Έκθεση: H Εποχή των ισχνών αγελάδων – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Έκθεση: H Εποχή των ισχνών αγελάδων

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τον ΣΚΕΤΒΕ παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του
με τίτλο: «Η εποχή των ισχνών αγελάδων» εικαστική αναφορά στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Ο ΣΚΕΤΒΕ παρουσιάζει την ετήσια έκθεσή του με τίτλο: «Η εποχή των ισχνών αγελάδων» εικαστική αναφορά στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου, “H Εποχή των ισχνών αγελάδων” (1950), που διακρίνεται για το προσωπικό ύφος της και για τις δημιουργικές επιρροές από τον Κ. Π. Καβάφη και τον Τ. Σ. Έλιοτ.

Οι εικαστικοί του συλλόγου σε μια γόνιμη σύμπραξη λέξεων και εικόνων, ορμώμενοι από την ποιητική συγγραφή και τη διορατικότητα του Χριστιανόπουλου, ερμηνεύουν τα ποιήματά του, ο καθένας με την δική του εικαστική γλώσσα, αποκτώντας έτσι μια δική τους ζωή, μια αυτονομία, μια νέα πνευματική υπόσταση.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αναζητά με τις εικαστικές συμπράξεις του να προσφέρει μια νέα διάσταση στη μουσειακή εμπειρία. Σε έναν χώρο όπου οι αρχαιότητες της πόλης ‘συναντούν’ συχνά τις εικαστικές προσεγγίσεις του σήμερα, ένας εμβληματικός ποιητής δίνει έμπνευση σε μια σημαντική έκθεση.

Με δύναμη και ευαισθησία 54 εικαστικοί μεταγράφουν στη δική τους γλώσσα την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του ποιητή που αφουγκράστηκε και αποτύπωσε στο έργο του την ψυχή της Θεσσαλονίκης, όπως κανείς.

 

 

Λίγα λόγια για τον ΣΚΕΤΒΕ

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) είναι ένα πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα γνωστών εικαστικών. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη, αποφοίτους της Α.Σ.Κ.Τ., εικαστικούς, ιστορικούς τέχνης, κριτικούς τέχνης, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Λίγα λόγια για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε 20 Μαρτίου 1931 και απεβίωσε 11 Αυγούστου 2020 στη Θεσσαλονίκη. Η σχέση του με τις τέχνες και την αρχαιολογία ήταν στενή. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», όπου διοργάνωνε εκθέσεις Θεσσαλονικιών, κυρίως, ζωγράφων.
Ο διορατικός Χριστιανόπουλος είχε προβλέψει σωστά την ανάγκη να δοθεί χώρος, αλλά κυρίως ευκαιρίες, σε νέους και φερέλπιδες καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφους της Θεσσαλονίκης, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Σε όλη του τη ζωή ο ποιητής της Θεσσαλονίκης αυτά αναζητούσε: την ποίηση και τον έρωτα, την αυθεντικότητα των απλών ανθρώπων και το λαϊκό ένστικτο που γίνεται στίχος, μουσική, τραγούδι, εικόνα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Εγκαίνια: Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Διάρκεια έκθεσης: 23/11/2021 – 19/12/2021

Ώρα: 12.00

Είσοδος ελεύθερη

Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μανόλη Ανδρόνικου 6, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 310201

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.