Η Γερμανία, το Goethe Institut και λίγο από Χριστούγεννα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Γερμανία, το Goethe Institut και λίγο από Χριστούγεννα

kampanes

Είχα την μεγάλη τύχη να ζήσω για δύο χρόνια σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Γερμανίας, το Freiburg. Ήμουν μόλις 22 χρονών, μέσα σε μια ολοζώντανη φοιτητούπολη, και ζούσα σε μια φοιτητική εστία με εκατοντάδες νέα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Δεν είναι να απορεί μετά κανείς πως με μάγεψαν τα ταξίδια και οι πολιτισμοί. 

Για εσένα που έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο, θα καταλαβαίνεις καλά τι εννοώ και τι συναισθήματα μπορεί να κουβαλώ.

Και ενώ μπορώ να βρω δεκάδες πράγματα που “κάνουμε καλύτερα από ότι οι Γερμανοί” θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τις υπέροχες αναμνήσεις που έχω από την διαμονή μου εκεί, οι οποίες με συντροφεύουν πάντα.

  • Τα Χριστούγεννα είναι μια τεράστια γιορτή χαράς και δημιουργίας, πλημμυρίζουν οι δρόμου με αγορές και παζάρια ( Weihnachtsmarkt), ζεστό κρασί (Gluehwein) και φώτα!
  • Οι γονείς με τα παιδιά περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί, μαγειρεύουν, φτιάχνουν μαζί κατασκευές, κάνουν εκδρομές στο βουνό.
  • Οι φίλοι φτιάχνουν τις ευχετήριες κάρτες τους, κρατούν τις παραδόσεις, μαγειρεύουν όλοι μαζί και μοιράζονται τα νέα τους.

freiburg wihn

Freiburg

Μοιράζομαι κυρίως τις χριστουγεννιάτικες μου αναμνήσεις και ίσως να μοιάζουν πολύ με αυτά που κάνουμε και εμείς εδώ, αλλά θέλω να σου πω πως νομίζω πως εδώ έχουμε χάσει λίγο το αληθινό νόημα των γιορτών και των σχέσεων. Πιστεύουμε πολύ στην εξωτερική εικόνα και είμαστε περισσότερο επιφανειακοί. Είναι μια γενική αίσθηση που έχω και φυσικά και δεν σημαίνει ότι τους αφορά όλους. 

goethe thessaloniki

Τα τελευταία ένα – δυο χρόνια άρχισα να επισκέπτομαι τακτικά το Goethe Institut στη Θεσσαλονίκη, είτε με αφορμή το υπέροχο cafe του, είτε για να επισκεφτώ μια έκθεση, όπως την υπέροχη που είχε πραγματοποιηθεί πέρσι με τίτλο “Μαθηματικά Χειροπιαστά“, είτε για να απολαύσω τα φανταστικά έργα μαθητών του Γερμανικού Σχολείου που κοσμούν τους διαδρόμους του Ινστιτούτου.

Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι εκεί. Αφενός γιατί μου θυμίζει τα χρόνια που έζησα στη Γερμανία και αφετέρου γιατί συνειδητοποιώ πως δεν είμαστε μονάχα Έλληνες, αλλά πολίτες του κόσμου. Είναι υπέροχο να συνυπάρχουμε με άλλους πολιτισμούς, να μοιραζόμαστε τα έθιμά μας, να ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας.

Το Goethe Institut είναι πολλά περισσότερα από ένας χώρος εκμάθησης γερμανικών, είναι το κέντρο του γερμανικού πολιτισμού μέσα στην Ελλάδα.

Έχει μία υπέροχη αυλή – κήπο, όπου την άνοιξη μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σας στο καφέ του, αλλά μπορείτε επίσης:

  • Να επισκεφτείτε την πολύ μεγάλη Βιβλιοθήκη του, όπου θα βρείτε γερμανικά βιβλία αλλά και βιβλία γερμανών συγγραφέων μεταφρασμένα στα ελληνικά.
  • Να χρησιμοποιήσετε την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη onleihe δωρεάν.
  • Να δείτε τα έργα των μαθητών, στους τοίχους του Ινστιτούτου, που προανέφερα και είναι φανταστικά!
  • Να μάθετε για το glossomobil ,  ένα μοναδικό όχημα πολιτισμού, που μεταφέρει μια ολόκληρη χώρα με τη γλώσσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στα σχολεία της Ελλάδας.
  • Να μάθετε φυσικά τη γερμανική γλώσσα σε ένα περιβάλλον γερμανικό.
  • Να πάτε με τα παιδιά στη γιορτή με τα φαναράκια > 15/11/2014
  • Να απολαύσετε μια σειρά ταινιών των Αδερφών Γκριμμ με ελληνικούς υπότιτλους >22/11/201- 13/12/2014
  • Να συμμετέχετε στην εκδήλωση της Βιβλιοθήκης του Goethe Institut, “Έρχονται τα Χριστούγεννα” >03/12/2014
  • Να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα στολίδια > 13/12/2014

Αντίστοιχα, στην πόλη μας υπάρχει και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, που κάνει επίσης υπέροχη δουλειά.

Εύχομαι να καταφέρουμε με κάποιον τρόπο να έρθουμε οι διαφορετικοί αυτοί κόσμοι λίγο πιο κοντά γιατί είμαι σίγουρη ότι μακριά από την πολιτική μπορούμε να κάνουμε υπέροχα πράγματα!

Καλά Χριστούγεννα με λίγο άρωμα από Gluehwein και κανέλα!

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.