ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι Lupus in fabula αφηγούνται την ιστορία της πόλης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι Lupus in fabula αφηγούνται την ιστορία της πόλης

lupus1

Eye Am Thessaloniki – Η πόλη μέσα από τα δικά μου μάτια

________________________________

Το κοινωνικο-πολιτιστικό πρότζεκτ Eye am Thessaloniki προωθεί μία εναλλακτική αποτύπωση της εικόνας της πόλης μέσα από τη διαφορετική ματιά των επιμέρους κοινωνικών ομάδων και των διαφορετικών ανθρώπων που συνυπάρχουν στον αστικό ιστό. Σε μια υπέροχη σειρά εκδηλώσεων, την Κυριακή 7 Μαΐου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ζήσαμε μια εμπειρία μοναδική: η ομάδα Lupus in fabula παρουσίασε μια σπονδυλωτή αφηγηματική ιστορία, με τον τίτλο «Ιστορίες χωρίς σπίτι», βασισμένη σε μαρτυρίες του παρελθόντος και προσωπικές αφηγήσεις του σήμερα, με σκηνικό την ίδια την πόλη.

Μπορείτε να ακούσετε την ηχογραφημένη ιστορία σε αφηγηματικές ενότητες στη σελίδα του Eye am Thessaloniki .

“Οι Lupus in fabula κληθήκαμε να ανταποκριθούμε σε μία ενδιαφέρουσα πρόκληση στο πλαίσιο του κοινωνικού – πολιτιστικού πρότζεκτ “Eye Am Thessaloniki”: να μιλήσουμε για το φαινόμενο της αστεγίας μέσω μιας παράστασης αφήγησης. Ακολούθησαν μήνες εντατικής έρευνας, συγγραφής κειμένων, προβών και κυρίως προβληματισμού: μπορεί η τέχνη της αφήγησης να απευθύνει ουσιαστικά ένα τόσο περίπλοκο και σκληρό ζήτημα; Μπορεί η τέχνη της αφήγησης να σταθεί με ειλικρίνεια δίπλα σε ένα τόσο καθημερινό και εν εξελίξει φαινόμενο, χωρίς να το προδώσει με στερεοτυπικούς αφορισμούς;

Τα ερωτήματα μας συνόδευσαν ως το τέλος και η απάντηση δόθηκε μόνο όταν η αυλαία έπεσε: ναι, τελικά, μπορεί. Στις 7 Μαΐου φύγαμε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με την ελπίδα, αλλά και την αίσθηση, πως καταφέραμε έστω για λίγο να αφήσουμε το βλέμμα μας να περιπλανηθεί στην πόλη μέσα από τα μάτια εκείνων που κοιμούνται έξω, έχοντας στο μυαλό πως κάποτε κρατούσαν κι αυτοί ένα κλειδί στο χέρι. Και φυσικά με τη γνώση πως αυτό μόνο δεν αρκεί. Η εποχή μας απαιτεί διαρκή επαγρύπνιση και προβληματισμό.”

Σχετικά με τους Lupus in fabula

Υπάρχει ηθική στα ζώα; Κι αν ναι, υπάρχουν ζώα που είναι μόνο καλά ή μόνο κακά; Και τότε, ο λύκος τι είναι; Επειδή υπάρχει ο λύκος της Κοκκινοσκουφίτσας, υπάρχει όμως και η λύκαινα του Ρώμου και του Ρωμύλου. Και τι να είχαν άραγε στο μυαλό τους οι Ρωμαίοι, όταν αναφωνούσαν ‘lupus in fabula’; Τι να ήταν αυτός ο ‘λύκος στην ιστορία’; Ήταν άραγε καλό ή κακό συναπάντημα;

Ένα είναι σίγουρο. Οι Lupus in fabula δεν έρχονται από τη Ρώμη, αλλά από τη Θεσσαλονίκη και φέρνουν ιστορίες. Ιστορίες για μεγάλους, ιστορίες αληθινές, φανταστικές, αστείες, τρομακτικές, τρυφερές. Όποιος αγαπάει τα θαυμαστά και τα περίεργα αυτής της ζωής, ας έρθει να μας ακούσει, κι εμείς θα του μιλήσουμε για πάθη και παθήματα, για αληθινά ψέματα κι απίστευτες αλήθειες.

lupus2

Γιώργος Αδαμίδης

lupus3

Ευαγγελία Θεοδωρίδου

lupus4

Μαρίνα Αντωνοπούλου

lupus5

Ελένη Καλογιαννίδου

Διαβάστε περισσότερα για τους Lupus in fabula και τις δράσεις τους στο site της ομάδας. Γνωρίστε την ομάδα Eye am Thessaloniki και το περιοδικό δρόμου σχεδία.

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.