Φύση - Εξόρμηση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Φυσιολάτρες

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για Εφήβους 13 – 17 ετών

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου | 22 – 26 Ιουλίου 2024

 

Περίπατοι και πεζοπορίες στον Εθνικό Δρυμό, θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την πλούσια βιοποικιλότητα του Εθνικού δρυμού και της ευρύτερης περιοχής ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της φυσικής κατάστασης, στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων.

Τα παιδιά θα μελετήσουν την χλωρίδα και την πανίδα του δρυμού και θα αποκτήσουν δεξιότητες όπως η παρατήρηση, η σωστή καταγραφή και η μελέτη πεδίου. Ειδικός επιστήμονας με ειδίκευση στα άγρια βότανα θα συντροφεύει την ομάδα ώστε να υποστηρίζει την διαδικασία της μάθησης. Μαζί θα αναζητήσουν άγρια βότανα & σπάνια λουλούδια που φύονται στον Εθνικό Δρυμό.

Τα παιδιά μέσω της εμπειρία τους αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση με το φυσικό περιβάλλον η οποία τα βοηθά να αγαπήσουν την φύση, τον εαυτό τους ως μέρος της και να μεγαλώσουν έχοντας την γνώση της σύνδεσης και της υγιούς αλληλεπίδρασης με αυτήν.

Η διαμονή θα είναι στην φύση για 5 ημέρες σε σκηνές.

 

Το βιωματικό παιχνίδι είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η Αιθήρ για να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη φύση και να γίνουν πιο ανεξάρτητα μέσα από αυτή. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν δεξιότητες πολύτιμες για το μέλλον τους, όπως η ηγεσία, η λειτουργία ομάδας, η συνεργασία, η επικοινωνία, η συνέπεια, η επίλυση συγκρούσεων, η λήψη αποφάσεων, η πρωτοβουλία, η υπευθυνότητα, η εμψύχωση, το ενδιαφέρον, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Από Δευτέρα 22 έως Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

για Εφήβους 13 – 17 ετών

Διάρκεια: 5 ημέρες σε σκηνές

Κόστος Συμμετοχής: 350€

Δήλωση Συμμετοχής 

 

Robotix Green Adventure 2024

Ό,τι γίνεται στις Πρέσπες… όχι, δεν μένει στις Πρέσπες.

Αλλά σίγουρα δεν είναι και για όλους!

 

Μια ομάδα 15 επιλεγμένων παιδιών, ειδικού ενδιαφέροντος, ηλικίας 11-16 ετών θα γράψει φέτος την δική της ιστορία σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της χώρας, στην περιοχή των Πρεσπών.

Το Robotix Green Adventure μετά την περσινή συναρπαστική καλοκαιρινή εμπειρία, επιστρέφει, για να ταράξει και πάλι τα νερά των λιμνών.

 

Μπορείτε να δείτε μερικές από τις αξέχαστες στιγμές του περσινού camp στο παρακάτω video

 

Με μικρές αλλαγές και προσθήκες στο πρόγραμμα (αλλάζουν κάποιες διαδρομές πεζοπορίας, kayak, mountain bike και επισκέψεων, άρα κατάλληλο και για τους περσινούς συμμετέχοντες), με καινούρια projects στα εργαστήρια ρομποτικής και φυσικά τις φιλίες, τα γέλια, τα παιχνίδια ενδυνάμωσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση για τη φύση και το περιβάλλον, οι Πρέσπες περιμένουν τα παιδιά και φέτος!

 

Το  camp φέτος θα είναι mobile phone free. Η ενημέρωση των γονέων θα γίνεται καθημερινά με κείμενο και φωτογραφίες και φυσικά θα είναι διαθέσιμα όλο το 24ωρο τα τηλέφωνα των δύο αρχηγών της κατασκήνωσης (Αντώνη Κάνουρα και Μαρίνας Πολυμερίδου) σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα παιδιών έτοιμα να συνεργαστούν, να γίνουν μέλη μιας ομάδας, με αίσθημα ευθύνης για τον εαυτό τους και τους γύρω τους, αλλά και με διάθεση για εξερεύνηση και ανακάλυψη. Έτσι, θα μπορέσουν όλοι μαζί να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες και ό,τι έχει να δώσει ο τόπος αυτός, ώστε να ωφεληθεί ο καθένας πολλαπλά.

 

Συμπεριλαμβάνονται:

 • Διαμονή σε πετρόχτιστο παραδοσιακό ξενώνα στο χωριό Λαιμός: 6 νύχτες / 7 ημέρες
 • Διατροφή: Πρωί, μεσημέρι, βράδυ και ενδιάμεσα σνακς
 • Δραστηριότητες: εργαστήρια ρομποτικής & δραστηριότητες στην φύση
 • Ταξιδιωτική ασφάλεια

Το Robotix Green Adventure υλοποιείται με τη σφραγίδα εμπειρίας, ποιότητας και εμπιστοσύνης της Robotixlab και της Παραμυθούπολης.

Οι δραστηριότητες στη φύση (mountain bike, kayak) υλοποιούνται σε συνεργασία με ειδικούς εκπαιδευτές της EcoTourismo.

Αναλυτικότερα θα βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα: Robotix Green Adventure

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ημερομηνίες (επιλέγετε την εβδομάδα της προτίμησης σας με σειρά προτεραιότητας):

 • 17 – 23 Ιουνίου
 • 01 – 07 Ιουλίου
 • 08 – 14 Ιουλίου

Ηλικίες: για παιδιά 11-16 ετών

Κόστος Συμμετοχής: 550€

Έκπτωση 10% στα αδέρφια.

Έκπτωση 10% πρόγραμμα Robotixlab ambassador (σε περίπτωση που μας συστήσετε σε κάποιο γνωστό ή φίλο και γράψει το παιδί του)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Πληροφορίες/διευκρινήσεις:

2313040999 | Γραμμαtεία Robotixlab

6947695747 | Αντώνης Κάνουρας

6945122850 | Μαρίνα Πολυμερίδου

 

Στα χνάρια των Θεών

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Εφήβους 13 – 17 ετών στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Μια κορυφή η οποία προσελκύει ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Η ιστορία του τόπου και οι μύθοι δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μαγευτική. Η ενέργεια της φύσης και οι ήχοι του νερού δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για προσωπική ανάπτυξη και συναισθηματική ενδυνάμωση.

