Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ: Αυταρχισμός και Ανυπακοή - Το Τείχος – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ: Αυταρχισμός και Ανυπακοή – Το Τείχος

«Αυταρχισμός και Ανυπακοή» είναι η θεματική της νέας Πολύχρωμης Κυριακής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου στους χώρους του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν εργαστήρια για ενήλικες και για παιδιά καθώς και συζητήσεις γύρω από τις έννοιες του αυταρχισμού, της υπακοής και της ανυπακοής, η προσέγγιση των οποίων θα γίνει πολιτικά, κοινωνιολογικά και ψυχολογικά.

Η βία, η επιθετικότητα, οι βεβαιότητες και η άρνηση της αμφιβολίας είναι χαρακτηριστικά που συναντάει κανείς στον αυταρχικό λόγο. Πώς απαντάμε ως άτομα, ως πολίτες και ως κοινωνία σε φαινόμενα αυταρχισμού; Πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αμφιβολία, να διασφαλίσουμε τα όρια της προσωπικότητάς μας, να απαιτήσουμε τον σεβασμό και να αντισταθούμε δημοκρατικά σε αυταρχικές συμπεριφορές;

Η προάσπιση των ισότιμων σχέσεων που διαπνέονται από αμοιβαίο σεβασμό, η δυνατότητα δημιουργίας πλαισίου για αμφιβολία, διάλογο και διαφωνία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είναι δείγματα πολιτισμού και καθήκον των πολιτιστικών φορέων να τα αναδείξει. Για αυτό, το ΚΘΒΕ αναλαμβάνει να διερευνήσει μέσα από τη νέα αυτή θεματική των Πολύχρωμων Κυριακών, ζητήματα και προβληματισμούς που αν και μοιάζουν αυτονόητα, η καθημερινή πρακτική αποδεικνύει πως δεν είναι.

 

Παράλληλη δράση για ενήλικες και για παιδιά 
«Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και βιωματικό εργαστήρι για γονείς»

Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες. Ξέρουν από «πειθαρχία» για να ισορροπούν. Τα παιδιά από την άλλη, ξέρουν από «ανυπακοή» για να διατηρούν τη φαντασία τους. Τί γίνεται όμως όταν ένα τείχος μπαίνει ανάμεσα τους;

Τα παιδιά παρέα με τη θεατροπαιδαγωγο Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου και τις μπαλαρίνες ταξιδεύουν μαζί με το βιβλίο «Το Τείχος» των εκδόσεων Susaeta και μαθαίνουν σε έναν βασιλιά ότι η αυταρχικότητα δεν έχει θέση στην «πολύχρωμη» πραγματικότητα.
Παράλληλα, η παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο ψυχόδραμα Ιωάννα Πετρίτση, αξιοποιώντας το παραπάνω βιβλίο, θα οργανώσει ένα βιωματικό εργαστήρι για γονείς/ ενήλικες με θέμα την Πειθαρχία και την ανυπακοή.

 

Εισηγήτριες:

  • Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, θεατροπαιδαγωγός
  • Ιωάννα Πετρίτση, παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο ψυχόδραμα

Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου και χώρου ψυχαγωγίας «Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες».

Οι δράσεις της Πολύχρωμης Κυριακής στο ΚΘΒΕ πραγματοποιούνται σε χώρους του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Πολύχρωμης Κυριακής (10/03) ΕΔΩ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Ώρα έναρξης: 12.00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών

Μέχρι 20 άτομα

Ελεύθερη είσοδος – Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200033 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00–15.00) / email: drama@ntng.gr

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μέχρι Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Σε περίπτωση που δεν γίνει κράτηση θέσης στα εργαστήρια, θα τηρηθεί εκείνη την ώρα σειρά προτεραιότητας.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών

Εθ. Αμύνης 2 , 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 231 027 1195

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.