Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΠΟΛ(ε)ΙΣ είναι το θέμα για τη διετία 2017-2018, του ετήσιου τριήμερου εορτασμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΗΠΚ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Για την επόμενη διετία οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες θα προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα θέσουν προβληματισμούς και θα ανοίξουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εμπνέεται από το κεντρικό θέμα και συμμετέχει στον εορτασμό οργανώνοντας δύο δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στο να παρουσιάσουν ποικίλες όψεις αυτού του πολύσημου κοινωνικού, πολιτικού και αρχιτεκτονικού σχηματισμού που συνιστούν οι πόλεις.

 

περιοδική έκθεση με το έργο Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ της εικαστικού Άννης Καλτσίδου,

στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ιουλία Βοκοτοπούλου». Πρόκειται για μία επιδαπέδια εγκατάσταση από λευκές μαρμάρινες πέτρες μέσα από τις οποίες αναδύονται δεκάδες πήλινα εκμαγεία χεριών, τα οποία μοιάζουν να αναζητούν διέξοδο κινούμενα ικετευτικά, προστατευτικά, φοβισμένα, δυναμικά.

 

Το έργο συμπληρώνεται  από ένα ηχητικό «κείμενο», το οποίο αποτελεί μείξη ποικίλων ήχων από την καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη. Η Καλτσίδου με το έργο της, του οποίου ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από στίχο της Μήδειας του Ευριπίδη ενώ ταυτόχρονα αποτελεί δημιουργικό λογοπαίγνιο του θέματος των ΕΗΠΚ, σχολιάζει την πολυσημία των πόλεων ως τόπων αναχώρησης και άφιξης, κατοικίας και εγκατάλειψης, επικοινωνίας και εσωτερικής ερημιάς, όπου κάθε πολίτης είναι και άπολις. Διάρκεια έκθεσης έως 29 Οκτωβρίου.

 

Θεατρικό δρώμενο με τίτλο Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πρωταγωνιστές του δρώμενου, που εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις, είναι οι μορφές του αρχαιολόγου, του δημοσιογράφου, του πολίτη, ακόμη και του κατακτητή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρωταγωνιστούν όμως και τα ίδια τα μνημεία: μία αττική σαρκοφάγος ρωμαϊκών χρόνων από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, το άγαλμα της Ηρακλειώτισσας από την Αρχαία Αγορά της πόλης, ο κρατήρας και ο πάπυρος του Δερβενίου. Μέσα από τη γραφή του Γιώργου Ιωάννου, της Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Κωστή Παλαμά και του Πάμπλο Νερούδα, οι αρχαιότητες του μουσείου διεκδικούν μία ζώσα παρουσία στην καθημερινή εμπειρία της πόλης ως δέκτες και πομποί συμπεριφορών, πεποιθήσεων, χειρονομιών. Το θεατρικό κείμενο αποτελεί μία πρωτότυπη σύνθεση αρχαιολογικών μελετών, υπηρεσιακών εγγράφων, επιστολών πολιτών, δημοσιογραφικών άρθρων, διηγημάτων και ποιημάτων, η οποία έγινε από τη Στυλιάνα Γκαλινίκη, αρχαιολόγο του ΑΜΘ. Το δρώμενο σκηνοθετεί η Κική Στρατάκη, ηθοποιός του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτης και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αίγλη Κατσίκη, Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Ιωάννα Παγιατάκη, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου και Γιάννης Πανώριος.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

18:30, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ιουλία Βοκοτοπούλου»:

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ της εικαστικού Άννης Καλτσίδου

 

20:00, φουαγιέ μουσείου:

Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη

Θεατρικό δρώμενο σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 

12:30, φουαγιέ μουσείου:

Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη

Θεατρικό δρώμενο σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Είσοδος ελεύθερη

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού -23 και 24.9.2017- η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μανόλη Ανδρόνικου 6, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 310201

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.