Περίπατοι και πεζοπορίες στον Εθνικό Δρυμό, βοηθούν στην ενδυνάμωση της φυσικής κατάστασης, στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων.

Τα παιδιά διαμένουν στην φύση για 11 ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, τους δίνεται η ευκαιρία μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος αλλά και με βιωματικά παιχνίδια να εμβαθύνουν σε θέματα όπως η ηγεσία, η λειτουργία ομάδας, η συνεργασία, η επικοινωνία, η συνέπεια, η επίλυση συγκρούσεων, η λήψη αποφάσεων, η πρωτοβουλία, η υπευθυνότητα, η εμψύχωση, το ενδιαφέρον, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.

Παροτρύνονται να θέσουν στόχους, να υλοποιήσουν επιθυμίες και εκτίθενται σε φιλοσοφικές έννοιες όπως η ευτυχία, η ισότητα, η καλοσύνη, η αγάπη, η φαντασία, ο στοχασμός, η ακρόαση, ο διάλογος. Δραστηριότητες που αναπτύσσουν την ερευνητική τους ικανότητα, βοηθούν στην νοητική τους ανάπτυξη και καλλιεργούν το πνεύμα τους.

Το Ορεινό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορίες σε μονοπάτια του Ολύμπου. Διάσχιση της χαράδρας του «Εννιπέα» και βουτιές στα μαγευτικά νερά του. Ανάβαση στο «Οροπέδιο των Μουσών» με διανυκτερεύσεις σε δύο ορειβατικά καταφύγια. Επιπλέον, περιλαμβάνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον και ξενάγηση.

Τα παιδιά μέσω της εμπειρία τους αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση με το φυσικό περιβάλλον η οποία τα βοηθά να αγαπήσουν την φύση, τον εαυτό τους ως μέρος της και να μεγαλώσουν έχοντας την γνώση της σύνδεσης και της υγιούς αλληλεπίδρασης με αυτήν.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 1 – 11 Ιουλίου 2024

Ηλικίες: για Εφήβους 13 – 17 ετών

Δηλώσεις Συμμετοχής στην ΦΟΡΜΑ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα  ΕΔΩ.

Πληροφορίες/διευκρινίσεις: 

 

Ιχνηλάτης Ονείρων – Τα καλοκαιρινά τμήματα

 

Summer Camp παρέα με τα αλογάκια του Ιχνηλάτη Ονείρων στο Κτήμα Κλημεντίνη

 

Ο “Ιχνηλάτης Ονείρων” διοργανώνει καλοκαιρινή, δημιουργική απασχόληση για παιδιά ηλικίας 5 – 15 ετών.

Τα παιδιά γνωρίζουν & παίζουν με τα άλογα & τα ζώα του κτήματος, γιατί η ζωή στη φάρμα είναι αλλιώς.

Τα πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης  δραστηριότητες στο σχολείο του δάσους, αισθητηριακό παιχνίδι και παιχνίδια με μουσική και νερό.

 

Στα παιδιά που συμμετέχουν στο summer camp του Ιχνηλάτη παρέχεται πρωινό κι μεσημεριανό φαγητό.

Υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης των μεγάλων παιδιών και η ομάδα του Ιχνηλάτη τους παρέχει όλα τα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό)

Δεν περιλαμβάνεται η μεταφορά των παιδιών στο κτήμα.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ημερομηνίες Διεξαγωγής:

 • 24/6/2024 – 28/6/2024  (5 – 13 ετών)
 • 1/7/2024 – 5/7/2024 (5 – 15 ετών)
 • 8/7/2024 – 12/7/2024 (5 – 15 ετών)

Ωράριο: 08.00 – 16.00

Ηλικίες: 5 – 15 ετών

Πληροφορίες: ixnilatistherapy@gmail.com

Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 6983422884 και 6907740545 (Φένια)

Ιχνηλάτης Ονείρων – Τα πασχαλινά τμήματα

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων διοργανώνει φέτος ένα πασχαλινό camp από 29/04 – 3/05, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν μέρος σε πολλές δράσεις αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα συνδεθούν με τη φύση και τα ζώα του κτήματος Κλημεντίνη.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Από Δευτέρα 29 Απριλίου έως Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ώρες: 8.00πμ – 16.00μμ

Απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 ετών

Παρέχεται πρωινό και σνακ

Το κόστος ανέρχεται στα 130 ευρώ ανά παιδί και η μεταφορά γίνεται με δικό σας μέσο!

Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 6983422884 και 6907740545 (Φένια)

 

Ιχνηλάτης Ονείρων – Θεραπευτική Ιππασία και παιχνίδι

Το εκπαιδευτικό θεραπευτικό παιχνίδι με το άλογο χρησιμοποιείται στα σχολεία της Αμερικής και της Ευρώπης τα τελευταία 30 χρόνια, τόσο προσχολικής όσο και σχολικής εκπαίδευσης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τα ζώα, τη συνεργασία, τα ποικίλα αισθητηριακά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, το παιδί αναπτύσσει συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες γίνονται μέσα στη φύση με γνώμονα τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τα ζώα και όλες οι δραστηριότητες γίνονται στον λαχανόκηπο, το σκάμα, τον στίβο αναρρίχησης, τη λιμνούλα και μέσα σε ένα πλαίσιο που το παιχνίδι είναι οδηγός!

 

Υπηρεσίες

Θεραπευτική Ιππασία

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα τόσο της ειδικής αγωγής, όσο και της τυπικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, φοβίες, διάσπαση προσοχής, αυτισμό, υπερκινητικότητα, επιθετική συμπεριφορά ή προβλήματα κοινωνικοποίησης.

Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική κτλ) του ασθενή, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Το άλογο στην θεραπευτική ιππασία γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό κ.α.

 

Εκπαιδευτικό Παιχνίδι με το Άλογο

Για παιδιά τυπικής εκπαίδευσης, από 2 έως 16 ετών. Ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της φύσης και του αλόγου με ψυχοκινητικά οφέλη. Είναι μια παιδαγωγική προσέγγιση κατά την οποία χρησιμοποιείται το άλογο για να επιτευχθούν εκπαιδευτικοί και μαθησιακοί στόχοι. Ένα σχολείο… αλλιώς!

