Ζωγραφίζοντας την αγάπη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ζωγραφίζοντας την αγάπη

agapi stefania

Ζωγραφιά της Στεφανίας Βελδεμίρη | stefaniaveldemiri.blogspot.com

Υπάρχουν κι αυτές οι μέρες που αποφασίζεις να πάψεις να είσαι ορθολογιστής. Που δεν θα σκεφτείς πως ναι, ίσως κι αυτή η μέρα, η μέρα των ερωτευμένων, φτιάχτηκε και γιγαντώθηκε σαν θεσμός για εμπορικούς λόγους. Ή που θα το σκεφτείς αλλά θα δώσεις αγκωνιά στη σκέψη σου, “γιατί έτσι”. Το “γιατί έτσι” είναι αρκούντως επαρκές επιχείρημα, άκρως παιδικό, δεν σηκώνει αντίλογο και πείθει όσους έχουν ακόμη την απίστευτα θεραπευτική ικανότητα να αφήνονται στο παράλογο να τους πείθει. Όσους δηλαδή είναι ακόμη… παιδιά.

Μου αρέσουν οι καρδιές πάρα πολύ, όπως στα περισσότερα κορίτσια, και θέλοντας και μη, ζωγραφίζονται σε τεράστιες ποσότητες σε όλες μου τις ζωγραφιές. Ουσιαστικά τρυπώνουν σε κάθε μου σκέψη, όλες οι σκέψεις έχουν μέσα ζωγραφιστές καρδιές.

Τα θαύματα όμως γίνονται όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, την αγάπη. Με ή χωρίς καρδιές. Είναι όμορφο να μάθουμε στα παιδιά να ζωγραφίζουν για ότι και κυρίως για όσους αγαπούν. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ζωγράφοι ή να έχουμε “κλίση” στην ζωγραφική. Χρειάζεται μόνο αγάπη και ελευθερία. Τότε όλοι, μικροί και μεγάλοι, φτιάχνουν υπέροχες ζωγραφιές. Τι πιο πολύτιμο από το να χαρίσεις μια ζωγραφιά που έφτιαξες σε κάποιον που αγαπάς;

Φτιάξτε καφέ και καθίστε με τα παιδιά να κάνετε ζωγραφιές για την αγάπη. Ζωγραφίστε ότι αγαπάτε ή ότι αγαπάει αυτός ή αυτή που αγαπάτε. Παιχνίδια ή λουλούδια, φίλους ή ουράνια τόξα, μπάλες ή κούκλες, το μηχανάκι σας ή το αμάξι σας, βιβλία ή παραμυθένιους ήρωες, το σκύλο ή τη γάτα σας, ουρανούς, σύννεφα, θάλασσες ή το μαγιό σας! Ακόμη καλύτερα, μια σούπερ ιδέα είναι να ζωγραφίσετε ο ένας το πορτραίτο του άλλου!

agapi stefania 3b

agapi stefania2c

Αυτό το τελευταίο έχει πάρα πού πλάκα, μα είναι συνάμα πολύ τρυφερό. Καθίστε απέναντι από το παιδί σας και ζωγραφίστε ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι ο ορισμός του ζωγραφίζω την αγάπη. Μην υποτιμάτε το αποτέλεσμα, βάζοντας τις ζωγραφιές με μαγνήτη στο ψυγείο. Τα δύο ή τρία ή τέσσερα πορτραίτα που θα φτιάξετε είναι τέλειο αν γίνουν κορνίζα στο σαλόνι. Τα παιδιά καμαρώνουν πολύ και καταχαίρονται με ένα τέτοιο είδος “επισημότητας”.

Αν κάθε χρόνο στις 14 Φλεβάρη ζωγραφίζετε ο ένας τον άλλο, κάθε χρόνο θα έχετε και μια διαφορετική εκδοχή της αγάπης σας, κορνιζαρισμένη στο σαλόνι. Αρχειοθετήστε τις ζωγραφιές κάθε έτους και φτιάξτε ένα ξεχωριστό ζωγραφιστό άλμπουμ αγάπης για κάθε σας παιδί. Κάθε δισέλιδο μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα χρόνο με το ζωγραφιστό πορτραίτο των γονιών στη μια πλευρά και των παιδιών στην απέναντι σελίδα.

Ότι και να κάνετε να θυμάστε: ζωγραφίστε σαν παιδί, μαζί με το παιδί σας. Μάθετε από αυτό την ελευθερία στη γραμμή και το χρώμα και σε καμία περίπτωση μην του διδάξετε “πως γίνονται σωστά” τα ανθρωπάκια.

Έτσι ζωγραφίζεται η αγάπη.

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη

Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.