Εθισμός στην υγιεινή διατροφή: δύο συνταγές με φρούτα και λαχανικά – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Εθισμός στην υγιεινή διατροφή: δύο συνταγές με φρούτα και λαχανικά

Γράφει η Ακυλίνα Βοντετσιάνου | παραδοσιακές θεραπείες, ιριδολογία, ρεφλεξολογία, αποτοξίνωση

 

Ποτάκι;

Ένα ξεδιψαστικό ποτό για όλα τα παιδιά (και όποιον δεν προτιμάει το αλκοόλ). Μοιάζει με καλοκαιρινό cocktail, αλλά δίνει μια καλή αντιοξειδωτική δόση. Ιδανικό για πάρτυ, μπαλκονοκαταστάσεις και ιδιαίτερες στιγμές.

1/2 φλυτζάνι χυμό ανανά
1/2 φλυτζάνι γάλα καρύδας (κονσέρβα)
Μια χούφτα φρέσκιες φράουλες

Μια κούπα πάγο

  1. Χτύπα τις φράουλες στο μπλέντερ και κράτα το μείγμα στην άκρη (αδειάζοντας το μπλέντερ).
  2. Στο μπλέντερ πάλι ρίξε τον χυμό ανανά, το γάλα καρύδας και τον πάγο. Χτύπα τα να φτάσουν στην σύσταση γρανίτας.
  3. Άδειασε το μείγμα στα πιο γιορτινά σου ποτήρια και από πάνω ρίξε σιγά σιγά τον πουρέ της φράουλας δημιουργώντας ένα σπειροειδές σχήμα.
  4. Βάλε καμιά φραουλίτσα για γαρνιτούρα, χρωματιστά χάρτινα καλαμάκια, ομπρελάκια ή κανένα κομμάτι ανανά στο χείλος του ποτηριού.

Αν προτιμάτε πιο γλυκές γεύσεις, ρίξε και καμιά κουταλίτσα αγαύης ή μελιού στο μείγμα. Το γάλα καρύδας σε κονσέρβα είναι καλύτερο ποιοτικά από αυτά που είναι στο χάρτινο κουτί. Η κονσέρβα μας εξυπηρετεί πιο εύκολα σε συνταγές, καθώς δίνει αυτήν την κρεμώδη υφή, ενώ το γάλα καρύδας στο κουτί είναι πιο νερουλό και χρειάζεται σταθεροποιητές για να αντέξει στο ράφι. Το γάλα στην κονσέρβα έχει την τάση να χωρίζει (πάνω η κρέμα-κάτω το νερό). Δώσ’ του ένα καλό ταρακούνημα πριν το χρησιμοποιήσεις.

 

Ψιτ #1 αν τα παιδιά έχουν συνηθίσει σε άλλες γεύσεις, είναι πιθανόν τα πιο υγιεινά πιάτα να τους φαίνονται αηδίες. Πιθανόν να θέλει χρόνο, κόπο και επιμονή για να συνηθίσουν τα λαχανικά, τα γλυκά χωρίς ζάχαρη και να εκτιμήσουν την απίστευτη γεύση των φρούτων. Πιθανόν να θέλει και μια μαμά που «κρύβει» τα λαχανικά μέσα στις συνταγές της. (μπιφτέκια λαχανικών με κύμινο και ό,τι μυρωδικά θα έβαζες στα μπιφτεκάκια…. και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς έβαλες μέσα)