 

Σχολείο του δάσους (Νέο)

Ο ιχνηλάτης ονείρων φέρνει κάτι νέο στα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας. Μετά από την πιστοποίησή της ομάδας ως forest school leaders από την FSLI (forest school learning initiative), το 2024 θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται τμήματα μικρών κλειστών ομάδων παιδιών, σε σταθερή εβδομαδιαία βάση, όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του σχολείου του δάσους στην παραλίμνια περιοχή του αγίου Βασιλείου, μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το Σχολείο του Δάσους βασίζεται στην «παιδαγωγική του δάσους», η οποία αναπτύχθηκε στη Σκανδιναβία στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η παιδαγωγική του δάσους είναι μια παιδοκεντρική εκπαιδευτική προσέγγιση που βασίζεται στο παιχνίδι. Μια μακρόχρονη διαδικασία μάθησης που πραγματοποιείται σε ένα φυσικό / υπαίθριο περιβάλλον, χωρίς τοίχους και είναι προσβάσιμη από παιδιά όλων των ηλικιών, αναπτυξιακών σταδίων και ικανοτήτων. Στα Σχολεία του Δάσους δίνεται στα παιδιά ο κατάλληλος χρόνος και χώρος για να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, τις δεξιότητές τους και την κατανόησή τους μέσω βιωματικών εμπειριών.

Επικοινωνήσετε για την έναρξη των μαθημάτων και για επιπλέον πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6983 422884, 6907 740545

 

Ιππασία Ενηλίκων

Μόνος ή με την παρέα σου έχεις τη δυνατότητα να μάθεις τα πρώτα στάδια της ιππασίας, ιπποκομίας και αλληλεπίδρασης με αυτό το υπέροχο και επιβλητικό ζώο…με τρόπο αλογοκεντρικό!

Ο κύκλος των μαθημάτων απευθύνεται σε αρχάριους ενήλικες που θέλουν να μάθουν να ιππεύουν με έναν διαφορετικό, χαλαρό και πιο παιχνιδιάρικο τρόπο!

Η δράση θα είναι ομαδική και όχι ατομική και αποκλειστικά για ενήλικες! Στόχος της είναι οι ιππείς και οι αμαζόνες, να εφοδιαστούν με τις σωστές βάσεις ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον σε διαδρομές εξωτερικές στη φύση που οργανώνει η ομάδα και να απολαύσουν τα οφέλη της ελεύθερης ιππασίας με ασφάλεια!

Κάθε Σάββατο 12.00 – 14.00 στον χώρο του “Ιχνηλάτη Ονείρων” στο κτήμα Κλημεντίνη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 6983422884 & 6907740545 (Φένια)

 

Vaulting για Ενήλικες και Παιδιά – Χορός πάνω στο Άλογο!

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων φέρνει κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα!

Πρόκειται για ένα μοναδικό συνδυασμό χορού, ενόργανης γυμναστικής και ιππασίας πάνω στο άλογο που αξίζει να δοκιμάσετε. Η εξάσκηση ξεκινάει στο έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με στρώματα ενώ παράλληλα γνωρίζεται και εξοικειώνεται ο αναβάτης με το άλογο. Στην συνέχεια, τελειοποιούνται οι ασκήσεις με την βοήθεια του ειδικού βαρελιού και σταδιακά τις δοκιμάζει πάνω στο άλογο. Οι χορογραφίες μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές, όπου απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίσει ο αναβάτης πως βασικός συναθλητής είναι το άλογο, το οποίο και αυτό με την σειρά του προπονείται και εκπαιδεύεται καθημερινά. Μέσα από την επαφή με το άλογο υπάρχει η ευκαιρία να ξεπεραστούν οι φόβοι σας, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και βέβαια να συνεργαστείτε με το άλογο αρμονικά!

 

Οικογενειακά Ραντεβού 

Καλούνται οι οικογένειες της Θεσσαλονίκης σε μία παιχνιδιάρικη γνωριμία με τον κόσμο των αλόγων! Κλείνοντας ένα ατομικό ραντεβού διάρκειας 60 λεπτών για την οικογένεια τους θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα γύρω από την ιπποκομία ξεκινώντας από τους εκπαιδευτικούς στάβλους με τα ψεύτικα αλογάκια και τα σκυλάκια. Παίζουν σε όλους τους χώρους των αλόγων όπως το σελοστάσιο, τους στάβλους και τις αποθήκες τροφής και βέβαια καταλήγουν να ετοιμάζουν το άλογο τους για ιππασία! Ακολουθούν παιχνίδια με το άλογο και βόλτα στη ράχη τους.
Κόστος: 20 ευρώ ανά οικογένεια με ένα παιδί και 25 για δύο παιδιά.
Τηλέφωνο για ραντεβού 6983422884 & 6907740545 (Φένια)

 

Οικογενειακά Δρώμενα με το Άλογο

Κάθε Κυριακή από τις 12.00 μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα από τα πολλά διαδραστικά  δρώμενα που οργανώνονται στο κτήμα για εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας. Τα οικογενειακά δρώμενα αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με τα αλογάκια, να γνωριστείτε, να μάθετε τον τρόπο που φροντίζονται, να παίξετε παιχνίδια μαζί τους και βέβαια να κάνετε μια βόλτα στην πλάτη τους!

 

 

Τμήματα αρχαρίων ξεκινούν όλο τον χρόνο!

Υπεύθυνη Προγράμματος: Φωτεινή Κεδρά,  Εκπαιδεύτρια Θεραπευτικής Ιππασίας και Εκπαιδευτικού Παιχνιδιού με το Άλογο, πιστοποιημένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας.

Αιθήρ – Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Φύση

H ομάδα της Αιθήρ χρησιμοποιεί τη φύση ως συνδιδάσκουσα, αγκαλιάζει την πολυπλοκότητα, το άγνωστο και τον αυθορμητισμό των ανθρώπων αλλά και της φύσης. Προσδιορίζει τι πραγματικά είναι {Άγρια} Φύση για τον καθένα και παροτρύνει τους συμμετέχοντες στα προγράμματα της να βγουν από την ζώνη άνεσης τους, να εμπιστευτούν και να δώσουν χώρο και χρόνο στους εαυτούς για επαφή με κάθετι.

