Ο Καραγκιόζης και ο δράκος της δεξαμενής – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ο Καραγκιόζης και ο δράκος της δεξαμενής

Θέατρο σκιών Νικόλα Κούλελη

Ο Καραγκιόζης του Νικόλα Κούλελη καταφτάνει στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον με μία ξεκαρδιστική κωμωδία. Σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παναγιωτάκο, παρουσιάζουν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 12:00 το κωμικό και περιπετειώδες έργο «Ο Καραγκιόζης και ο δράκος της δεξαμενής», μία από τις ιστορικότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου σκιών.

Η καλλιτεχνική πορεία της συγκεκριμένης παράστασης ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα δεν αναιρεί τη διαχρονικότητα, κατατάσσοντάς την στις προτιμήσεις τόσο του παιδικού όσο και του ενήλικου κοινού. Ταυτόχρονα, αυτό το δραματουργικό θεμέλιο του ελληνικού θεάτρου σκιών έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια σειρά από καλλιτεχνικές εκφράσεις σε πεδία όπως η ζωγραφική, το τραγούδι, το θέατρο, το χορόδραμα, ακόμα και τα κινούμενα σχέδια! Με τη συμβολική μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλάι στον ξυπόλυτο ήρωα και την παρέα του, ξεδιπλώνεται η μαγεία της προφορικής παράδοσης σε ύφος και αισθητική που μπορεί να συγκριθεί με τα παραμύθια, τις παραλογές και τους λαϊκούς μύθους.

«Με τα χάρτινα φιγουρίνια του από χρωματιστά χαρτόνια, με το εύθυμο πνεύμα του, με τα ανδρείκελά του κινεί το ενδιαφέρον και διασκεδάζει το κοινόν. Με τας γελοιογραφικάς χειρονομίας του, που διευθύνει με πολύ γούστο και τέχνη, με το χοντρό αλάτι της κουζίνας με το οποίον πασπαλίζει τους διαλόγους του ενθουσιάζει τις γειτόνισσες και τους πιτσιρίκους και τους κάνει να ξεσπούν σε ακράτητα γέλια, σε παρατεταμένα χειροκροτήματα…Αυτό θα πει Καραγκιόζης…»

[για την τέχνη του θεσσαλονικιού καραγκιοζοπαίχτη Χαρίλαου Πετρόπουλου]

εφημερίδα Μακεδονία, 26/4/1926

Βοηθός σκηνής, επιμέλεια κειμένων και εντύπων: Δημήτρης Παναγιωτάκος

Γραφιστική επιμέλεια: Νικόλας Πέππας

Χορηγός επικοινωνίας: Καραγκιοζοκομείο

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Ώρα: 12.00

Εισιτήρια: 6 ευρώ

Προπώληση: ΕΔΩ  & ΕΔΩ.

Πληροφορίες: 6906467283

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Αθήναιον

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, 54641, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 832060

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.