Πέρασμα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πέρασμα

Το Πέρασμα ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020 όταν η ανθρωπότητα έμπαινε σε μια δύσκολη συνθήκη, αυτή της Πανδημίας, αν και ο σπόρος του, η ιδέα υπήρχε πολλά χρόνια πριν…

Μέσα σε μία εξελικτική πορεία έρευνας και συνεχούς εκπαίδευσης στην τέχνη αλλά κι επιστήμη του θεάτρου ο σπόρος μεγάλωσε και πήρε τη μορφή ενός καραβιού φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εμψυχώνει, να βοηθά και να στηρίζει μια πιο δημιουργική και αυθεντική πορεία ζωής στους επιβάτες του.

Όλο το εγχείρημα είχε ως απαρχή κι έναυσμα την Πτυχιακή εργασία της θεατρολόγου – δραματουργού Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου «Εμψύχωση των ομάδων και Devised theatre: εκλεκτικές συγγένειες».

Η βασική μεθοδολογική πρακτική είναι η διαδικασία ανάπτυξης συμμετοχικής δραματουργίας, σύμφωνα με τις αρχές του Devised Theatre (Θεάτρου της Επινόησης) αφού με αυτή τη διαδικασία συνδέεται η εμψυχωτική του λειτουργία.

Ως “θέατρο της επινόησης” ορίζεται η δημιουργία θεατρικού έργου και παράστασης από το μηδέν, χωρίς να προϋπάρχει ήδη θεατρικό έργο. Συμμετοχικό – συλλογικό δράμα είναι το «προϊόν» της ομαδικής δημιουργικής διαδικασίας και προϋποθέτει την εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων.

 

Εργαστήρια Συλλογικής Θεατρικής Δημιουργίας

Έτσι δημιουργήθηκαν τα “Εργαστήρια Συλλογικής Θεατρικής Δημιουργίας” που αποτελούν τον κορμό της ύπαρξης του Περάσματος. Τα εργαστήρια σχεδιάζονται για τα μέλη της κοινότητας όλων των ηλικιακών ομάδων πάνω σε διαφορετική θεματολογία κάθε φορά.

 

 

Τα Παιδιά…η Έμπνευση για το Πέρασμα

Η Ζωή είναι μυστήριο κρύβει σοφία και τα παιδιά τη νιώθουν αφού κινούνται και παίζουν πολύ κοντά στο ρυθμό της Δημιουργίας. Στο Πέρασμα τους προσφέρεται ένα εύφορο, γόνιμο περιβάλλον αποδοχής, πίστης στη σοφία που κουβαλούν μέσα τους και ένα πλαίσιο αρωγής, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα, για να νιώσουν και τα ίδια σε κάθε στάδιο της εξέλιξης τους το μεγαλείο, τη μοναδικότητα και την αξία της ύπαρξής τους.

 

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν δοκιμαστικού μαθήματος για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος στο Πέρασμα. Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

Κύκλοι δραστηριοτήτων

Στο “Πέρασμα” δημιουργήθηκε το θεατρικό εργαστήρι παιδιών κι εφήβων “ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΤΕΣ”, στο οποίο το θέατρο παρουσιάζεται σε όλες του τις διαστάσεις και ιδιότητες από την δημιουργία της ιστορίας ή αλλιώς δραματουργίας μέχρι την ερμηνεία και τη σκηνική της απόδοση. Αφετηρία είναι το παιχνίδι, ο αυθορμητισμός, η ελεύθερη έκφραση.

Πληροφορίες χώρου

Πέρασμα

συλλογικό θέατρο

Μικράς Ασίας 58, Κάτω Τούμπα, 54453, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 989260, 698 685 3066

Email: perasmat@gmail.com

Links: Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορεία που εξυπηρετούν: 12, 14, 30

Τι υπάρχει κοντά