Η Ελένη Ανδρεάδη, Πρόεδρος και Ιδρύτρια της οργάνωσης “Οι Πράκτορες του Πλανήτη”
Οι Πράκτορες του Πλανήτη ξεκίνησαν ως μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία το 2009 από μια ομάδα εθελοντών, με ειδίκευση στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση, δημιουργώντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού. Πως δημιουργήθηκε η ανάγκη για τη συγγραφή ενός βιβλίου;
Η ιδέα ξεκίνησε από το ότι μου αρέσει η συγγραφή και ότι ήταν μια πρόκληση για μένα να δω εάν θα μπορούσε να συνδυαστεί η δημιουργική συγγραφή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ένα βιβλίο επίσης προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργήσεις μια πολύ άμεση σχέση με το παιδί και την φαντασία του, καθώς έχεις την τιμή της αναπόσπαστης (τουλάχιστον ελπίζεις!) προσοχής τους, στην περίπτωση μας, για 100+ σελίδες. Επίσης, ως οργάνωση, μας έδωσε την δυνατότητα να απευθυνθούμε απευθείας σε μεμονωμένα παιδιά, που μπορεί να είναι σε περιοχές ή σχολεία που δεν έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε ακόμα.
Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλεις να μεταδόσεις με το βιβλίο σου Οι Πράκτορες του πλανήτη και γιατί επέλεξες αυτό το μέσο; Πιστεύεις ότι τα παιδιά διαβάζουν ακόμα βιβλία;
Το βασικό μήνυμα είναι ότι ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να γίνει ένας Πράκτορας για να σώσει τον πλανήτη. Ειδικά τα παιδιά διαθέτουν καταπληκτικά χαρακτηριστικά για αυτό τον ρόλο: ιδεαλισμό, επιμονή και ατελείωτη ενέργεια. Ο πλανήτης μας μπορεί να σωθεί με καθημερινές μικρές κινήσεις, που στο σύνολο τους είναι πολύ σημαντικές.
Η πρώτη ανατύπωση του βιβλίου Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη εξαντλήθηκε σε τρεις μόλις μήνες, που μας έκανε πολύ χαρούμενους. Από τη δική μας εμπειρία αλλά και παρακολουθώντας την κίνηση και επιτυχία άλλων τίτλων, πιστεύω ότι τα παιδιά διαβάζουν ακόμη βιβλία. Θα ήθελα να ελπίζω ότι τα παιδιά πάντα θα διαβάζουν! Ο ανταγωνισμός για τον χρόνο τους είναι πλέον τεράστιος, αλλά αν το βιβλίο είναι ιδιαίτερο και έχει αξία, ελπίζω ότι ακόμα και σε αυτό το τοπίο τόσων αντιπερισπασμών, youtube και Xbox, θα τα κερδίσει.
Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος των γονιών και των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης των παιδιών; Θα μπορούσες να δώσεις μερικές ιδέες στους γονείς που μας διαβάζουν, σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος;
Πιστεύω ότι η ιδέα να γίνει η προστασία του περιβάλλοντος ένα παιχνίδι είναι πολύ αποτελεσματική για το σπίτι. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι επιβράβευσης καλής συμπεριφοράς των μελών της οικογένειας, έτσι ώστε να κερδίζει όλη η οικογένεια στο τέλος κάθε μήνα όταν συγκεντρώνονται αντίστοιχοι πόντοι. Αυτό ακριβώς θα «παίξουμε» στην εκδήλωση στο Οξυγόνο, το Σάββατο 21 Μαρτίου με παιδιά και τους γονείς τους. Συχνά τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από ότι οι γονείς τους, οι οποίοι δεν είχαμε περιβαλλοντική εκπαίδευση στο σχολείο. Είναι σημαντικό να τους δίνουμε την δυνατότητα να εκφράσουν την γνώμη τους και τις ιδέες τους, όπως και να συνδιαμορφώσουν την λύση μαζί μας. Έτσι συμμετέχουμε όλοι μαζί ως οικογένεια σε αυτή την προσπάθεια και τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι είναι ένα θέμα που το παίρνουμε και εμείς στα σοβαρά.
