5 – 21 Ιουλίου
Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ο θεσμός που αγαπήθηκε πολύ, πραγματοποιεί την έναρξη του την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο ίδιο μέρος, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως γίνεται εδώ και 43 χρόνια. Και φέτος θα κρατήσει συντροφιά στο κοινό της Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες της με χιλιάδες τίτλους βιβλίων, παρουσιάζοντας όλη την σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή στα 110 εκθετήριά του, που απλώνονται στην έκταση της παραλίας.
Την παρουσία τους θα δώσουν 400 εκδοτικοί οίκοι απ’ όλη τη χώρα ενώ περισσότεροι από 500 συγγραφείς, δημοσιογράφοι, εικαστικοί και δημιουργοί θα βρίσκονται εκεί καθημερινά για να ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό και να υπογράφουν βιβλία δημιουργώντας μια έκρηξη φιλαναγνωσίας όλες αυτές τις μέρες.
Στον χώρο του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου κάθε βράδυ θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκειά του Φεστιβάλ.
Το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και στην κυπριακή ποίηση. Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς που διανύουμε το βιβλίο εξακολουθεί να φωτίζει το μονοπάτι της ανθρώπινης συλλογικής διαδρομής προς την γνώση.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και εμπνευστής του θεσμού κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης σε μήνυμά του αναφέρει «Το βιβλίο παραμένει το αναντικατάστατο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ο δίσκος της Φαιστού στην Μινωική Κρήτη αποτελεί το παλαιότερο δείγμα κινητής τυπογραφίας στον κόσμο. Πολύ αργότερα Ο Γουτεμβέργιος με την τυπογραφία άνοιξε δρόμο για την δημιουργία του βιβλίου και εντύπου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη εισβολή στην Κύπρο και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος αφιερώνει το 43ο Φεστιβάλ στα κυπριακά γράμματα και την ποίηση. Την Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 9 το βράδυ αναμένεται μια μεγαλειώδης εκδήλωση με πολλούς καλεσμένους και από την Κύπρο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι»
Το Φεστιβάλ θα λειτουργεί 5 με 21 Ιουλίου καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα στις 9.00 μ.μ. στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Σάββατο 6 Ιουλίου
ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Λογοτεχνική εκδήλωση «Ο λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης Γιώργος Ιωάννου»
Ομιλητές:
- Αναστασία Βακαλούδη, Σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Διδάσκουσα στο ΕΑΠ
- Στέλιος Κούκος, Δημοσιογράφος
Συντονίζει ο Δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας
Κυριακή 7 Ιουλίου
ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση – ομιλία με θέμα: “Η Ελληνική αντίληψη περί πολιτικής”
Ομιλητής: Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος – συγγραφέας
Δευτέρα 8 Ιουλίου
ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Επίσημα Εγκαίνια του 43 Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Τελετή εγκαινίων – χαιρετισμοί επισήμων
Τρίτη 9 Ιουλίου
ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα, άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Ορχήστρα Σαξοφώνων SAX NOUVEAU
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της νέας δράσης του μέσω της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού πραγματοποιεί από 4 έως 24 Ιουλίου με τίτλο “Thessaloniki Soloist Fesval, συναντήσεις σε μνημεία και τοπόσημα της πόλης”.
Μέσα από τους μοναδικούς χώρους διεξαγωγής τους, τα ιστορικά σημεία και αξιοθέατα, τα παλαιοτέρα και νεότερα τοπόσημα, τα εμβληματικά μέρη της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
Εκτός από το σημείο τοποθέτησης του γλυπτού του Ζογγολόπουλου Ομπρέλες στο ντεκ της Νέας Παραλίας, οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο θεατράκι στον Κήπο των Εποχών, στο κτήριο Ισλαχανέ, στην Μονή Βλατάδων, στον κήπο της εκκλησίας των αρχών του 14ου αιώνα του Αγίου Νικολάου του Ορφανού το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει 2 εκδηλώσεις στο χώρο του Φεστιβάλ, εξέδρα άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου:
ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ, ΤΗΣ JAZZ, ΤΗΣ FUNKY ΚΑΙ ΤΗΣ ETHNIC
Sax around for all
Σαξόφωνο σοπράνο: Γιώργος Λυγερίδης, Αντζελίνα Κόντα
Σαξόφωνο άλτο: Πρόδρομος Μιχαηλίδης, Ηλέκτρα Καράλη, Μάρθα Κοκόρα, Αναστασία Γκαϊτατζή
Σαξόφωνο τενόρο: Λευτέρης Ιορδανίδης, Ιάσονας Λυγερίδης
Σαξόφωνο βαρύτονο: Μάριος Τσιγκιρίδης
Συνεργασία: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας
Τετάρτη 10 Ιουλίου
ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Πιο πέρα από το πέρα» της συγγραφέως Αναστασίας Χρυσαφίδου – Καλφέλη, των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης
Ομιλητές:
- Αβρα Αυδή, Φιλόλογος, Συγγραφέας,
- Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συντονίζει: Ιωάννης Μήτρου, Δρ. Φιλοσοφίας και Ψυχαναλυτής Α.Π.Θ.