Τα προγράμματα της Αιθήρ ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν συμπεριφορές και νοοτροπίες φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και την διαφορετικότητα.

 

Αναλυτικά τα προγράμματα

Δασοπεριπέτειες

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά 3 – 12 ετών

Διάρκεια: 2 ώρες

Ώρα συνάντησης: 11.00

Κόστος Συμμετοχής: 15 € το παιδί

Τα παιδιά μυρίζουν και ακούν το Δάσος, παρατηρούν, παίζουν και λερώνονται, ανακαλύπτουν τις εποχές του χρόνου και τον εαυτό τους. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα παιδιά, παροτρύνονται να συμμετέχουν σε αυτό που τα ενδιαφέρει περισσότερο στην φύση, προάγοντας το ελεύθερο παιχνίδι και τις αυθόρμητες δραστηριότητες. Κατασκευές με φυσικά υλικά και έκθεση σε έννοιες όπως ευτυχία, ισότητα, καλοσύνη, αγάπη, φαντασία, στοχασμός, ακρόαση, διάλογος, ερευνητική ικανότητα, βοηθούν στην νοητική τους ανάπτυξη και καλλιεργούν το πνεύμα τους. Μέσα από αυτή την εμπειρία τα παιδιά αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση με το φυσικό περιβάλλον η οποία τα βοηθά να αγαπήσουν την φύση, τον εαυτό τους ως μέρος της και να μεγαλώσουν έχοντας την γνώση της σύνδεσης και της υγιούς αλληλεπίδρασης.

Παράλληλο πρόγραμμα διαλογισμού για γονείς/συνοδούς

Κόστος Συμμετοχής:10 € το άτομο

 

Γονείς & Παιδιά

Πρόγραμμα συναισθηματικής Ενδυνάμωσης & Σύνδεσης στη Φύση για παιδιά 3 – 12 ετών μαζί με τους γονείς/συνοδούς

Διάρκεια: 3 ώρες

Για να νιώσουμε την δύναμη της «άγριας» φύσης, επικρατεί η πεποίθηση πως χρειάζεται να απομακρυνθούμε τελείως από την πόλη, το τσιμέντο και το καυσαέριο. Φύση όμως είναι τα πάντα γύρω μας. Μέσω του προγράμματος έρχεται λοιπόν η φύση κοντά σε όλους, εννοώντας κοντά στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης ώστε να επαναπροσδιορίσουν το «άγριο» (ελεύθερο) φυσικό περιβάλλον. Δίνεται η ευκαιρία στη φύση να αποκαλυφθεί, να γίνει το μέσο διαφυγής, και απελευθέρωσης για τα παιδιά του αστικού κέντρου. Έννοιες που θα απασχολήσουν το πρόγραμμα σχετίζονται με την πολυπλοκότητα, το άγνωστο και τον αυθορμητισμό. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, εμπειρίες και όμορφες στιγμές ξαναγίνονται όλοι παιδιά, μαθαίνουν να επικοινωνούν την αλήθεια τους και να παίζουν ξανά ελεύθεροι και ανέμελοι με την οικογένεια τους.

 

Κάτω από τα αστέρια

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά 3 – 12 ετών μαζί με με τους γονείς/συνοδούς

Διάρκεια: 2 ημέρες

Ένα βράδυ στη Φύση με φίλους. Πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά το νεφέλωμα του γαλαξία μας; Πότε ξαπλώσατε για πρώτη φορά και νιώσατε τα ζουζούνια να σας ενοχλούν αλλά η αίσθηση της ελευθερίας υπερνίκησε; Μοιραστείτε αυτή την πρώτη εμπειρία με την οικογένεια σας. Υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του προγράμματος για σχολικές εκδρομές με συνοδεία κηδεμόνων.

 

Στα χνάρια των Θεών (για εφήβους)

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Εφήβους 13 – 17 ετών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορίες σε μονοπάτια του Ολύμπου. Διάσχιση της χαράδρας του «Ενιπέα» και βουτιές στα νερά του. Μάθημα ιπποκομίας και ιππασίας για αρχάριους. Αναρρίχηση με φόντο τις κορυφές και ανάβαση στο «Οροπέδιο των Μουσών» με 2 διανυκτερεύσεις σε ορειβατικά καταφύγια. Επιπλέον, περιλαμβάνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον κατόπιν δήλωσης επιθυμίας των συμμετεχόντων.

Δυνατότητα προσαρμογής ή και σύμπτυξης του προγράμματος για ομάδες.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 1 – 11 Ιουλίου 2024  ΕΔΩ.

Δηλώσεις Συμμετοχής στην ΦΟΡΜΑ.

 

 

Για όσους ενδιαφέρονται θα βρουν διαθέσιμα και προγράμματα ενηλίκων εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2315519911, 6973210684 ή στείλτε email στο info@aethercreative.gr

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Αιθήρ – Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Μελετώ και δρω στο δάσος ΝΕΟ!

Η ομάδα της ΑΙΘΗΡ αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει την δράση «Μελετώ και δρω στο δάσος» αλλά και να εμπλουτίσει το πρόγραμμα με δραστηριότητες που θα αναπτύξουν την ερευνητική ικανότητα των παιδιών, θα βοηθήσουν στην νοητική τους ανάπτυξη και θα καλλιεργήσουν το πνεύμα τους.

Μέσα από αυτή την εμπειρία τα παιδιά αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση με το φυσικό περιβάλλον η οποία τα βοηθά να αγαπήσουν την φύση, τον εαυτό τους ως μέρος της και να μεγαλώσουν έχοντας την γνώση της σύνδεσης και της υγιούς αλληλεπίδρασης με αυτήν.

Προσκαλούνται λοιπόν όλα τα σχολεία που παίρνουν μέρος στα εργαστήρια δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα: Φροντίζω το Περιβάλλον για παιδιά Γ’ και Δ’ δημοτικού και ενδιαφέρονται να κάνουν την επίσκεψη τους σε κάποιο κοντινό δάσος σε συνεργασία με την ΑΙΘΗΡ να δηλώσουν άμεσα την πρόθεση τους και την ημερομηνία που τους ταιριάζει στην παρακάτω  ΦΟΡΜΑ.

