Οι Μήνες – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Οι Μήνες

Οι «Μήνες» του Μικρού Βορρά για μία τελευταία παράσταση στο Λαογραφικό Μουσείο

Οι «Μήνες» στο δεύτερο χρόνο παραστάσεων, κλείνουν άλλη μία επιτυχημένη χρονιά στον φυσικό τους χώρο! Ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Β.Όλγας 68) στις 21/4 και στις 17:30.

Μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με πολύ παιχνίδι, στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι: «Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες». Στην μουσικοπαιδαγωγική παράσταση που δημιούργησε η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς , τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση. Κάθε μήνας και μια γιορτή!

“Σεπτέμβριος και Οκτώβριος: πρωτοβρόχια, σπορά, τρύγος.

Νοέμβριος: ελιά, νυχτέρια-χειμερινές αγροτικές εργασίες.

Δεκέμβριος: κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παιχνίδια με καλικατζάρους, έθιμα του Δωδεκαημέρου.

Ιανουάριος: έθιμα Πρωτοχρονιάς, ποδαρικό, κάλαντα Φώτων.

Φεβρουάριος: έθιμα και τραγούδια Αποκριάς, Κουδουνάτοι, γαϊτανάκι, αποχαιρετισμός του χειμώνα.

Μάρτιος: χελιδονίσματα-καλωσόρισμα της άνοιξης, γαϊτανάκι, Περπερούνα-κάλεσμα βροχής.

Απρίλιος: έθιμα της Λαμπρής, κάλαντα του Λαζάρου και λαϊκά παιχνίδια.

Μάιος: χελιδονίσματα, άνοιξη, παιχνίδια της αυλής.

Ιούνιος: καλωσόρισμα καλοκαιριού, Κλήδονας, θερισμός, αλώνισμα, ομαδικά παιχνίδια της αυλής.”

Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση. Στοιχεία από τη λαογραφία, γλωσσοδέτες, παροιμίες, παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια, γίνονται παιχνίδια, που αλλάζουν όπως αλλάζουν και οι μήνες.

Με έναν στόχο: τη χαρά!

Η παράσταση «Γύρω – γύρω μήνες» αναπνέει με το ρυθμό των εποχών. Έχει ρυθμό σύγχρονο, όμως αντλεί πλούτο, γνώση και εμπειρία από το χθες, από έθιμα και παραδόσεις που κοντεύουμε να ξεχάσουμε, με ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τους καρπούς της φύσης. Με παροιμίες και τραγούδια, με ποιήματα και αινίγματα, με ζωντανή μουσική, με μουσικά όργανα κάθε λογής (γνωστά και αυτοσχέδια), με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια, στήνεται μια γιορτή, μήνα το μήνα.

Μέσα στην καθημερινότητα της ζωής στην πόλη, η παράσταση συνδέεται με την καρδιά της παράδοσης. Συνδέεται με το σχολείο και με την εκπαιδευτική πράξη, μέσα από την μουσική, τη δημιουργική κίνηση, τη θεατρική δράση, την ουσιαστική διάδραση με τα παιδιά.

Η λαογραφία, τα έθιμα, οι γλωσσοδέτες και οι παροιμίες που δίνουν το έναυσμα για μια σειρά από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, στα οποία τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.

Η παράσταση γεννήθηκε από μία ιδέα της Χρύσας Διαμαντοπούλου, ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος.

Οι ηθοποιοί: Γιάννης Βαρβαρέσος και Μιχαήλ Νικολάου διασκεύασαν το υπέροχο λαϊκό παραμύθι «Οι μήνες», (μια εκδοχή του παραμυθιού από τη Λέσβο) και έγραψαν τους πρωτότυπους στίχους. Ο μουσικός Κωνσταντίνος Λάζος έδεσε το παραμύθι με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες γεμάτες από την ομορφιά και της μνήμες του τόπου μας. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια και μαζί με την Χρύσα Διαμαντοπούλου φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια. Και ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος έκανε την τελική σύνθεση ώστε να γίνει άλλη μια παράσταση ποιοτική και ουσιαστική όπως όλες οι παραστάσεις του Μικρού Βορρά.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Γιάννης Βαρβαρέσος, Μιχαήλ Νικολάου
Σύλληψη ιδέας – έρευνα – επιλογή μουσικής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Επιμέλεια λαογραφικού υλικού: Ελένη Τσιούτσια – Λουλάκη
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Τάσος Ράτζος
Σκηνικό – κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Κωνσταντίνος Λάζος
Διδασκαλία τραγουδιών: Δάφνη Καμένου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Βαρβαρέσος
Κατασκευές: Βασίλης Μπατσίλας
Παίζουν: Εβίτα Αγαΐτση, Μαρία Κατέχη, Χρήστος Λοΐζος

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Ώρα: 17.30

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6985 858 932, 6945 260 308

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο

Βασιλίσσης Όλγας 68, 54642, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 830591, 2310 889840

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.