12o Open House Thessaloniki 2023 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

12o Open House Thessaloniki 2023

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Η δράση Open House ξεκίνησε το 2012 στην πόλη της Θεσσαλονίκης κι έκτοτε έχει πραγματοποιηθεί 8 χρονιές, γνωρίζοντας μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Στο OPEN HOUSE Thessaloniki 2019, 600 εθελοντές ξενάγησαν το κοινό σε 123 χώρους, σημειώνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 54.000 επισκέψεων!

Το 12ο OPEN HOUSE Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 26 Νοεμβρίου, με παράλληλες δράσεις που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

 

 

Παράλληλες Δράσεις:

MADE IN THESSALONIKI

Η παράλληλη αυτή δράση, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής. Η δράση έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό τις παραγωγικές διαδικασίες και τις τεχνικές που ακολουθούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν για όλους.
Δεν γίνονται κρατήσεις. Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων επισκέπτεστε τον κάθε χώρο εντός του διαθέσιμου ωραρίου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

 

OPEN WALKS

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν.
Δεν γίνονται κρατήσεις. Στο σημείο εκκίνησης σχηματίζεται ουρά, για να τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης των επισκεπτών.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή Δυτικά Τείχη – Στα μονοπάτια της ιστορίας.

 

OPEN SCHOOL

Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος των OPEN TOURS και των χώρων δημιουργίας του MADE in Thessaloniki, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Τα σχολεία/εκπαιδευτικά τμήματα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη δράση στέλνοντας e-mail με θέμα “Open School” στο openhousethessaloniki@gmail.com.

Τα κτίρια και οι χώροι δημιουργίας που συμμετέχουν οριστικοποιούνται στις αρχές Νοεμβρίου.

OPEN YOUR MAP

Αυτός ο διαγωνισμός προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2023, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται! Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τον έντυπο χάρτη/πρόγραμμα από το info point (και από επιλεγμένα κτίρια που προγράμματος) και να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhousethessaloniki.
Ο αγαπημένος μας χάρτης κερδίζει κάθε χρόνο ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗΤ.

 

Επίσης:

OPEN CALL FOR VISUAL STORIES

OPEN BOX

OPEN TOURS

OPEN VOTE

OPEN PHOTO

OPEN OFFICE

TIME TO CLOSE PARTY

 

Open House Thessaloniki 2018. Bensousan Han. Photo by John Simitopoulos © Courtesy of Open House Greece.

 

Open House Thessaloniki 2019. Photo by John Simitopoulos © Courtesy of Open House Greece.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Δεν γίνονται κρατήσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.

Σε όλα τα κτίρια υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στα αγγλικά.

Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας)

Οι συντελεστές της διοργάνωσης έχουν τη δυνατότητα προτεραιότητας στην παρακολούθηση των ξεναγήσεων.

Το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.