 

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 10 ευρώ ανά παιδί στην τιμή περιλαμβάνεται μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα η οποία θα δοθεί σε όλα τα παιδιά και ένας μεγεθυντικός φακός. (Υλικά που περιλαμβάνονται στις απαιτήσεις του εργαστηρίου)

 

Πριν από την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα

Όσον αφορά τη Γ ́ Δημοτικού το πρόγραμμα συνδέεται με τη διδακτική ενότητα “Αγρίμια και πουλιά του βουνού και του δάσους” (Kεφάλαιο 7) της Μελέτης Περιβάλλοντος καθώς και με τη διδακτική ενότητα “Στη γη και στη θάλασσα” της Γλώσσας και συγκεκριμένα με την υποενότητα 5, “Οι μικροί ταξιδιώτες ανεβαίνουν στο βουνό”. 

Όσον αφορά τη Δ ́ Δημοτικού το πρόγραμμα συνδέεται με τις διδακτικές ενότητες “Οικοσυστήματα του τόπου μας” (Κεφάλαιο 2) και “Tα δάση εκπέμπουν σήμα κινδύνου” (Κεφάλαιο 10) της Μελέτης Περιβάλλοντος.

 

Για το λόγο αυτό προτείνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διδακτικές ενότητες.

 

 

Δασοπεριπέτειες με το σχολείο

Τα παιδιά μυρίζουν και ακούν το Δάσος, παρατηρούν, παίζουν και λερώνονται, ανακαλύπτουν τις εποχές του χρόνου και τον εαυτό τους. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα παιδιά παροτρύνονται να αφεθούν σε ελεύθερο παιχνίδι και αυθόρμητες δραστηριότητες.

Η φύση ως συν-διδάσκουσα τούς βοηθά να ανακαλύψουν το περιβάλλον και να αντιληφθούν την σύνδεση τους μαζί του.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά 3 -12 ετών

Το πρόγραμμα διαρκεί 2 ώρες και η ώρα συνάντησης είναι στις 11.00

Η δράση απευθύνεται σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, όπου το πρόγραμμα εκτελείται πρωινές ώρες καθημερινές ημέρες.

Για ομαδικές εγγραφές επικοινωνήστε με τους παρακάτω τρόπους!

Για πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε στο 6973210684 ή στείλτε email στο info@aethercreative.gr

 

 

Εξατομικευμένα προγράμματα για σχολεία

Φύση στα μέτρα σας (Περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης)

Έχοντας γνώση και σεβασμό πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξεχωριστός επακολούθως αυτό αντιλαμβάνεται η ομάδα της Αιθήρ και για τα μορφωτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται. Είναι επομένως σε θέση να σχεδιάσει προγράμματα για επαφή με την φύση προσαρμοσμένα στις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες του κάθε σχολείου.

Ρόλος της “Αιθήρ” είναι να φέρει τη Φύση στα μέτρα σας.

 

 

Τα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης.

Για να προγραμματίσετε τη βόλτα της δικής σας τάξης στη φύση, επικοινωνήστε με την ομάδα στα τηλέφωνα 2315519911, 6973210684 ή στο info@aethercreative.gr

 

Δασοπεριπέτειες

Πρόγραμμα επαφής με την φύση για παιδιά 3 – 12 ετών και μεγάλους

 

“Φύση”, από το αρχαιοελληνικό φύω, φυτρώνω, θεριεύω, αναπτύσσομαι.

 

Μέσα από την επαφή με τη φύση δεχόμαστε ερεθίσματα για μάθηση, ανακάλυψη και παιχνίδι.

Η Περιπατητική Σχολή του Δάσους χρησιμοποιεί το οικοσύστημα του δάσους για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν κοινωνικά και συναισθηματικά.

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα παιδιά παροτρύνονται να συμμετέχουν σε αυτό που τα ενδιαφέρει περισσότερο στην φύση, προάγοντας το ελεύθερο παιχνίδι και τις αυθόρμητες δραστηριότητες. Μυρίζουν και ακούν το Δάσος, παρατηρούν, παίζουν και λερώνονται, ανακαλύπτουν τις εποχές του χρόνου και τον εαυτό τους μέσα σε ένα κλίμα ομαδικότητας και συντροφικότητας.

Κατασκευές με φυσικά υλικά και έκθεση σε έννοιες όπως ευτυχία, ισότητα, καλοσύνη, αγάπη, φαντασία, στοχασμός, ακρόαση, διάλογος. Δραστηριότητες που θα αναπτύξουν την ερευνητική τους ικανότητα, θα βοηθήσουν στην νοητική τους ανάπτυξη και θα καλλιεργήσουν το πνεύμα τους.

Μέσα από αυτή την εμπειρία τα παιδιά αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση με το φυσικό περιβάλλον η οποία τα βοηθά να αγαπήσουν την φύση, τον εαυτό τους ως μέρος της και να μεγαλώσουν έχοντας την γνώση της σύνδεσης και της υγιούς αλληλεπίδρασης με αυτήν.

Για όσους το επιθυμούν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης παράλληλου προγράμματος διαλογισμού στο δάσος. Κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο ηρεμίας και χαλάρωσης. Ρίξτε τους ρυθμούς της καθημερινότητας και ακούστε τους ήχους της φύσης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Λιτόχωρο, 2 Κυριακές κάθε μήνα και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.

Τα παιδιά θα χωριστούν σε 2 ηλικιακές ομάδες 3 – 5 και 6 – 12 ετών.

Οι συνοδοί αν επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα, των παιδιών 3 – 5 ετών που μπορεί να χρειάζονται κάποια προσαρμογή. Για την μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα δεν είναι απαραίτητο.

Ημερομηνίες

Κυριακή 6 & 20 Μαρτίου 2022

Κυριακή 3 & 17 Απριλίου 2022

Κυριακή 8 & 22 Μαΐου 2022

Κυριακή 5 & 19 Ιουνίου 2022

Κόστος Συμμετοχής: 30 € ανά μήνα | drop in 17 € | Κύκλος 8 συναντήσεων 110 € | Πρόγραμμα διαλογισμού 20 € (Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ώρα διαλογισμού το οποίο ολοκληρώνεται με ζεστό ρόφημα και βόλτα στη φύση.)

