Πέρασμα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πέρασμα

Το Πέρασμα-συλλογικό θέατρο ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2020 με σκοπό να  αναδείξει τη λειτουργία του θεάτρου ως βασικό και αναγκαίο εργαλείο μάθησης, αλλαγής, ανάπτυξης στα μέλη μιας κοινότητας.

Όλο το εγχείρημα είχε ως απαρχή κι έναυσμα την Πτυχιακή εργασία της θεατρολόγου – δραματουργού Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου «Εμψύχωση των ομάδων και Devised theatre: εκλεκτικές συγγένειες».

Η βασική μεθοδολογική πρακτική είναι η διαδικασία ανάπτυξης συμμετοχικής δραματουργίας, σύμφωνα με τις αρχές του Devised Theatre (Θεάτρου της Επινόησης).

Ως “θέατρο της επινόησης” ορίζεται η δημιουργία θεατρικού έργου και παράστασης  από το μηδέν, χωρίς να προϋπάρχει ήδη θεατρικό έργο.

Συμμετοχικό-συλλογικό δράμα είναι το «προϊόν» της ομαδικής δημιουργικής διαδικασίας και προϋποθέτει την εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων.

 

Εργαστήρια Συλλογικής Θεατρικής Δημιουργίας

Έτσι δημιουργήθηκαν τα “Εργαστήρια Συλλογικής Θεατρικής Δημιουργίας” που αποτελούν τον κορμό της ύπαρξης του Περάσματος. Τα εργαστήρια σχεδιάζονται για τα μέλη της κοινότητας όλων των ηλικιακών ομάδων  πάνω σε διαφορετική  θεματολογία κάθε φορά. Η διάρκεια τους επίσης ποικίλλει. Δύναται να είναι τρίωρα, κυρίως ως συμμετοχή σε φεστιβάλ, οπότε μοιράζεται την κοινή θεματολογία που ήδη υπάρχει.

Έχει σχεδιαστεί επίσης κι εβδομαδιαίο εργαστήρι με ερέθισμα τον ίδιο τον χώρο σε μουσείο όπου η ομάδα συνέθεσε το δραματουργικό υλικό από τα βιώματά της στον χώρο και παρουσίασε στο τέλος μία περφόμανς ανοικτή στο κοινό.

 

Θεατρικά εργαστήρια εφήβων

Στη φιλοσοφία αυτή έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί  τα εργαστήρια για τα μεγαλύτερα παιδιά από 11 χρονών έως 18 χρονών.  Επιπλέον γι’ αυτές τις ομάδες αξιοποιούνται τεχνικές από το Εκπαιδευτικό δράμα και το Θεατρικό παιχνίδι. Μέσα από τις τεχνικές του δράματος και του θεατρικού παιχνιδιού, τη γνωριμία με παγκόσμιους μύθους και παραμύθια, την επινόηση των δικών τους ιστοριών, την αφήγηση, τη γραφή, τη σωματική έκφραση, το τραγούδι, την εικαστική σύνθεση, την ομαδική  δέσμευση για την προετοιμασία μιας παράστασης, τα παιχνίδια ρόλων, το θέατρο γίνεται αρωγός ανάπτυξης για τις πολύτιμες αυτές ομάδες.

Το θέατρο στην παιδαγωγική του διάσταση βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τους άλλους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Επίσης  ανοίγει και αναπτύσσει νέους διόδους επικοινωνίας ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την  έκφραση σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων ιδιοτήτων (αισθήσεις, φαντασία, σωματικότητα, λόγο, αισθήματα και διάνοια).

Τα θεατρικά εργαστήρια πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο.

Έναρξη: 16 Οκτωβρίου 2021

 

 

Πληροφορίες χώρου

Πέρασμα

συλλογικό θέατρο

Μικράς Ασίας  58, Κάτω Τούμπα, 54453, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 989260, 698 685 3066

Email: perasmat@gmail.com

Links: Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορεία που εξυπηρετούν: 12, 14, 30

Τι υπάρχει κοντά