Μακριά, πράσινα, λυγερά κρεμμυδάκια – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μακριά, πράσινα, λυγερά κρεμμυδάκια

5

Γράφει η Αιμιλία Ροδοπούλου | www.kipologio.gr

Λίγο πριν κλειστούμε στα ζεστά σπιτικά μας και αφήσουμε για λίγους μήνες το μπαλκόνι και τον κήπο, μπορούμε να ασχοληθούμε με την κηπουρική. Και να σκαρώσουμε κάτι πανεύκολο, που θα μεγαλώσει και θα… τρώγεται!

Στο σημερινό εργαστήρι κηπουρικής θα σπείρουμε φρέσκα κρεμμυδάκια. Πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν ακόμη και μικρά παιδιά 3 ετών. Ας δούμε τη λίστα με τα υλικά που θα χρειαστούμε για να γίνουν μεγαλοπαραγωγοί φρέσκων κρεμμυδιών!

Υλικά

κοκκάρι (σπόρος κρεμμυδιού για φύτεμα, όχι για κατανάλωση)

γλάστρα με χώμα

γάντια κηπουρικής ή μια χρήσης

ένα ξυλαράκι

Αρχικά, γεμίζουμε τη γλάστρα μας με χώμα λίγο χαμηλότερα από το χείλος της. Δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο χώμα. Ένα χώμα για όλες τις φυτεύσεις είναι μια χαρά. Αλλά και πάλι αν δεν έχουμε φρέσκο χώμα, δεν ανησυχούμε. Τα κρεμμυδάκια μας θα φυτρώσουν ακόμη και σε μία γλάστρα με χώμα που έχουμε από παλιά. Αν πάλι δεν έχουμε χώρο για νέες γλάστρες, μπορούμε άνετα να τα φυτέψουμε σε γεμάτες με φυτά γλάστρες, ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα φυτά. Είναι τόσο μικρά που δεν πρόκειται να ενοχλήσουν κανέναν ή να του χαλάσουν την ησυχία του!

1

Έπειτα, κάνουμε μικρές τρύπες με το ειδικό τρυπητήρι – ξυλαράκι που έχουμε. Οι τρύπες δεν είναι απαραίτητο να απέχουν μεταξύ τους τριάντα εφτά χιλιόμετρα, αφού το κάθε κρεμμυδάκι όταν φυτρώσει θα καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και δε θα ενοχλεί το διπλανό του. Δεν πρόκειται δηλαδή να ακούσεις κάποιο κρεμμυδάκι να λέει στο άλλο “εεε, πάνε πιο εκεί, θα πιάσουμε κορέους”. Όχι.

2

Αμέσως μετά, τοποθετούμε μέσα στις τρυπούλες τα κοκκάρια. Σημαντικό είναι να ξέρουμε πώς τα τοποθετούμε: τα βάζουμε όρθια με την μύτη να κοιτάει προς τα πάνω και την άκρη με τις τριχούλες να κοιτάει προς τα κάτω.

3

4

Τέλος, ρίχνουμε λίγο χώμα (περίπου 5εκ ύψος)  από πάνω να καλύψει καλά τα κοκκάρια μας. Πατάμε απαλά απαλά να συμπιεστεί το χώμα, ποτίζουμε και περιμένουμε περίπου 1-2 εβδομάδες να σκάσουν μύτη οι πρώτες φύτρες. Συλλέγουμε τα κρεμμυδάκια μας βγάζοντάς τα τελείως από το χώμα όταν αποκτήσουν πάχος λίγο μεγαλύτερο από ένα μολύβι.

 

Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου

Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.