 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε καλέστε στο 6973210684, στείλτε email στο naturetrainings@gmail.com ή συμπληρώστε την ΦΟΡΜΑ.

 

Anel Honey Park – Περιηγήσεις, μελισσοθεραπεία & δράσεις

«Χωρίς φυτά, δεν υπάρχει ζωή. Όμως χωρίς μέλισσες, δεν υπάρχουν φυτά». Με βάση αυτήν την φράση, η εταιρία ANEL κατασκεύασε το πρώτο και μοναδικό πάρκο αφιερωμένο στην μέλισσα και τα προϊόντα της, το Honey Park!

Σε μία έκταση δύο στρεμμάτων, προσφέρεται μία μοναδική βιωματική-διερευνητική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους: «να γνωρίσουν τον κόσμο της μέλισσας και των εξαιρετικών προϊόντων της καθώς και να επιμορφωθούν σχετικά με τη σημαντικότητα των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βοηθώντας έτσι στη διάσωση και στη διατήρησή τους».

Γιατί αν δεν αγαπήσεις κάτι, πώς θα το προστατέψεις;

 

Στο χώρο της ANEL Honey Park μπορείτε να:

 • Ακολουθήσετε τις διαδρομές και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά του πάρκου
 • Θαυμάσετε ένα υπαίθριο «μουσείο της φύσης»! Παρατηρείστε όλους τους οργανισμούς που συνυπάρχουν αρμονικά στο πάρκο! Γνωρίστε τα φιλικά ζωάκια του πάρκου μας, το αλογάκι την Αυγή, την γαϊδουρίτσα τη Μαργαρίτα και την παιχνιδιάρα και χαδιάρα κατσικούλα Chica,
 • Χαλαρώσετε στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας!
 • Γευτείτε και προμηθευτείτε αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα, καλλυντικά και είδη δώρων/διακοσμητικά! Ρωτήστε το εξειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι και μελισσοκόμοι) για τη χρήση και τα οφέλη τους.
 • Παρακολουθήσετε από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας.
 • Κλείσετε θέση σε μία από τις οργανωμένες περιηγήσεις.
 • Να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης πίνοντας τον καφέ σας στο αναψυκτήριο μας σε εξωτερικό χώρο, ενώ τα παιδία σας παίζουν ελεύθερα στο πάρκο μας.
 • Οργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας στο πάρκο. Συμπεριλαμβάνεται ξενάγηση και ένα μενού με φαγητό για όλους. Όλοι οι χώροι είναι εξωτερικοί και τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Κατόπιν συνεννοήσεως τα πάρτι μπορούν να γίνουν και απογευματινές ώρες και το Σαββατοκύριακο. Για ημέρα και ώρα διεξαγωγής του πάρτι σας επικοινωνήστε τηλεφωνικώς.

 

 

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Για τον καφέ σας στο αναψυκτήριο, τη δωρεάν περιήγηση σας στο πάρκο και τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις σας:

Ώρες λειτουργίας

 • Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 18.00
 • Σάββατο 09.00 – 16.00

Τα προγράμματα και οι ξεναγήσεις έχουν χρέωση κατά άτομο και πραγματοποιούνται με ραντεβού.

Κατόπιν συνεννοήσεως τα πάρτι μπορούν να γίνουν και απογευματινές ώρες και το Σαββατοκύριακο. Για ημέρα και ώρα διεξαγωγής του πάρτι σας επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς.

Για ξεναγήσεις, παιδικά πάρτι ή οποιαδήποτε διευκρίνηση, καλέστε στο 2329072786.

Το πάρκο λειτουργεί όλο τον χρόνο!

 

 

Τα προτεινόμενα προγράμματα στο ANEL Honey Park


Ρωτήστε στο 2392072786 για κάποιο πρόγραμμα «στα μέτρα σας»!

Σπίτι Μελισσοθεραπείας Anel Honey Park

Στον χώρο λειτουργεί ένα ειδικά διαμορφωμένο σπιτάκι «μελισσοθεραπείας» (απόλυτα ασφαλές). Είναι το πρώτα και μοναδικό στην Ελλάδα! Μέσα σε αυτό οι επισκέπτες μπορoύν να:

 • θαυμάσουν τις μέλισσες σε κυψέλες παρακολούθησης να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες
 • ξαπλώσουν και να χαλαρώσουν στα «κρεβάτια μελισσοθεραπείας»
 • ηρεμίσουν ακούγοντας τον βόμβο των μελισσιών
 • αναπνεύσουν τον αέρα της κυψέλης με ειδικές μάσκες
 • απολαύσουν μίγματα βοτάνων για την βελτίωση παθήσεων και την ευεξία

 

Χρήση χώρου – Παιδικά πάρτι

Χαρίστε στο παιδί σας και τους φίλους τους μία μοναδική εμπειρία! Τα πάρτι στο Honey Park συνδυάζουν την διασκέδαση με την εκμάθηση της ιστορίας της μέλισσας! Το παιδί έρχεται σε επαφή με την φύση σε όλο τον κύκλο ζωής της! Ο μοναδικός χώρος μπορεί να φιλοξενήσει από λίγα έως πολλά άτομα. Διαθέτει έναν ασφαλές εξωτερικό χώρο αλλά και ένα όμορφο κλειστό εργαστήριο/αίθουσα με θέα στο πάρκο.

Στην πλαίσια της συλλογικής αυτής προσπάθειας που γίνεται για την μείωση της μετάδοσης του COVID-19 τα παιδικά πάρτυ και οι ξεναγήσεις  διεξάγονται σε ανοιχτό χώρο, έχοντας λάβει τα προαπαιτούμενα μέτρα.

 

Μελισσοθεραπεία

Η«Μελισσοθεραπεία» περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν προϊόντα μέλισσας με σκοπό την ευεξία.

Η πρώτη συνταγή με μέλι ήταν γραμμένη σε ένα δισκίο από πηλό, που βρέθηκε στην κοιλάδα του Ευφράτη και χρονολογείται περίπου το 2000 π.Χ. Ο Ιπποκράτης, ο αρχαίος Έλληνας ιατρός και «πατέρας της ιατρικής» παραθέτει για τα φυσικά αποτελέσματα του μελιού: «Προκαλεί θερμότητα, καθαρίζει πληγές και έλκη, μαλακώνει σκληρές πληγές σε χείλη, τρέφει τις πληγές» (MANJO, 1991).

