Πρακτικός Οδηγός: Ομαλή Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πρακτικός Οδηγός: Ομαλή Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Η Μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι φυσικό και αναμενόμενο να βιώσουμε μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην προσωπική μας, στην επαγγελματική μας αλλά και στην οικογενειακή μας ζωή.

Αλλαγή βιώνουν τα παιδιά,  αλλά και οι γονείς, κάθε φορά που αλλάζουν εκπαιδευτική βαθμίδα. Αντιστοίχως, το πέρασμα από το Νηπιαγωγείο στο «Μεγάλο Σχολείο», στο Δημοτικό, αποτελεί μία νέα μετάβαση η οποία είναι λογικό να δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Ερωτηματικά σχετικά με το τι βοηθάει μια ομαλή μετάβαση και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό συνοδεύουν συχνά τις σκέψεις των γονιών.

Η αλήθεια είναι, πως η μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο αποτελεί μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σταδιακά μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο καθημερινό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά προετοιμάζονται ψυχοσυναισθηματικά για το πέρασμα στο Δημοτικό. Αντίστοιχα, και οι γονείς συμμετέχοντας σε προγραμματισμένες ομιλίες του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους και να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση.

Δυστυχώς, φέτος, το πέρασμα αυτό θα είναι λίγο απότομο, εξαιτίας της δύσκολης και πρωτόγνωρης περιόδου της πανδημίας.

Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο προς το Δημοτικό αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία κι εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. Γνωρίζοντας αυτούς τους παράγοντες, θα είναι πιο έτοιμοι οι γονείς να υποστηρίξουν αυτήν τη διαδικασία, ιδιαίτερα τώρα!

 

Ομιλήτρια: Πέπη Κολαρά, Λογοθεραπεύτρια – Ειδικός Παιδαγωγός

 

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια

Η Κολαρά Πέπη, είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΑΠΘ. Επίσης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής του Freie University of Berlin και του Humboldt University of Berlin (Γερμανία). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική στο Loyola University in New Orleans. Ειδικεύτηκε σε θέματα που αφορούν τις μαθησιακές δυσκολίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς και τις διαταραχές λόγου και ομιλίας σε παιδιά κι εφήβους. Συνεργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης με την Δ΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Οργάνωσε ομάδες παιχνιδιού στην οποίες συμμετείχαν γονείς με τα παιδιά τους προκειμένου να αναδείξει την παιδαγωγική αξία του παιχνιδιού στην καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσα από την καθημερινότητα. Εργάστηκε ως Ειδική Παιδαγωγός σε τμήματα ένταξης νηπιαγωγείου. Έχει πολυετή εμπειρία στο πλαίσιο της αξιολόγησης, παρέμβασης και στο σχεδιασμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές κι εφήβους με ΕΜΔ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ώρα: 19.00 – 20.15

Απευθύνεται σε γονείς νηπίων που θα πάνε στο δημοτικό σχολείο

Κόστος Σεμινάριο: 15 ευρώ

Εγγραφή – Πληρωμή

Για την καλύτερη οργάνωση, η εγγραφή – πληρωμή σας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 26/5/2020.

Πληροφορίες: τηλ.2310238579, email: info@d-all.gr

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.