ώρα 22.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση – Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Αντιγόνη στη Χάγη» η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη Δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Ομιλήτρια: Λιάνα Κανέλλη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής
Πέμπτη 11 Ιουλίου
ώρα 20.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Παρουσίαση παιδικού βιβλίου – παραμυθιού με τίτλο: «Η Οξιά και ο Παπαρδέλος» της συγγραφέως Ελίνας Χ. Μαρμαρίδου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Μπαρμπουνάκης με την εικονογράφηση της Βασιλικής Τσανάκη.
Φιλική συμμετοχή με κιθάρα και τραγούδι: Περικλής Κυτάνης.
ώρα 21.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο “Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα ¨ του Θανάση Λάλα, εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.
- Χρήστος Γιαννούλης, Βουλευτής Θεσσαλονίκης
- και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Λάλας, Δημοσιογράφος
Παρασκευή 12 Ιουλίου
ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση παρουσίασης δύο παιδικών βιβλίων με τίτλους:
- «Ο θησαυρός της Σινώπης- η Αγία Νεομάρτυς Ελένη»
- «Ο Άγιος Δημήτριος και τα παιδιά»
που έχουν εκδοθεί από τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας και Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Παρουσίαση της διαδικασίας συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου με προτάσεις σχετικά με τον ρόλο των ενηλίκων στην επιλογή και ανάγνωση παιδικού βιβλίου.
Ομιλία του εικονογράφου παιδικών βιβλίων Χρήστου Γουσίδη με κεντρική ιδέα την ρήση του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού «Οι εικόνες, τα βιβλία των αγραμμάτων».
Θα ακολουθήσει συζήτηση και την εκδήλωση θα κατακλείσει ευλογητικά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ενώ από νωρίς το βραδάκι δίπλα στην εξέδρα οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας με τους Αγίους της Εκκλησίας μας, μέσα από την Βυζαντινή Αγιογραφία, να απασχοληθούν δημιουργικά.
Συνεργασία: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Σάββατο 13 Ιουλίου
ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Παρουσίαση δίγλωσσου παιδικού βιβλίου με τίτλο: «Η Μαρμαρωμένη Κόρη» της Αντωνίας Μπατσαλή, σε εικονογράφηση Νίκης Λεωνίδου και μετάφραση στα αγγλικά από την Αγνή Λούκα, των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης.
Ένα έμμετρο παραμύθι, γραμμένο με δεκαπεντασύλλαβο, που αφορά τη Θεσσαλονίκη βασισμένο στις «Μαγεμένες» μορφές της πόλης μας. Μία διαδραστική παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους, με αφήγηση, μουσική, τραγούδι και ζωγραφική προσώπου (facepainng)
- Στην παρουσίαση και αφήγηση η Αντωνία Μπατσαλή
- Στο ακορντεόν και τραγούδι η Αλεξία Τανούρη
- Στη ζωγραφική προσώπου η Άρτεμις Κεχαγιά
ώρα 21.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Πόθος που πολλοί αιώνες δεν υπέταξαν ακόμη…
Εκδήλωση αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα
Ομιλήτριες:
- Σμαράγδα Μανταδάκη Παπαδοπούλου, καθ. Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου
- Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ Παν/μίου Ιωαννίνων
Χαιρετισμός από την Byron Society, Νongham, UK και από τον Σύνδεσμο Byron για τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό (Τριγάζης).
Η εκδήλωση θα ντυθεί με μουσικές βιντεοπροβολές και ποίηση Μπάιρον (μετ. Μ. Β. Ραίζης και Θ. Γιαπουτζάκης): σε ανάγνωση Α. Χατζή και Φ. Αθανασιάδου
Συντονισμός: Ελένη Καρασαββίδου
Δευτέρα 15 Ιουλίου
ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου με τίτλο: «Από τα φυλακισμένα Μνήματα στους φυλακισμένους λαούς»
Αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Αττίλα και στις γενοκτονίες της εποχής μας.
