Πέρασμα - Τμήματα Θεάτρου – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πέρασμα – Τμήματα Θεάτρου

Στο “Πέρασμα” δημιουργήθηκε το θεατρικό εργαστήρι παιδιών κι εφήβων “ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΤΕΣ”, στο οποίο το θέατρο παρουσιάζεται σε όλες του τις διαστάσεις και ιδιότητες από την δημιουργία της ιστορίας ή αλλιώς δραματουργίας μέχρι την ερμηνεία και τη σκηνική της απόδοση. Αφετηρία είναι το παιχνίδι, ο αυθορμητισμός, η ελεύθερη έκφραση.

Δίνεται ο χώρος και ο χρόνος στα παιδιά να επινοούν τις δικές τους ιστορίες και να τις δραματοποιούν. Τα ίδια γίνονται συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι για να δημιουργήσουν ένα δικό τους συλλογικό θεατρικό έργο. Μέσα σε αυτόν τον «ιερό» τόπο που είναι το θέατρο έχουν την ευκαιρία να αφηγηθούν και να αναπαραστήσουν τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνονται εκείνα, να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους. Συμμετέχοντας ενεργά στη θεατρική δημιουργική διαδικασία ανακαλύπτουν τη δημιουργό δύναμη μέσα τους και καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων.

 

Το 2023-2024 θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα:

 

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού

Στην ηλικία αυτή στόχος είναι κυρίως η σωματική έκφραση, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους, η γνωριμία με ήδη υπάρχοντα θεατρικά έργα, μύθους και ιστορίες, το φυσικό περιβάλλον αλλά και το εσωτερικό τους περιβάλλον (όπως τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι πράξεις) μέσα από το βιωματικό παιχνίδι πάντα, τη μίμηση, το παίξιμο ρόλων.

κάθε Παρασκευή 17.00 – 18.00

 

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού (από 13/01 Νέα Τμήματα)

Στις μεγαλύτερες τάξεις Δημοτικού προσκαλούνται τα παιδιά να δημιουργήσουν και να δραματοποιήσουν τις δικές τους ιστορίες. Μαθαίνουν να γίνονται ενεργοί θεατές με κριτική σκέψη. Μαθαίνουν το νόημα και τη λειτουργία της ομάδας προσθέτοντας τους δικούς τους κανόνες.

Οι Καλλιτεχνίτες των μεγάλων τάξεων Δημοτικού στο Πέρασμα ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους κύκλο εργαστηρίων με την παρουσίαση του συλλογικού έργου «Το όνειρο των Χριστουγέννων» στις 23 Δεκεμβρίου. Δημιουργώντας τις συνθήκες και το πλαίσιο ώστε τα παιδιά να συνεργάζονται, να παίζουν θέατρο, να μεταμορφώνονται, να επινοούν θεατρικούς χαρακτήρες, να φτιάχνουν σκηνικά, να αναστοχάζονται πάνω στις ιστορίες που φέρνουν, τους προσφέρουμε ένα γόνιμο έδαφος για να χαίρονται, να εμψυχώνονται αλλά και να μαθαίνουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που περιβάλλει.

Με την έναρξη του νέου κύκλου στις 13 Ιανουαρίου προσκαλούνται κι άλλα παιδιά να γίνουν μέλη της ομάδας ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΤΕΣ, για να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες και να συμμετέχουν στο τέλος στη δημιουργία του θερινού συλλογικού θεατρικού έργου.

Οι συναντήσεις του τμήματος των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού (Δ’, Ε’, Στ’ ) πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 11.00 – 12.30

 

Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους Γυμνασίου

Μία ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου στην οποία πρωταγωνιστεί η συνεχής αλλαγή στο σώμα, στην ψυχολογία, στη συμπεριφορά. Δίνεται χώρος στην παιδικότητα να βρει τη νέα της μορφή μέσα από θεατρικά παιχνίδια. Προτεραιότητα η αποδοχή. Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται τον εαυτό τους, που αλλάζει αλλά και τον άλλο μέσα από αλληλεπιδραστικές θεατρικές πρακτικές. Μαθαίνουν την εμπιστοσύνη, τη μεταμορφωτική δύναμη που ενεργοποιεί το θέατρο και την ενσυναίσθηση,

