KinderDocs - Berlin Rebel High School – Πυγολαμπίδες
Skip to content

KinderDocs – Berlin Rebel High School

KinderDocs – φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

Το KinderDocs επιστρέφει τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη με ένα τριήμερο αφιέρωμα για τους νεαρούς και τους μεγαλύτερους θεατές του! Τρεις ημέρες με έξι βραβευμένα ντοκιμαντέρ που μιλούν για την εφηβεία, την εκπαίδευση, τα όνειρα των παιδιών, τη μετανάστευση και την επιστήμη, και ταξιδεύουν τους θεατές στη Νέα Υόρκη, τις ελβετικές Άλπεις, τη Λέσβο, τη Γεωργία, τη Γκάνα και το Βερολίνο.

Την Παρασκευή 22/2 ξεκινά το ταξίδι από τη Νέα Υόρκη. Τι προβληματίζει τους εφήβους; Μια παρέα εφήβων στο Μπρούκλιν μάς αποκαλύπτει τoν κόσμο τους, αυτά που τους απασχολούν και εκείνα που μοιράζονται μεταξύ τους οι νέοι αυτής της ηλικίας. Το Σάββατο 23/2 οι θεατές ταξιδεύουν στις ελβετικές Άλπεις και από εκεί στο σύμπαν με μια ταινία αστρονομίας. Την ίδια μέρα, θα δουν επίσης τρεις ταινίες μικρού μήκους με θέμα “παιδική εργασία και όνειρα, «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις”. Θα παρακολουθήσουν τις ιστορίες τεσσάρων παιδιών από τη Γκάνα ως έναν καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο και από εκεί στη Γεωργία, μαθαίνοντας για τις αντιξοότητες που βιώνουν και τα όνειρά τους. Την Κυριακή 24/2 παρακολουθούμε επί έναν χρόνο τη ζωή μαθητών σε ένα διαφορετικό σχολείο στο Βερολίνο, που προσπαθούν για μια δεύτερη ευκαιρία. Οι ταινίες  αποκαλύπτουν στα παιδιά και στους νεαρούς θεατές πτυχές της πραγματικής ζωής και όψεις του σύγχρονου κόσμου που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους. Ανοίγουν παράθυρα στην καθημερινότητά τους, προσφέρουν ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση. Στα ντοκιμαντέρ, που είναι επιλεγμένα ώστε να μιλάνε στη δική μας πραγματικότητα, οι “πρωταγωνιστές” είναι αληθινά παιδιά και νέοι, ενώ καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν τους εφήβους και το περιβάλλον τους. Στο επίκεντρο των ταινιών του KInderDocs βρίσκονται οι σχέσεις, το σχολικό περιβάλλον, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, η μετανάστευση, η παιδική εργασία, οι επιστήμες, το μέλλον.

 

Λίγα λόγια για την προβολή – 24/02

Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση;  Ο Χανίλ, η Λένα και ο Άλεξ είναι ήδη είκοσι χρονών. Δεν πήραν ποτέ απολυτήριο, και τώρα αποφασίζουν να ξαναπροσπαθήσουν, φοιτώντας σε ένα αντισυμβατικό σχολείο, μοναδικό στη Γερμανία. Χωρίς τη συνηθισμένη ιεραρχία, θέσεις εξουσίας και  πίεση στην τάξη, ανακαλύπτουν μια νέα κοινωνικότητα. Πρέπει, όμως, κι αυτοί να περάσουν τις εξετάσεις, αντίστοιχες με τις Πανελλήνιες, όπως σε κάθε σχολείο της Γερμανίας. Έχουν δύο μόνο χρόνια για να προετοιμαστούν. Θα τα καταφέρουν;

Ο σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος μαθητής σε αυτό το σχολείο.

 

Alexander Kleider, 2017, 92’

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ.

Στη γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ στο Austin Film Festival

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe

 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη τη Χριστίνα Μαρκούδη, Φιλόλογο Γερμανικής Φιλολογίας.

 

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2018 – 2019.

 

Τι είναι το KinderDocs

Το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινή για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Το φεστιβάλ διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες  αποκαλύπτουν στα παιδιά και τους νεαρούς θεατές όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής και όψεις του σύγχρονου κόσμου που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους, ανοίγοντας παράθυρα στην καθημερινότητά τους και προσφέροντας ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση. Στα ντοκιμαντέρ, που είναι επιλεγμένα ώστε να μιλάνε στη δική μας πραγματικότητα, πρωταγωνιστούν πραγματικά παιδιά και νέοι, ενώ τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν τους εφήβους. Στο επίκεντρο των ταινιών του KinderDocs βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις, το σχολικό περιβάλλον, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, η μετανάστευση, η παιδική εργασία, οι επιστήμες, το μέλλον. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην αυθεντική τους γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και διαθέτουν ηλικιακή σήμανση. Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με καλεσμένο, με τη συμμετοχή του κοινού.

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη: IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.  Το 2018, το  KinderDocs επιμελήθηκε το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται στη Φλωρεντία από το 1959.

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα: 12.00 – 14.00

Για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς και εφήβους από Β΄  Γυμνασίου

Είσοδος: 3€ (παιδιά), 6€ (ενήλικες)

Προβολή για σχολεία: Πέμπτη 11 Απριλίου, ώρα 10:00 – 12:00

 

Κρατήσεις/Πληροφορίες:

MOMUS Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Τ: 2310 240002 (Πέμπτη-Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)

Πώς να φτάσετε:

Λεωφορεία: 02,03,05,06,07,08,10,11,12,14,17,27,31,33,39,54,58,78 & Πολιτιστική γραμμή Νο 50 στη διαδρομή «Θεσσαλονίκη με μια βόλτα»

Για να διοργανωθεί το δικό σας KinderDocs (εκτός Αθήνας/Θεσσαλονίκης) επικοινωνήστε στο: info@kinderdocs.com

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατίας 154, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 240002

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορεία: 02,03,05,06,07,08,10,11,12,14,17,27,31,33,39,54,58,78 & Πολιτιστική γραμμή Νο 50 στη διαδρομή «Θεσσαλονίκη με μια βόλτα»

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.