Τα μελισσοκομικά προϊόντα έχουν μια μεγάλη ιστορία χρήσης ως φάρμακο. Σήμερα, η μέλισσα και τα προϊόντα της, χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας!

Γνωρίστε την μελισσοθεραπεία ακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα! Οι γονείς μπορούν να απολαύσουν μία ώρα «διαλογισμού» στο σπιτάκι, μειώνοντας το στρες και το άγχος της καθημερινότητας, ενώ τα παιδιά απασχολούνται σε δραστηριότητες του χώρου!

 

Μελισσοθεραπεία (οικογένειες/ζευγάρια) (1-2 h)

 • Περιήγηση με μελισσοκόμο στο πάρκο
 • Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας και παρατήρηση μελισσών σε ειδικά διαμορφωμένη κυψέλη
 • Χαλάρωση στο σπιτάκι μελισσοθεραπείας (1 h / ζευγάρι)
 • Γευσιγνωσία βοτάνων/ροφημάτων και μελιών
 • Παρασκευή κεριού
 • Κέρασμα γιαούρτι με μέλι

Κόστος 10 € / άτομο  

 

 

Στον χώρο λειτουργεί επίσης gift shop και καφέ – αναψυκτήριο!

 

O Μικρός Μαέστρος – Το τμήμα μελισσοκομίας

Η μέλισσα & ο κόσμος της!

Τα παιδιά θα μελετήσουν τη ζωή της μέλισσας μέσα στον δικό της κόσμο, το μελίσσι.

Στο εργαστήρι αυτό θα ανακαλύψουν, με εμπειρικό τρόπο, την τέλεια ισορροπημένη  κοινωνία των μελισσών που έχει πολλά να μας διδάξει, όπως την αρμονική συμβίωση, τη συνεργασία, το νόημα της ιεραρχίας, τη κατανομή των ρόλων,  την παραγωγή, την αναγέννηση.

Θα δουν από κοντά τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά της μέλισσας, τον τρόπο “ενδο-επικοινωνίας” της, τη σχέση της με το περιβάλλον, το ρόλο της στη διατήρηση της ζωής και άλλα μυστήρια και ενδιαφέροντα!

Θα ξεναγηθούν στον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και θα δουν πώς, με βάση το παράδειγμά τους, μπορεί γίνει κι ο δικός τους κόσμος, “κόσμημα”!

Κάθε Δευτέρα, 16.45 – 17.45

Ηλικίες: 5 – 12 ετών

ECO School Μπλε Μέλισσα – Τα τμήματα για τη φύση

Η Κυψέλη περιβάλλοντος είναι μια ιδιαίτερη κυψέλη, η οποία επιδιώκει την εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον, την εκπαίδευση μέσα στο περιβάλλον και την εκπαίδευση για το περιβάλλον. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για το περιβάλλον, έρχονται σε επαφή με αυτό και η εμπειρία γίνεται πηγή της γνώσης, ενώ παράλληλα, καλλιεργείται η ευθύνη για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Στα εργαστήρια, το περιβάλλον αξιοποιείται άμεσα και έμμεσα. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν χώμα και πέτρες για την αναπαράσταση της διάβρωσης του εδάφους, μέχρι και για να κατασκευαστούν μια γιγαντοκατασκευή, όπως το flyingfox ή ένας ορειβατικός τοίχος, να δημιουργηθούν διάφορες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, να μελετηθούν φυσικά φαινόμενα και στοιχεία της φύσης, όπως τα ηφαίστεια, οι σεισμοί, η επίπλευση, και άλλα πολλά, μέσα από πειράματα και αναλογίες.

Οι δράσεις αυτές, ενισχύονται με τη χρήση μικροσκοπίου, στερεοσκοπίου, φωτοτράπεζας και τηλεσκοπίου, τα οποία αποτελούν το μέσο για τις τρομερές διερευνήσεις και ανακαλύψεις. Επιπλέον, πραγματοποιούνται και μεγαλύτερα πρότζεκτ, όπως η κατασκευή ενός νερόμυλου, μια γέφυρας, ενός ανεμοδείκτη, ενός μετεωρολογικού σταθμού, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όλα τα εργαστήρια σε αυτή την κυψέλη, είναι διαθεματικά, καθώς σε αυτά συναντιούνται και συνδυάζονται οι επιστήμες της γεωλογίας, της μετεωρολογίας, της αστροφυσικής, της βιολογίας, της ζωολογίας, της φυτολογίας, της παλαιοντολογίας. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά θα έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, θα μάθουν για το περιβάλλον και θα κατανοήσουν φυσικά φαινόμενα, ταξιδεύοντας από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι την εποχή του μέλλοντος, και χρησιμοποιώντας πειραματικά υλικά και όργανα από το σώμα τους και το χώμα μέχρι και ένα τηλεσκόπιο…

1)  Ο σπόρος που θα γίνει δέντρο

Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα γίνουν μικροί γεωργοί και θα ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες που αφορούν, κυρίως, την κατασκευή και τη φροντίδα ενός λαχανόκηπου. Ενδεικτικά, τα σπορεία  θα είναι έτοιμα να δώσουν τα δικά τους φυτά και παράλληλα, θα φτιάξουμε ένα θερμοκήπιο για τα φυτά που δε θα αντέξουν στο κρύο! Θα ασχοληθούν με την ανατομία των φυτών και φυσικά, δε θα ξεχάσουν τα αρωματικά φυτά. Επιπλέον, φέρνοντας ένα ενυδρείο στην τάξη, μπορούν να γνωρίσουν την ενυδρειοπονία, δηλαδή την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των φυτών μαζί με τα ψάρια. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και πειράματα, θα έρθουν σε επαφή και με το αγροτικό περιβάλλον και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Θα ασχοληθούν με θέματα τροφίμων και διατροφής, θα μιλήσουν για τα αγροτικά επαγγέλματα, θα κατανοήσουν την έννοια της αγροτικής οικονομίας, θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες στη φυτική παραγωγή, θα γνωρίσουν τα ζώα εκτροφής και συντροφιάς, το οποίο προάγει το πνεύμα της φιλοζωίας, και την τοπογραφία, η οποία βοηθά στην καλύτερη αντίληψη του χώρου.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες από 5 – 7 χρονών κάθε Παρασκευή 15:00 – 16:00 και 19:00 – 20:00