Κάθε Σάββατο 13.00 – 15.00

 

Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά Λυκείου

Δημιουργείται το πλαίσιο και διδάσκονται στους εφήβους τα θεατρικά εργαλεία για να εκφράσουν και να δυναμώσουν τη δική τους φωνή. Μέσα από τη διαδικασία της συλλογικής θεατρικής διαδρομής οργανώνουν και συνθέτουν το δικό τους παραστασιακό γεγονός ώστε να επικοινωνήσουν μέσω της θεατρικής παράστασης αυτό που έχουν να πουν στο ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Μέσα από τη διαδικασία της συν δημιουργίας μαθαίνουν τη διαδικασία της συν-ύπαρξης αφού το Θέατρο είναι μίμηση Ζωής.

Κάθε Σάββατο 15.30 – 17.30

 

Υπεύθυνη του συντονισμού των εργαστηρίων: Κωνσταντία Ζαχαροπούλου, Θεατρολόγος – δραματουργός.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη εργαστηρίων: Οκτώβριος 2023

Δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

 

Θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες «Ο Αργαλειός της Μνήμης»

Μηνιαίο αυτοτελές εργαστήρι συλλογικής θεατρικής δημιουργίας για ενήλικες

 

Ήρθα σε αυτόν τον κόσμο για να Θ Υ Μ Α Μ Α Ι:

ότι γεννήθηκα μέσα στην Αγκαλιά της Ένωσης
ότι είμαι ένα άξιο πλάσμα της Δημιουργίας
ότι η Ζωή είναι ένα δώρο που μου δόθηκε να το βιώσω
ότι υπάρχει ένα αόρατο νήμα που μας ενώνει με τα άλλα πλάσματα
γιατί η πηγή της Ένωσης είναι Μία
και λέγεται Α Γ Α Π Η

 

Στο ‘Πέρασμα’ από τον Απρίλιο έχει αρχίσει μία σειρά αυτοτελών εργαστηρίων συλλογικής δημιουργίας και εμψύχωσης που πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα με στόχο το μοίρασμα της εμπειρίας προσωπικής ή κοινής και τη διατήρηση της Μνήμης ότι είμαστε πλάσματα ενωμένα το ένα με τ άλλο.
Όχημά τους το θέατρο.
Μέσα από τη μνήμη του σώματος και των ιστοριών που τους αφηγείται στο τέλος κάθε εργαστηρίου παράγεται ένα θεατρικό συλλογικό “Υφαντό”. Μέσα από το μοίρασμα και τη βαθύτερη επικοινωνία με τη ενεργή συμμετοχή του σώματος βαθαίνουν την ύπαρξή τους κάνοντας ένα βήμα προς τα “μέσα” αλλά και προς τον “Άλλον”. Έτσι διακρίνεται το νήμα που τους ενώνει αλλά και μαθαίνουν να δημιουργούν με αυτό.
Σε όλη αυτή τη σύνθεση συμμετέχουν ως αρωγοί αποσπάσματα από τα έργα του Τζελαλαντίν Ρουμί, του Χαλιλ Γκιμπράν, του Νίκου Καζαντζάκη, του Τάκη Σινόπουλου, και της Βίβλου.

Τα εργαστήρια συντονίζει η Κωνσταντία Ζαχαροπούλου, θεατρολόγος δραματουργός.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Επόμενη Συνάντηση: Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ώρα: 18.00 -22.00

Προτεινόμενη οικονομική συμμετοχή: 15 ευρώ

Απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικά 2310 989260 απογευματινές ώρες.

Χρειάζεται άνετος ρουχισμός και χοντρές κάλτσες.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Πέρασμα

συλλογικό θέατρο

Μικράς Ασίας 58, Κάτω Τούμπα, 54453, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 989260, 698 685 3066

Email: perasmat@gmail.com

Links: Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορεία που εξυπηρετούν: 12, 14, 30

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.