Ομιλήτριες:
- Σίσσυ Σιγιουλτζή –Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος Κύπρου
- Αναστασία Καραογλάνη,Πρόεδρος Λογείον
Θα χαιρετήσει ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου. Διαδικτυακά θα συνδεθεί από την Λευκωσία ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, πρόσφυγας από τη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας.
Θα προβληθούν επίκαιρα της εποχής ενώ οι Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού, Φανή Αθανασιάδου και Αναστασία Χατζή θα διαβάσουν θεατροποιημένα εκτεταμένα αποσπάσματα από τα Γράμματα στη Μητέρα του Κ. Μόντη σε μουσική συνοδεία του κ. Θ. Πετρόπουλου.
Ποιητικό Δρώμενο «Στον Αγνοούμενο» βασισμένο στα ποιήματα των Κυπρίων ποιητών:
- Μνήμη αγνοουμένου, Νίκης Παπαξενοφώντος
- Ο αγνοούμενος, Βάσου Λυσσαρίδη
- Η ταυτοποιήση του αγνοούμενου, Ανδρέα Κολυπάρπου
- Το παιδί του αγνοούμενου, Ανδρέα Χατζηχαμπή, από το ΛΟΓΕΙΟΝ, σε Δραματουργία και Θεατρική Διδασκαλία Αναστασίας Καραογλάνη
Συμμετέχουν:
- Αϊβάζογλου Βάγια, Αμανατίδου Χρυσούλα, Γεκουσίδου Μαίρη, Κύρκου Θεοδώρα
- Μπουτσιούκη Ευαγγελία, Ξανθόπουλος Γιώργος, Παπακαλού Τζούλια
- Φυλλαρίδου Μαρία, Ειρήνη Κέπετζη, Νίκη Παπαξενοφώντος
Συντονισμός/παρέμβαση: Ελένη Καρασαββίδου
Τρίτη 16 Ιουλίου
ώρα 20.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση – Επίδειξη πρώτων βοηθειών, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι η μοναδική εθελοντική διασωστική δύναμη στην χώρα μας, αναγνωρισμένη από την Γ.Γ.Π.Π.
Τετάρτη 17 Ιουλίου
ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση « ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ »
Μια ποιητική περιπλάνηση με λέξεις και μουσική εμπνευσμένη από την κυπριακή ποίηση.
Ιδέα, επιλογή κειμένων επιμέλεια – μουσική Αλέξανδρος Τριανταφύλλου
Συμμετέχουν:
- Μόνικα Αιβάζογλου, απαγγελία, ερμηνεία ποιημάτων
- Γιάννης Κολοβός, κοντραμπάσο
- Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, φυσαρμόνικα
Φιλικά συμμετέχουν:
Ο μουσικός Γιάννης Βρύζας, αποδίδοντας μια μουσικοποιητική σύνθεση για την Κύπρο
Παίζουν: Γιάννης Βρύζας, κλαρίνο και Αγγέλα Μάντζιου, λαούτο
Απαγγελία: Γιώργος Μπαγιώκης, τραγούδι
Συμμετέχει ο κύπριος λογοτέχνης Στέλιος Κούκος
Πέμπτη 18 Ιουλίου
ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Breaking Night with the Champions BREAKDANCE
Απολαμβάνουμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Onel, τους βαλκανικούς πρωταθλητές Black Out και την πανελλήνια πρωταθλήτρια Bgirl Elli σε ένα χορευτικό breaking υπερθέαμα. Το 2024 είναι μια σημαδιακή χρονιά για το breaking γιατί έχει αναγνωριστεί ως επίσημο άθλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.
Συνεργασία: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας
Κυριακή 21 Ιουλίου
ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Παρουσίαση μουσικοθεατρικής αφήγησης του παραμυθιού « Στη μέση του πουθενά».
Η παιδαγωγική-καλλιτεχνική ομάδα «Ονειροδύτες», παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική αφήγηση του παραμυθιού, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
Πρόκειται για μία μουσική, διαδραστική, αφήγηση για δύο μικρούς φίλους που αναγκάζονται να διαχειριστούν δύσκολες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και τελικά καταφέρνουν να αποφύγουν κάθε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τις τρεις βασικές δεξιότητες αυτοπροστασίας Αναγνωρίζω – Ξεφεύγω –Ενημερώνω. Στο τέλος της αφήγησης θα εφαρμοσθούν στα παιδιά παιγνιώδεις θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες που θα αφορούν στο παραμύθι.
Αφήγηση: Δρ. Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής ΑΠΘ, Συγγραφέας βιβλίων και θεατρικών έργων για παιδιά, Εμψυχώτρια.
Μουσική: Νικόλας Βόγιαρης, Μουσικός, Απόφοιτος Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, ΠΑΜΑΚ
Το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης).
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.