Ψιτ #2 Δεν έχω δικά μου παιδιά και ίσως να μην ξέρω, αλλά από την πολύ μικρή εμπειρία μου νομίζω πως μετράνε τρία πράγματα ΠΟΛΥ. Α) η παρουσίαση (κάνε το πιάτο να φαίνεται ακαταμάχητο, βγάλε ένα dip δίπλα από τα ψητά λαχανικά) Β) η φυσικότητα (μην έχεις άγχος για το αν θα φάνε το φαγητό, πόσο θα φάνε, αν προτιμάνε τοστάκι ή μπριζολάκια. Αυτό είναι το φαϊ που τρώμε όλοι στο τραπέζι, είναι φυσικό, με αυτό τρέφεται η οικογένειά μας, δεν έχει κάτι άλλο). Γ) Το παιχνίδι (τα μπρόκολα μπορούν να γίνουν δέντρα που ο τυραννόσαυρος γιός σου τα τρώει και τα κατασπαράζει, ένα παιχνίδι στον αποχυμωτή όπου το παιδί πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει κάθε φρούτο και λαχανικό που μπαίνει μέσα, το παιχνίδι των αισθήσεων όταν ζυμώνουμε, δοκιμή διαφόρων γεύσεων με κλειστά μάτια και αναγνώριση κάθε λαχανικού που δοκιμάζει κλπ).

Ψιτ # 3 Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά να τρελαίνονται για ζάχαρη (κι εσύ αν είχες καλύτερη επαφή με το ένστικτό σου, μόνο ζάχαρη θα έτρωγες). Ενστικτωδώς τα παιδιά αναγνωρίζουν την ανάγκη του ανθρώπινου σώματος για υδατάνθρακες. Κάθε κύτταρό μας τους χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Το θέμα είναι η ποιότητα του υδατάνθρακα. Άλλο η σοκολάτα και άλλο το σταφύλι. Δώσε στα μικρά σου μια γερή ποσότητα φρούτων για πρωινό και θα δεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τον εθισμό στην ζάχαρη να υποχωρεί.

Ιδέα για σνακ στην παραλία

Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, άλλά ό,τι μπαίνει σε σάντουιτς, τρώγεται. Υπάρχει όμως πολύ συγκεκριμένος τρόπος για να γίνει ένα σάντουιτς πετυχημένο. Έχει να κάνει με τις μικρές λεπτομέρειες….

Θα χρειαστεί:

  • Μαύρο ψωμί
  • Καρότο
  • Αγγούρι
  • Χούμους
  • Μελιτζάνα

Πάρε καλό μαύρο ψωμί από το φούρνο και ζήτα να στο κόψουν σε φέτες για να μην παιδεύεσαι με τα παρακάτω βήματα. Πάρε δύο φέτες και άλειψέ τες με χούμους. Με το μανοτλίνο, ή τον αποφλοιωτή κόψε πολύ λεπτές κορδέλες αγγούρι και καρότο. Είναι βασικό να μην το κάνεις με το μαχαίρι. Ψήσε στο γκριλ, στην τοστιέρα ή όπου αλλού νομίζεις μια μελιτζάνα σε ροδέλες. Τοποθέτησε το αγγούρι-καρότο πάνω στο χούμους και από πάνω τις ροδέλες μελιτζάνας. Εδώ, από πάνω μπορείς να βάλεις κάποιο άλλο συστατικό του ψυγείου σου (ντομάτα, πιπεριά) ή της γλάστρας σου (λίγη ρόκα θα το απογειώσει, ή μερικά φυλλαράκια βασιλικού για να μυηθεί το παιδί, στην καλή τη γεύση την μεσογειακή). Κλείσε το σάντουιτς με τη δεύτερη φέτα, όπως πάντα, πίεσέ το κάθετα καλά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και κόψε στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι.

 

Ψιτ #4 Άλλες ωραίες ιδέες για την παραλία είναι κρύα μακαρονοσαλάτα με διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά (και καλαμπόκι απαραιτήτως), πιτάκια ή μίνι-καλτσόνε (αν έχεις την πολυτέλεια να φτιάξεις φύλλο ή ζύμη, είναι καλές λύσεις για να «κρύψεις» κάποια λαχανικά που μπορεί αλλιώς να μην τρώνε).

 

Μπορείς να γραφτείς στο newsletter της Ακυλίνας για να λαμβάνεις κάθε 15 μέρες υγιεινές συνταγές και μικρά μυστικά για το μαγείρεμα.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.