Η μικρή γωνιά του καλλιτέχνη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η μικρή γωνιά του καλλιτέχνη

Γράφει η Νέλλη Αφεντουλίδου

Η ζωή στο σπίτι μπορεί να είναι μαγική. Οι ώρες που περνάμε με τα παιδιά μας στο σπίτι μπορούν να είναι απολαυστικές. Η τέχνη φέρνει μαγεία στη ζωή μας. Ας ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματα μας και ας αφήσουμε για λίγο τη σχολική τσάντα στην άκρη. Ας δημιουργήσουμε έναν μαγικό τόπο για εμάς και τα παιδιά μας, αφήνοντας τη φαντασία να μας οδηγεί.

Δοκιμάστε να σπάσετε τη ρουτίνα της καθημερινότητας και θυμηθείτε τη χαρά του παιχνιδιού. Είναι μια ευκαιρία για να ξαναγίνουμε παιδιά, παρότι γονείς, όσο παράξενο και να σας ακούγεται. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε κάποιες από τις παρακάτω ιδέες και να είστε σίγουροι πως θα δείτε ευτυχισμένα πρόσωπα δίπλα σας -και στον καθρέφτη.

Μια γωνιά ειδικά φτιαγμένη για το μικρό μας καλλιτέχνη. Ένα καβαλέτο, μια καρεκλίτσα και ένα χαλάκι (για να προστατέψουμε το πάτωμα) και ένα μικρό τραπέζι με τα υλικά μας. Τα υλικά μας δεν τα τοποθετούμε όλα μαζί. Λίγα κάθε φορά για να τα ανακαλύπτουμε και να εξαντλούμε τις δυνατότητες τους.

Μπορούμε να στήσουμε τη μικρή γωνιά σε όποιο δωμάτιο θέλουμε και θα προτείνω να ξεφύγουμε από το παιδικό δωμάτιο. Το σαλόνι ή η κουζίνα μπορούν να δανείσουν μια μικρή γωνιά στον καλλιτέχνη μας για να φτιάξει το λιλιπούτειο ατελιέ του. Όμως δώστε προσοχή σε αυτό που έχω τώρα να σας πω: Φτιάξτε πάνω σε μια πόρτα έναν πίνακα έμπνευσης, μαζί με το παιδί σας.

Πίνακας έμπνευσης: Μας βοηθά να παίρνουμε έμπνευση την ώρα που δημιουργούμε, να θυμόμαστε θέματα και ιστορίες, χρώματα, σχέδια, συνδυασμούς, λέξεις και ό,τι άλλο φανταστούμε.

Διαλέγουμε εικόνες από περιοδικά, εφημερίδες ή το ίντερνετ, δικά μας σχέδια και χρώματα, υφάσματα, λέξεις ή κείμενα που θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε και δημιουργούμε ένα όμορφο κολλάζ με όλα αυτά. Μην τρομάζετε, δεν χρειάζεται να γεμίσετε την πόρτα με κόλλα. Κολλήστε ό,τι θέλετε με δαχτυλίδια χαρτοταινίας, που βγαίνει χωρίς να αφήνει σημάδια. Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε το κολλάζ «πίνακα έμπνευσης» πάνω σε ένα όμορφο χαρτόνι και να το κρεμάσετε. Κάντε αυτό που σας βολεύει περισσότερο. Εκεί δίπλα θα στήσουμε τη γωνιά μας!

Παρουσιάστε τη γωνιά στο παιδί ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. «Δώστε του», τη γωνιά,  σαν ένα δώρο.

Χαρείτε την διαδικασία να βρείτε τις εικόνες για τον πίνακα έμπνευσης. Συζητήστε, ταιριάξτε σχέδια και χρώματα  και δημιουργήστε παρέα. Κάθε τόσο αγοράστε κάποια καινούργια υλικά. Κρατήστε  διάφορα άχρηστα μικροαντικείμενα σε ένα κουτάκι (κλωστές χαρτονάκια από συσκευασίες, ελαφρά ξυλάκια, καλώδια, μικρά κομμάτια από ύφασμα, κορδέλες και ό,τι άλλο φανταστείτε) για να  χρησιμοποιήστε στα έργα σας, έχει πλάκα να βρίσκουμε νέες χρήσεις στα αντικείμενα!

Ο άχαρος διάδρομος του σπιτιού μας είναι ότι πρέπει για να εκθέσουμε τα πιο αγαπημένα έργα του παιδιού! Κι όταν κρεμάσουμε αρκετά έργα ας κάνουμε και τα εγκαίνια της έκθεσης του μικρού μας καλλιτέχνη!!!

Σας εύχομαι να βρείτε την διάθεση να χαλαρώσετε, να ονειρευτείτε, να δημιουργήσετε παρέα με τα παιδιά σας! Και λέω να «βρείτε την διάθεση» και το εννοώ, γιατί διάθεση χρειάζεται- τον χρόνο θα τον βρούμε και θα ανταμειφθούμε!!

