένα να κοιτούν με θαυμασμό, τόσο αυτόν όσο και το μουσικό όργανο.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι γονείς αγχώνονται ότι το παιδί τους θα ενοχλήσει τον μουσικό και το απομακρύνουν, αλλά εμείς αντιθέτως θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κινούνται ελεύθερα στο χώρο. Χρειάζεται χρόνος να εξοικοιωθούν οι γονείς με τη φιλοσοφία μας αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνει και αυτό.

Τι σχόλια εισπράττετε από τις οικογένειες που συμμετέχουν;

Λένα: Γενικά στο τέλος κάθε συναυλίας δεχόμαστε πολλά συγχαρητήρια και βλέπουμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Είναι πολλές από τις οικογένειες που μας ακολουθούν σε κάθε μας συναυλία και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά.

Κάποιες φορές στο τέλος της συναυλίας, ρωτάμε κάποιους από τους γονείς αν θα θέλανε κάτι να αλλάξει και τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι η ίδια. Οι περισσότεροι απλά θα θέλανε να υπάρχει περισσότερος σεβασμός προς τον μουσικό από τους γονείς. Δεν τους αδικούμε για αυτό που μας λένε. Έχουμε παρατηρήσει και εμείς ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς μιλάνε με την παρέα τους ή γαργαλάνε τα παιδιά τους για να διασκεδάσουν ή ακόμα τα τραβάνε για να μην πάνε κοντά στον μουσικό επειδή φοβούνται ότι θα ενοχλήσουν. Εμείς θα θέλαμε να πούμε σε όλους τους γονείς πρωτίστως να απολαύσουν οι ίδιοι τη συναυλία και τα παιδιά τους σιγά σιγά θα ακολουθήσουν.

Ίσως στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει πώς να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας ποιοτικά με τα παιδιά μας, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει και το βλέπουμε καθημερινά σε αρκετές νέες οικογένειες.

Sara: Να θυμούνται ίσως οι γονείς ότι οι ίδιοι είναι το παράδειγμα για τα παιδιά τους και δείχνοντας το σεβασμό που αρμόζει στον μουσικό και τους υπόλοιπους ακροατές, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν τις συναυλίες μας πολύ περισσότερο. Να αφήσουν τα παιδιά να κινηθούν και να εκφραστούν ελεύθερα αλλά αυτοί να αφοσιωθούν κυριώς στη μουσική και να την απολαύσουν. Άλλωστε πριν ή μετά το τέλος της συναυλίας μπορούν να τα πούν με την παρέα τους και να παίξουν με τα παιδιά τους.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τις δράσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη για τα παιδιά και τις οικογένειες;

Λένα: Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ κάποιες δράσεις είναι πραγματικά αξιόλογες και κάποιες άλλες όχι και τόσο. Θεωρούμε πάντως ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά τις δράσεις για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 έτων και τις οικογένειές τους. Τις περισσότερες φορές τα προγράμματα/εκδηλώσεις είναι για παιδιά άνω των 4 έτων και συνήθως δεν συμπεριλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή των γονέων.

 

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην πόλη που ζείτε; Τι σας αρέσει πολύ σε αυτή;

Sara: Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει πολύ σαν αστικό τοπίο, αλλά μου λείπει πολύ η πολύμορφη καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή που έχω συνηθίσει στη Γερμανία. Θα ήθελα μια μεγαλύτερη ποικιλία πολιτιστικών δράσεων, ιδιαίτερα στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Επειδή όμως ακόμα ανακαλύπτω την πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν θέλω να την κρίνω άδικα. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που ίσως είναι λίγο κρυμμένες ή δεν τις έχω ανακαλύψει ακόμη. Πέρα από αυτό θα ήθελα να δω τους ανθρώπους εδώ, να φροντίζουν περισσότερο το περιβάλλον. Να υπάρχει η παιδεία για την ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας στην καθημερινή του ζωή. Επίσης προσωπικά θα ήθελα να δω και πιο πολλούς ποδηλατόδρομους γιατί κυκλοφορώ αποκλειστικά με το ποδήλατό μου.

Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που αγαπώ στη Θεσσαλονίκη και δε σταματούν στον ήλιο και το καλό φαγητό, πράγματα που θεωρούνται πολυτέλεια για κάποιον που ζει στο Βορρά.

Λένα: Θα ήθελα να δω περισσότερο πράσινο και περισσότερες δράσεις σε κάθε γειτονιά. Μια κούνια και μια τσουλήθρα νιώθω ότι δεν είναι αρκετά δημιουργικά για τα παιδιά. Επίσης, θα ήθελα να δω διαδραστικά προγράμματα για παιδιά κάθε ηλικίας στα μουσεία της πόλης, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό. Θα ήθελα να δω πολλά περισσότερα άκαπνα μαγαζιά, ίσως με έναν μικρό χώρο σε κάποια γωνία για παιχνίδι. Θα ήθελα να δω οικογένειες να κάνουν πράγματα μαζί και ενήλικες με σεβασμό προς το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και τα παιδιά τους.

Αυτό που μου αρέσει στην πόλη είναι ότι πλέον οι νέοι γονείς είναι ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες και τις αγκαλιάζουν.

Ποιες συναυλίες πραγματοποιήσατε ως τώρα και πως μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τις επόμενες δράσεις σας;

Στα δύο χρόνια που υπάρχει το Muzike family.conceρts, έχουμε πραγματοποιήσει μία γκάμα συναυλιών για τις οποίες είμαστε πολύ χαρούμενοι. Με διαφορετικό μουσικό κάθε φορά και σε διαφορετικό χώρο της πόλης (όπως το Ύψιλον, το Apodec, το Pellizco, το Χορόδεντρο, το Ευζειν κ.α), οι οικογένειες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν απο όπερα με συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέχρι και συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια. Φιλοξενήσαμε πολυάριθμα όργανα, απο βιολί,ακορντεόν, κέλτικη άρπα μέχρι και theremin. Ακόμα περισσότερα είδη μουσικής θα ακουστούν και αυτή τη νέα σεζόν που διανύουμε, με νέες συνεργασίες, σε ακόμη περισσότερους χώρους της Θεσσαλονίκης.
Η επόμενη συναυλία μας, είναι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και είναι ιδαίτερη. Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον James Wylie και τον Κωστή Πουλιανάκη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα απο κομμάτια της παράδοσης του Ιράν, της Αρμενίας και της Ελλάδας. Θα ακούσουμε όργανα όπως το σαξόφωνο, το σετάρ, το καμαντσέ, το μπεντίρ και το τόμπακ, που τα συναντάμε σπάνια σε συναυλίες, και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τους μικρούς μας φίλους να τα εξερευνήσουν και για τους γονείς να τα απολαύσουν, παρέα με τα παιδιά τους.  Όποιος θέλει μπορεί να ενημερώνετε για τις συναυλίες μας  μέσω της σελίδας μας στο facebook  ή να ζητήσει να εγγραφεί στο newsletter μας στο muzike.thessaloniki@gmail.com

Κλείστε έγκαιρα τη θέση σας για το Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike θα βρεθεί στις 10 Νοεμβρίου στην Αίθουσα 57 της Χ.Α.Ν.Θ. Πληροφορίες εδώ 

 

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.