Μαραθώνιοι Ανάγνωσης για Νηπιαγωγεία & Δημοτικά από το "Μεταίχμιο" – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μαραθώνιοι Ανάγνωσης για Νηπιαγωγεία & Δημοτικά από το “Μεταίχμιο”

3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου

Σεπτέμβριος 2021 – Μάιος 2022

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει τη Φιλαναγνωσία και δίνει αφορμή στον εκπαιδευτικό να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τα παιδιά να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο και να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες.

«Φιλία είναι…»

Στον φετινό Μαραθώνιο, με θέμα «Φιλία είναι…», έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με τις διαφορετικές διαστάσεις της φιλίας: φιλία που αντέχει στον χρόνο, φιλία που δοκιμάζεται, φιλία κόντρα στα στερεότυπα. Γιατί η φιλία είναι σημαντική και κάθε φορά διαφορετική! Είναι ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, μια ιδέα, μια ανάγκη, ένα ταξίδι ζωής. Φίλος είναι αυτός με τον οποίο μοιραζόμαστε τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές μας. Είναι αυτός με τον οποίο χτίζουμε αναμνήσεις, αλλά και αυτός που, όταν βρίσκεται μακριά, παραμένει νοερά κοντά μας. Ο φίλος μας είναι ένα πρόσωπο που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα όταν είμαστε δίπλα του και μας ωθεί να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό. Κάποιες φορές μπορεί να μοιάζουμε, ενώ άλλες φορές ενδέχεται να είμαστε πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Εκείνο που μετράει όμως είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η αποδοχή, συστατικά που κάνουν μια φιλία… μαγική!

Στόχοι του προγράμματος

  • Να καλλιεργήσουν τα παιδιά μια φιλική σχέση με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση βιβλίων και να γνωρίσουν το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.
  • Να μπουν στη θέση των ηρώων, να αφουγκραστούν τα συναισθήματά τους, να ακούσουν τις εμπειρίες τους και να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και βιώματα.
  • Να καταλάβουν ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, νιώθει και νοιάζεται για τους άλλους ανθρώπους.
  • Να συνειδητοποιήσουν την αξία της φιλίας, των σχέσεων, της κοινωνικής επαφής.
  • Να δημιουργούν προσωπικές σχέσεις, να αλληλεπιδρούν θετικά μεταξύ τους και να συνεργάζονται.
  • Να ασκηθούν σε βιωματικές διαδραστικές προφορικές αναδιηγήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, φανταστικών και πραγματικών.

Όσα τμήματα Νηπιαγωγείων επιθυμούν, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως την 1η Νοεμβρίου 2021, συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τη Φόρμα Συμμετοχής (κάθε τμήμα συμπληρώνει ξεχωριστή φόρμα).

 

Πληροφορίες και τη φόρμα συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ. 

 

11ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για τους μαθητές και τις μαθήτριες του όλων των τάξεων του Δημοτικού

Σεπτέμβριος 2021 – Μάιος 2022

«Φιλία είναι…»

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για ενδέκατη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.

Αποστολή: Φιλία είναι…
Φιλία είναι… τα πάντα! Είναι ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, μια ιδέα, μια μυρωδιά, ένα χρώμα. Φίλος είναι αυτός με τον οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή μας, τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές μας. Είναι αυτός με τον οποίο χτίζουμε αναμνήσεις, αλλά και αυτός που, όταν βρίσκεται μακριά, παραμένει νοερά κοντά μας. Ο φίλος, ο ολοδικός μας φίλος, είναι εκείνος που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα όταν είμαστε δίπλα του. Είναι αυτός που με έναν μαγικό τρόπο μάς ωθεί να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό. Κάποιες φορές μπορεί να έχει κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά με εμάς ή και τον ίδιο χαρακτήρα, ενώ άλλες φορές ενδέχεται να είμαστε πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον χρυσό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο τα ετερώνυμα έλκονται. Και δεν είναι λίγες οι φορές που φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα.

Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με το θέμα της φιλίας. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες εκφάνσεις της και να ξεπεράσουν ορισμένα στερεότυπα και μύθους γύρω από αυτήν. Επίσης, μπορούν να αναλογιστούν τη σημασία της και τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι όσο δύσκολο κι αν είναι να χτιστεί μια φιλία, όσο κόπο και αν απαιτεί για να κρατηθεί ζωντανή, «κανένας δεν θα επέλεγε να ζει δίχως φίλους, κι ας είχε όλα τα υπόλοιπα αγαθά» (Αριστοτέλης).

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας των μαθητών, εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς.

Όσα τμήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού επιθυμούν, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως την 1η Νοεμβρίου 2021, συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τη Φόρμα Συμμετοχής (κάθε τμήμα συμπληρώνει ξεχωριστή φόρμα).

 

Πληροφορίες και τη φόρμα συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ. 

 

ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.