Σεπτέμβριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πολιτιστικές εκδηλώσεις – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σεπτέμβριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις 

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12.00

Δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» από τον επιμελητή της έκθεσης. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με το Μουσείο Ιστορίας της Σερβίας.

Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

 

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12:00

Δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» από τον επιμελητή της έκθεσης.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου».

 

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,συμμετέχει στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017» που διοργανώνονται από το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Το θέμα που επιλέχθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στην/στις «πόλ(ε)ις».

 

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19.30 |Μόνιμη έκθεση

Η  περιηγητική δράση, την οποία θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στις αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Μόνιμη Έκθεση), περιλαμβάνει ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων-πηγών βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ: Γιολάντα Μπαλαούρα, Δημήτρη Σιακάρα, Βασίλη Σπυρόπουλο, Χρύσα Τουμανίδου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρύσα Τουμανίδου.

 Στο Β’ μέρος της εκδήλωσης ο  συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός διαβάζει αποσπάσματα από τα έργα του που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12.00

Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Η πόλη, η Οικουμένη, ο Άγιος» από αρχαιολόγο του Μουσείου.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11.00

Θεματική ξενάγηση «Πόλ(ε)ις. H πορεία μιας γειτονιάς στο χρόνο» με τους dot2dot που αφορά στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με αφετηρία τον Λευκό Πύργο. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2313306433 (κα Χωτίδου, καθημερινές 9.00 – 12.00). Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα.

 

Διαλέξεις

 Σαββάτο 23 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19.30 |Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Διάλεξη του Τεύκρου Μιχαηλίδη με τίτλο «Γεωμετρία και Φως». Μια συνδιοργάνωση του ΜΒΠ με την ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Νέες εκθέσεις

 

«Νέος εξπρεσιονισμός αντι-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου» από την ομάδα F-14 Κοινόν Φωτογράφων στο αίθριο του Μουσείου.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2017

 

Έκθεση ζωγραφικής σύγχρονων κινέζων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν την παραδοσιακή τεχνική της λάκας από την επαρχία Fujian. Πρόκειται για μια διοργάνωση στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Έτους Ελλάδας-Κίνας και Κίνας-Ελλάδας 2017 και με αφορμή την επιλογή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ. Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

Διάρκεια έκθεσης: 15 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις

Στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»  

Περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας της Σερβίας.  Στην έκθεση παρουσιάζονται απεικονίσεις του αγίου και επεξηγηματικά κείμενα σχετικά με τη ζωή και το έργο του, ενώ κεντρικό έκθεμα αποτελεί το ακριβές αντίγραφο της ποιμαντορικής ράβδου του αγίου.

Έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου”

Περιοδική έκθεση με τίτλο “Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.”, σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και με την υποστήριξη της Αγιορειτικής Εστίας. Η έκθεση, πραγματοποιείται με την αφορμή των ενενήντα χρόνων λειτουργίας (1927-2017) της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Α.Π.Θ. και φιλοξενεί λιθογραφίες των Ιταλοελβετών αρχιτεκτόνων αδελφών Fossati και χάρτες της Κωνσταντινούπολης.            

Έως τις 15 Οκτωβρίου 2017.

 

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του Βυζαντινού Μουσείου στην ιστοσελίδα www.mbp.gr

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφόρος Στρατού 2, 54013, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 306400

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.