Είσαι η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Οργάνωσης Οι Πράκτορες του Πλανήτη. Διαβάζοντας το βιογραφικό σου και τη συνεργασία σου με μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες ανά τον κόσμο, με κάνει να αναρωτιέμαι τι ήταν τελικά αυτό που σε κέρδισε στην ενασχόληση με τα παιδιά.
Όσα περισσότερα γνωρίζεις για την κατάσταση του πλανήτη μας, τόσο πιο εύκολο είναι να απελπιστείς. Έχω φίλους, ακτιβιστές, σε ΜΚΟ, καθηγητές και ειδικούς, ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίοι είναι απαισιόδοξοι γιατί βλέπουν ότι ο χρόνος περνάει και δεν κάνουμε κάτι αποφασιστικό για τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, όπως την κλιματική αλλαγή. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αντιστρέψουμε την κατάσταση ή τουλάχιστον να περιορίσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις. Ασχολούμαι με την περιβαλλοντική διαχείριση σε επιχειρήσεις και βλέπω πως μπορεί να γίνει και γίνεται αυτό στην πράξη αν υπάρχει θέληση. Με κέρδισε όμως η ενασχόληση με τα παιδιά, γιατί μου δίνει ιδιαίτερα ισχυρές ενέσεις ελπίδας. Μου θυμίζει ότι είναι πιο αγνό στην ανθρώπινη φύση, και πως αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται έμφυτα στην καρδιά μας, έστω και αν συχνά τα ξεχνάμε ή τα καταπιέζουμε καθώς μεγαλώνουμε.
Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της οργάνωσης Οι Πράκτορες του Πλανήτη τα παιδιά καλούνται να γίνουν Πράκτορες και να αναλάβουν άκρως απόρρητες αποστολές με στόχο να προστατέψουν τον πλανήτη. Πού πραγματοποιούνται τα προγράμματα αυτά και πως μπορεί κάποιος γονιός ή εκπαιδευτικός να επικοινωνήσει μαζί σας;
Έχουμε μια σειρά από προγράμματα και αποστολές, που υλοποιούνται σε σχολεία, φεστιβάλ, ειδικές εκδηλώσεις, και χώρους όπως τον Πολυχώρο και Οξυγόνο του Μεταιχμίου. Οι Αποστολές μας έχουν διαφορετικές θεματικές, όπως Θάλασσα, Δάσος, Ενέργεια, Απορρίμματα, κ.α. Ένας γονιός ή εκπαιδευτικός μπορεί να μας βρει μέσω της ιστοσελίδας μας και του email μας info@planetagents.org.
Πιστεύεις πράγματι ότι τα παιδιά και η ατομική πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; Τι μηνύματα παίρνεις από τα παιδιά μέσα από τις δράσεις σας;
Ναι. Η ατομική πρωτοβουλία είναι για εμένα το σημαντικότερο, διότι είναι το μόνο πράγμα που ελέγχουμε απόλυτα οι ίδιοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι απενοχοποιείται το κράτος, από το οποίο πρέπει ως υπεύθυνοι πολίτες να απαιτούμε. Τα παιδιά είναι στον πυρήνα της οικογένειας και την επηρεάζουν πολύ, όπως και το σύνολο της κοινωνίας. Οι Πράκτορες του Πλανήτη εξάλλου αγωνίζονται να βελτιώσουν τον κόσμο που θα παραλάβουν. Είναι δύσκολο κανείς, ηθικά, να τους αρνηθεί το δικαίωμα αυτό. Από τα παιδιά παίρνω τα μηνύματα ότι η προστασία του πλανήτη είναι κάτι που τους έρχεται φυσικά και αβίαστα, και ότι είναι αχόρταγα για πολλές αποστολές. Εφαρμόζουν αυτά που μαθαίνουν στο σπίτι και η συμμετοχή τους στα προγράμματα διαμορφώνει την συνείδηση τους πιο μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι αν ανοίξεις τα μάτια τους πραγματικά πάνω σε αυτό το θέμα από μικρή ηλικία, είναι κάτι που μετά τους γίνεται συνήθεια και τρόπος ζωής.
Διάβασε επίσης > ΒΙΒΛΙΟ: Οι Πράκτορες του Πλανήτη, από την Ιωάννα Σεραφειμίδου
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.