Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη  οργανώνει η Χ.Α.Ν.Θ. την Κυριακή 17/12 και ώρα 11π.μ στο θέατρο Αυλαία. Πρώτοι στ’ άρματα  και στα γράμματα, στα γρόσια και στα τάματα οι ορεσίβιοι βλαχόφωνοι Έλληνες ανεδείχθησαν Ακρίτες της πατρώας μας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και, μετά την Άλωση, περιώνυμοι αρματολοί, εθναπόστολοι και Διδάσκαλοι του Γένους, αγωνιστές όλων των εθνικών αγώνων και μέγιστοι  εθνικοί ευεργέτες, κορυφαίοι τσελιγκάδες και καραβαναραίοι, έμποροι και αργυροχρυσοχόοι. Επί αιώνες τα δίκτυά τους  απλώθηκαν στις Αυτοκρατορίες των Αψβούργων, των Οθωμανών και πασών των Ρωσιών. Διέλαμψαν σε όλη των Ευρώπη και διέπρεψαν στην Αμερική. Συνδέθηκαν στενά με τη Θεσσαλονίκη και την σφράγισαν με τους αγώνες και τις ευεργεσίες τους, με τις πρωτοπόρες εφημερίδες τους και τις επιστήμες τους. Δεκάδες δρόμοι φέρουν το όνομά τους. Βλάχοι σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι ο Δήμαρχός της Γιάννης Μπουτάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Περικλής Μήτκας, οι Πρόεδροι της Διεθνούς Εκθέσεως Δημήτρης Τζήκας και της ΧΑΝΘ Γιάννης Σωσσίδης και έως το 2015 επί σαράντα χρόνια οι Πρόεδροι της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών καθηγητής Κωνσταντίνος Βαβούσκος και Νικόλαος Ι. Μέρτζος. Στο ιστορικό Νυμφαίον λειτουργεί το πρότυπο Ορεινό Κατασκηνωτικό Κέντρο της ΧΑΝΘ.

Την συναρπαστική αυτή διαδρομή θα αναπτύξει και θα τεκμηριώσει με φωτογραφίες ο γνωστός δημοσιογράφος Ν.Ι.Μέρτζος, συγγραφέας 44 βιβλίων και μονογραφιών.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Νικόλαου Ι. Μέρτζου

O Νικόλαος Ι. Μέρτζος, διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών   Γεννήθηκε το 1936 στο Νυμφαίο. Κατάγεται από παλαιά οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη στη Θεσσαλονίκη. Δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας 28 βιβλίων μέχρι το 2010. Από το 1955 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Πρωτοστάτησε στο φοιτητικό κίνημα και στους εθνικούς αγώνες για την Κύπρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αρχισυντάκτης από το 1966 εργάσθηκε σκληρά σε πολλές εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στο χρονογράφημα, στο πολιτικό άρθρο και στην πολιτική ανάλυση σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα. Ταξίδεψε σε όλον σχεδόν τον Κόσμο με επιτυχείς δημοσιογραφικές αποστολές. Στενός συνεργάτης των Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα 1990-1993. Διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και το περιοδικό «Μακεδονική Ζωή» καθ’ όλο το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα. Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Μακεδονικής Επιτροπής διέτρεξε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική επί 45 χρόνια για τη Μακεδονία. Για την προσφορά του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις από την Εκκλησία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, Δήμους και οργανώσεις, την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΟΚΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς επίσης από τους Δήμους Τορόντο και Σκάρμπορω Καναδά. Από το 1995, εγκαταλείποντας σταδιακά τη δημοσιογραφία, αφιερώθηκε στο ερημωμένο πατρογονικό του Νυμφαίον, το οποίο ως Πρόεδρος της Κοινότητος επί τρεις θητείες οδήγησε στην Αναγέννηση και το ανέδειξε σε πανευρωπαϊκό πρότυπο ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και στη Φύση.

Η ομιλία διοργανώνεται με ευθύνη των Επιτροπών Εκπαιδευτικού Κέντρου Νυμφαίου – Πίνδου και την Επιτροπή Δράσης Χ.Α.Ν.Θ.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα: 11.00

Πληροφορίες

Τμήμα Nυμφαίου – Πίνδου και Εκδρομών, 231 600 1000 εσωτ. 0850

Τμήμα Δράσης, 231 600 1000 εσωτ.0884 & 0894

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Θέατρο Αυλαία

Πλατεία ΧΑΝΘ, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 230013

Email: info@avlaiatheatre.gr

Links: Website, Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.