KinderDocs Art Lab Junior - Trampoline – Πυγολαμπίδες
Skip to content

KinderDocs Art Lab Junior – Trampoline

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

 

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 – 5 & 6 – 7 ετών

 

Ποιος χοροπηδάει πάνω στο τραμπολίνο;

Ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά 4 – 5 & 6 – 7 ετών, βασισμένο στην ομότιτλη ταινία Trampoline! Αναγνωρίζοντας στην ταινία  ίχνη (ανθρώπων & ζώων) που σκίζουν και διαπερνούν την  επιφάνεια ενός ελαστικού «καμβά» – τραμπολίνου καθώς οι πρωταγωνιστές  χοροπηδούν πάνω σε αυτό ρυθμικά, οι μαθητές αυθόρμητα μέσα από ερωταποκρίσεις προσεγγίζουν έννοιες όπως η επιφάνεια, ο όγκος, η βαρύτητα.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, τις παραπάνω έννοιες, τα παιδιά, τις αντιλαμβάνονται βιωματικά στο πλαίσιο ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων και στη συνέχεια στον εκθεσιακό χώρο τις ανακαλύπτουν στο έργο «Παλινδρομία Ι» των Νίκου Ζουμπούλη και Τίτσας Γραικού (Δωρεά των καλλιτεχνών στη συλλογή του μουσείου).

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο εργαστήρι, όπου τα παιδιά εκφράζονται ομαδικά και ατομικά.  Αξιοποιώντας μαλακά υλικά πλασίματος όπως o πηλός, το ζυμάρι, ασήμαντα υλικά, όπως η άμμος και άλλα καθημερινά υλικά, οι μικροί θεατές του KinderDocs δημιουργούν αποτυπώματα, αντιλαμβάνονται αισθητηριακά την βαρύτητα μέσω της αλλοίωσης της επιφάνειας από την πίεση που ασκείται πάνω της και εξερευνούν τον όγκο στο χώρο.

Σχεδιασμός: Βίλλυ Πολυζούλη, Μουσειολόγος-Μουσειοπαιδαγωγός MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σόφη Σενόγλου, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός

 

Trampoline, Maarten Koopman, Ολλανδία, 2017, 2

Η ταινία δεν έχει διαλόγους.

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2018 – 2019.

 

Τι είναι το KinderDocs

Είναι η τρίτη χρονιά του KinderDocs, τoυ διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους σας. Εδώ ανακαλύπτει κανείς τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και  δοκιμάζει νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και μιλάνε για εφηβεία, φιλία, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίκτυο, περιβάλλον. Κάθε ταινία, έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα. Το KinderDocs διαρκεί από τον Οκτώβριο 2018 έως τον Μάιο 2019. Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα.

Στο φετινό πρόγραμμα, 15 ντοκιμαντέρ από 9 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου καλούν το κοινό να ανακαλύψει μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσει νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους.  Στην επιλογή του προγράμματος 2018/19 συμμετείχε κριτική επιτροπή από έξι νέους 12 – 14 ετών. Κάθε προβολή συνοδεύεται από συζήτηση ή/και δράση με στόχο τη δημιουργία των νέων σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.

Τον Νοέμβριο 2018, το  KinderDocs θα αναλάβει το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το 1959 στη Φλωρεντία.

 

KinderDocs για σχολεία

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές και ιδέες για το μάθημά του.

Μπορεί να αξιοποιηθεί  στο πλαίσιο:

  • του αναλυτικού προγράμματος της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • καινοτόμων προγραμμάτων (περιβαλλοντικών, αγωγής υγείας, πολιτιστικών)
  • της θεματικής εβδομάδας (Γυμνάσιο)
  • δημιουργικών και ερευνητικών εργασιών (Λύκειο)
  • μαθητικών εξορμήσεων. Κάθε ταινία διαθέτει προτεινόμενη ηλικιακή σήμανση (ηλικία από +).

Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται από συζήτηση ή/και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με ειδικούς προσκεκλημένους. Για παράλληλες δράσεις συμπληρωματικά προς τις προβολές, διατίθεται το KinderDocs Toolkit, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των παιδιών πριν και μετά κάθε προβολή.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 10.30 – 12.00 (για νηπιαγωγεία, σχολεία)

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12.00 – 14.00 (δημιουργικό πρωινό για γονείς & παιδιά)

Ηλικίες: για παιδιά 4 – 5 & 6 – 7 ετών

Τιμή εισιτηρίου, εργαστηρίου και υλικών: 8€ (για κρατήσεις 25 παιδιών και άνω εισιτήριο 7 ευρώ)

Το εργαστήριο του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν κράτησης (min. 15 παιδιά)

Η ενεργός συμμετοχή των γονιών για το Σάββατο 9/2 είναι το ζητούμενο αλλά είναι προαιρετική και είναι χωρίς χρέωση.

Κρατήσεις/Πληροφορίες

MOMus Contemporary – MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Τ: 2310 240002, (Πέμπτη-Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)

KinderDocs – Kouzi Productions

Μελίνας Μερκούρη 4, 11521 Αθήνα

Tηλ.: +30 210 7219 909
, Κιν.: +30 694 6060 862 (Δήμητρα Κουζή), 6945371631 (Ρόζυ Διαμαντάκη)

info@kinderdocs.com, www.kinderdocs.com

Follow us on Facebook & Instagram

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατίας 154, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 240002

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορεία: 02,03,05,06,07,08,10,11,12,14,17,27,31,33,39,54,58,78 & Πολιτιστική γραμμή Νο 50 στη διαδρομή «Θεσσαλονίκη με μια βόλτα»

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.