Για ηλικίες από 8 – 12 χρονών κάθε

Τρίτη 15:00 – 16:00 , 18:00 – 19:00

Πέμπτη 18:00 – 19:00

Παρασκευή 15:00 – 16:00

 

2) Περί ανέμων , υδάτων και πετρωμάτων

Τα παιδιά, σε αυτό το εργαστήριο, εισάγονται στις επιστήμες της γεωλογίας, της εδαφολογίας, της ορυκτολογίας-πετρολογίας, της υδρολογίας, της ωκεανογραφίας,  της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας και της κλιματολογίας. Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά του πλανήτη μας. Μέσω βιωματικών πειραμάτων κατανοούν, ότι η Γη λειτουργεί όπως ένας ζωντανός οργανισμός και αποτελεί το σπίτι όλων μας. Παράλληλα, τα παιδιά αποκτούν βασικές γνώσεις γεωλογίας μαθαίνοντας για τα ορυκτά και τα πετρώματα, τα ορυκτά καύσιμα, την ατμόσφαιρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη σημασία του νερού για τον πλανήτη, την κλιματική αλλαγή κ.α.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 -12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες από 5 – 7 χρονών κάθε Τρίτη 14:00 – 15:00  και 19:00 – 20:00

Για ηλικίες από 8 – 12 χρονών κάθε Δευτέρα 14:00 – 15:00 και  19:00 – 20:00

 

3) Αξιο-ποιώ το Περιβάλλον

Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα δώρα που μας προσφέρει απλόχερα το περιβάλλον. Ενδεικτικά, θα παρατηρήσουν και θα δοκιμάσουν διάφορα λάδια και θα ασχοληθούν με το χρώμα, τη μυρωδιά και τη γεύση του. Θα φτιάξουν σαπούνια αλλά και τη δική τους πάστα κάνοντας γευστικές δοκιμές, θα γίνει αναφορά  στις ποικιλίες ελαιόδεντρων και στους τρόπους καλλιέργειας της ελιάς, τις ασθένειες της, τα προϊόντα της, τις ιδιότητες της, τη διαδικασία λιομαζώματος και την παραγωγή ελαιόλαδου. Μαθαίνοντας και εκτιμώντας τα αγαθά που μας χαρίζει η φύση, τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν για τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες από 5 – 7 χρονών κάθε Παρασκευή 18:00 – 19:00

Για ηλικίες από 8 – 12 χρονών κάθε Παρασκευή 14:00 – 15:00 και 20:00 – 21:00

 

4) Ανακαλύπτοντας την ζωολογία

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των ζώων από πρωτόζωα, λιμνίσια ασπόνδυλα έως και τους δεινοσαύρους.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες από 5 – 7 χρονών κάθε Πέμπτη 18:00 – 19:00

Για ηλικίες από 8 – 12 χρονών κάθε Πέμπτη 20:00 – 21:00

 

5) Ταξίδι στον χωροχρόνο

Ένα ταξίδι σε άλλες εποχές και μέρη, βιώνοντας ένα εναλλακτικό τρόπο για τα μαθήματα της ιστορίας, ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας.

Ηλικίες: 5 – 7 χρονών και 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Ιούνιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες:

Για ηλικίες από 5 – 7 χρονών κάθε Πέμπτη 19:00 – 20:00

Για ηλικίες από 8 – 12 χρονών κάθε Πέμπτη 17:00 – 18:00 και Παρασκευή 18:00 – 19:00

To Σχολείο της Φύσης – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Για δεύτερη χρονιά επιστρέφει στο Σχολειό της Φύσης, Το Σχολείο της Φαντασίας! 

Σκεφτείτε πως θα ήταν το παιδί σας να είναι κάτοικος της μαγικής χώρας της Φαντασίας. Μιας χώρας που έχει τα δικά της σπίτια, αρχηγεία, λίμνες, χωράφια, κουνέλια φύλακες, κοτσομπόλες κότες, τριχωτούς τετράποδους γίγαντες, και φυσικά το δικό της δάσος.

Εκεί κάθε μέρα, οι κάτοικοί του φροντίζουν τα πλάσματα που ζουν σε αυτό, καλλιεργούν και συλλέγουν φρούτα και λαχανικά, μαθαίνουν να μαγειρεύουν το φαγητό τους και ζυμώνουν καθημερινά ολόφρεσκο ψωμί. Τρώνε όλοι μαζί σαν μια ομάδα ακούγοντας ιστορίες από τρανούς παραμυθάδες. Εξερευνούν δάση και χωράφια και φτιάχνουν καταφύγια στο δάσος. Κατασκευάζουν ό,τι χρειαστούν με υλικά που βρίσκουν μόνοι τους. Κουκλοθέατρα από παλέτες, κρεμάστρες για τα ρούχα τους, εργαλεία για να σκάβουν και να καθαρίζουν τη λίμνη και αγωγούς για να μεταφέρουν το νερό μακριά. Έχουν ακόμα και το δικό τους ημερολόγιο και το δικό τους μουσείο με όλα τα αξιοπερίεργα αντικείμενα που συλλέγουν στα ταξίδια τους. Κάθε εβδομάδα ταξιδεύουν σε άλλα βασίλεια και γνωρίζουν ένα άλλο μέρος. Ένα μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο ή ό,τι άλλο βάλει ο νους.

Αν θέλετε και το παιδί σας να γίνει κομμάτι αυτής της εμπειρίας, δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε ως το Σχολείο της Φαντασίας. Εκεί εξυμνούν την φαντασία, την παιδικότητα, την έρευνα και τη δημιουργία!

Χρήσιμες Πληροφορίες

Από Δευτέρα 2 έως Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ωράριο λειτουργίας: 09.00 – 16.00

Κόστος Συμμετοχής: 80 ευρώ άτομο/εβδομάδα
70 ευρώ για αδερφάκι/εβδομάδα
Ηλικίες: 7-12 ετών

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος
Πληροφορίες και εγγραφές: Γραμματεία Σχολείου της Φύσης: 2392064370