με όνειρα,

Νέλλη

ΥΓ1 το θέμα συνεχίζεται την επόμενη φορά…

ΥΓ2  Μια προτεινόμενη κατασκευή για το ξεκίνημα:

Στο ξεκίνημα των εργαστηρίων μου πάντα κάνω αυτή την κατασκευή με τα παιδιά και πάντα λατρεύουν την διαδικασία και το αποτέλεσμα, πάντα πρέπει να κρεμαστεί σε τοίχο!!!

Μέσα από αυτή την διαδικασία το παιδί θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, αλλά και εσείς θα ανακαλύψετε πολλά που δεν γνωρίζατε, αρκεί να το αφήσετε ελεύθερο να δημιουργήσει σε ήρεμο περιβάλλον με όμορφη μουσική και γλυκά λόγια ενθάρρυνσης!

Θέμα: « Ο πρώτος μου πίνακας είμαι ΕΓΩ»

Υλικά: χοντρό χαρτόνι σε διάσταση 30χ40εκ. , χαρτί λευκό διάσταση Α4, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, μολύβι, σβηστήρα, ξύστρα, κόλλα στικ , χαρτί περιτυλίγματος  με σχέδια, περιοδικά παλιά παραμύθια χαλασμένα και άχρηστα πια , κορδέλα.

Δώστε το λευκό Α4 με τις ξυλομπογιές στο παιδί και πείτε του να ζωγραφίσει τον εαυτό του (όμως προσοχή! αφήστε το ελεύθερο να ζωγραφίσει όπως αυτό θέλει με τα χρώματα που θέλει!) Έπειτα κολλήστε το Α4 στο κέντρο του χαρτονιού και δημιουργήστε μια όμορφη κορνίζα γύρω από αυτό με λωρίδες από  το χαρτί περιτυλίγματος. Στη συνέχεια ας βρει μέσα στα παραμύθια και τα περιοδικά όλα αυτά που του αρέσουν να βλέπει και να κάνει. Ας συμπληρώσει με  ζωγραφιές  στο χαρτόνι. Τέλος μπορείτε να κάνετε δύο τρύπες για να περάσετε την κορδέλα ώστε να κρεμάσετε το κολλάζ. Το πρώτο έργο είναι έτοιμο!

Καλές δημιουργίες!

A

Η γωνιά του μικρού καλλιτέχνη, τοποθετημένη στο σαλόνι του σπιτιού δίπλα σε συρταρωτή πόρτα

b

Ο πίνακας έμπνευσης. Προσέξτε τα θέματα, γι’ αυτό τον πίνακα έχουν δουλέψει ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Λουλούδια, αγάλματα, δαντέλες, καρδιές, νεράιδες, αυτοκίνητα…

c

Ο πίνακας έμπνευσης. ( η Γη μας, γρανάζια, έντομα, πολύτιμοι πίνακες, τρένα…)

d

Ο πίνακας έμπνευση. ( ζώα, πολλά ζώα!)

e

η γωνιά μας από άλλη άποψη ( μην ξεχάσετε να βάλετε και μια λάμπα)

f

Τα υλικά μας( βάζα και κούπες για τα πινέλα, κουτιά και πιατελίτσες για τα υπόλοιπα υλικά)

g

Ένας πύραυλος αυτοσχέδιος με άχρηστα υλικά

h

Η γωνιά έχει κλείσει για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο σαλόνι για τους καλεσμένους.

Λίγα Λόγια για την Νέλλη Αφεντουλίδου

H Νέλλη Αφεντουλίδου έχει δουλέψει πολλά χρόνια με παιδιά και έχει μάθει από αυτά. Της έμαθαν να παίζει. Της έμαθαν να θαυμάζει. Της έμαθαν να ζωγραφίζει. Λατρεύει τον Ματίς, τη σοκολάτα και τα λουλούδια. Λατρεύει να κατασκευάζει όμορφα πράγματα με τα χέρια της. Λατρεύει τα χρώματα. Της αρέσει η μουσική που την κάνει να κλαίει και οι ταινίες που την κάνουν να ονειρεύεται. Πιστεύει στις νεράιδες και τρομάζει με τους κεραυνούς. Πιστεύει στην αγάπη. Tο 2010 δημιούργησε το πολύχρωμο καλλιτεχνικό εργαστήριο “Ο Μυστικός Κήπος της Νέλλης”, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα τέχνης, φαντασίας και δημιουργικότητας για μικρούς και μεγάλους. Μας μιλάει για χαρούμενες γωνιές στο σπίτι

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • ΕΛΕΝΗ Π

    Εξαιρετική δουλειά και ιδέα!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.