Ξύπνημα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ξύπνημα

Η Θεατρική ομάδα MinusPlus παρουσιάζει μία θεατρική παράσταση, που είναι βασισμένη στο “Ξύπνημα της Άνοιξης” του Φ. Βέντεκιντ.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η εφηβεία στον άνθρωπο είναι μια περίοδος βιοσωματικών αλλαγών  και ραγδαίων εξελίξεων σε νοητικό και σεξουαλικό επίπεδο. Έρχεται στον άνθρωπο ως μια “δεύτερη γέννηση” και βλέπει το σώμα του να αλλάζει και να ξυπνά. Οι αλλαγές σε σχέση με το σώμα επηρεάζουν και τις αλλαγές στη συμπεριφορά με τους άλλους και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.

Στο έργο παρακολουθούμε μια παρέα εφήβων ενός  γυμνασίου, να έρχεται αντιμέτωπη με την καταπίεση των μεγαλύτερων και με την ανάγκη τους για την σεξουαλική αναζήτηση. Οι συζητήσεις των νέων είναι περίπλοκες και ρέπουν σε  κάτι το υπαρξιακό, δεν παύουν να είναι ειλικρινείς και να προκύπτουν μέσα από μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στην απαγόρευση και την ελευθερία. Τα ερωτήματα για τη ζωή και τον έρωτα δημιουργούν βίαιες καταστάσεις και, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους,  τα παιδιά αντιδρούν και  με τον δικό τους τρόπο επαναστατούν.

Η αγάπη, ο έρωτας, το σεξ, η φιλία, η βία,  η αμφισβήτηση είναι έννοιες που μπλέκονται μεταξύ τους, οδηγώντας τους ήρωες της ιστορίας σε ένα αδιέξοδο.

Έξι ηθοποιοί επί σκηνής και είκοσι χαρακτήρες, προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες ερμηνεύοντας και μεταφέροντας την αίσθηση του έργου: αυτήν την αίσθηση του αυθόρμητου, της ανακάλυψης και της αφύπνισης.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία- Mουσική επιμέλεια: Πέτρος Παπαζήσης

Διασκευή: Minus+
Σκηνική- ενδυματολογική επιμέλεια: Minus+

Φωτογραφίες: Άννα Χατζηδημητρίου

Σχεδιασμός λογότυπου: Βαγγέλης Δημόπουλος

Ηθοποιοί: Μαρία Μπακαλούδη, Νικολέτα Μπαμπάτσικου, Αχιλλεία Παπαϊωάννου, Πάνος Σιδεράς, Εύα Στρουμπή, Δημήτρης Τζιαμπάσης

 

Ο συγγραφέας

Ο Φρανκ Βέντεκιντ (1864 -1918) είναι Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, που γεννήθηκε στο Αννόβερο το 1864. Άρχισε τη θεατρική σταδιοδρομία του το 1890, με το έργο του «Το Ξύπνημα της Νιότης», όπου περιγράφει τις ερωτικές ανησυχίες της νεότητας σ’ ένα οικοτροφείο θηλέων. Το 1891 γράφει ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του: «Το Ξύπνημα της Άνοιξης». Είναι ένας συγγραφέας που έρχεται να φέρει στην τέχνη μια αισθητική ανανέωση. Μέσα από τα έργα του βλέπουμε πως  οι αυστηρές φόρμες και οι συμβατικές σχέσεις, στις οποίες η κοινωνία δομείται, κρύβουν τα ζωτικά ένστικτα του ατόμου, νεκρώνοντας τις πιο αυθεντικές εκφράσεις του, ξεκινώντας από τη σεξουαλικότητα που βρισκόταν  αντιμέτωπη με την άγρια κοινωνική και θρησκευτική καταστολή. Άλλα θεατρικά έργα που εδραίωσαν τη φήμη του Βέντεκιντ είναι: «Πνεύμα της Γης» (Der Erdgeist, 1895), «Το Κουτί της Πανδώρας» (1903), όπου η Πανδώρα είναι η προσωποποίηση του έρωτα, «Ο Μαρκήσιος του Κάιτ» (1901), το αρσενικό αντίστοιχο της Λούλου, «Ο Χορός του Θανάτου» (1906), «Η Λογοκρισία» (1908), «Θάνατος και Διάβολος» (1909) κ.α. Έχει δίκαια αναγνωρισθεί ως προάγγελος του εξπρεσιονισμού και  του Θεάτρου του Παράλογου. Πέθανε στο Μόναχο το 1918.

 

Η ομάδα- Minus+ (MinusPlus)

Με κοινή συνιστώσα το Δ.Ι.Ε.Κ. Υποκριτικής που εδρεύει στο Δήμο Θέρμης, έξι νέοι άνθρωποι με περιέργεια και προβληματισμούς αλλά και αγάπη για αυτόν τον χώρο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια θεατρική ομάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Οι Minus+ ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα το καλοκαίρι του 2017 .Oι επιλογές των έργων είναι  συλλογικές και συνειδητές, μιας και οι θεματικές των έργων  θα πρέπει να  αφορούν πλήρως την ομάδα. Η φιλοσοφία των Minus+ βασίζεται στην συν-δημιουργία και στόχος της είναι βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, η δομή της να είναι τέτοια ώστε να ευνοεί την επί ίσοις όροις συνεργασία των μελών στα θεατρικά πλαίσια που θα επεξεργάζεται. Πρώτο της έργο είναι το “Ξύπνημα” βασισμένο στο θεατρικό έργο “Το ξύπνημα της άνοιξης” του Φ. Βέντεκιντ. Ευελπιστούν πως έρχονται και επόμενα.

https://www.facebook.com/minusplustheater/

https://www.facebook.com/omazproductions/

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Τρίτη 20 & 27 και Τετάρτη 21 & 28 Φεβρουαρίου 2018

Ώρα: 21:30

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά

Είσοδος: 8 ευρώ κανονικό – 5 ευρώ μειωμένο, ανέργων, ατέλειες

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Πολυχώρος Ενώ

Ερμού 11, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 257637

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.