δωρεάν – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Το τρένο

Το εργαστήριο θεάτρου για εφήβους στον Κήπο σας προσκαλεί το Σάββατο 2/12 σε μία εφηβική παράσταση με ελεύθερη είσοδο στο θέατρο Φαργκάνη.

Εφηβικό Θέατρο είναι τα έργα με πρωταγωνιστές εφήβους. Όχι τα έργα που θα μπορούσαν να αφορούν κι εφήβους.

Πιστοί στο όραμα για το πώς θα πρέπει να είναι το εργαστήρι εφηβικού θεάτρου, παρουσιάζει το εφηβικό έργο  «Το τρένο», 2012, του Λένου Χρηστίδη.

Πρόκειται για μια παράλογη κωμωδία για το ταξίδι 12 εφήβων. Μία ομάδα διαφορετικών ανθρώπων, επιβάτες σε ένα τρένο με κλειστές πόρτες και άγνωστο προορισμό. Κανείς δεν ξέρει τι θα διαδραματιστεί στο ένα και μοναδικό βαγόνι του· ούτε ποιος πραγματικά είναι αυτός που κάθεται στη διπλανή θέση. Οι επιβάτες αυτού του «Τρένου» είναι έφηβοι: δεν ξέρουν καλά-καλά τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε πείσμα όσων τους υπαγορεύουν τι πρέπει να κάνουν και να σκεφτούν και πώς να ζήσουν. Διανύουν μια πορεία ενηλικίωσης προς τον αβέβαιο κόσμο των ενηλίκων. Θα μπορέσουν να επηρεάσουν τη διαδρομή και να ορίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους;
Προς την ενηλικίωση.

Διασκευή/Σκηνοθεσία 2023: Ελένη Γιαννούση, Θανάσης Μεγαλόπουλος.

Φτου φτου μια μάγισσα

Το εργαστήρι θεάτρου για παιδιά στον Κήπο σας προσκαλεί το Σάββατο 2/12 σε μία παιδική παράσταση με ελεύθερη είσοδο στο θέατρο Φαργκάνη.

Πρόκειται για μία παράσταση επινοητικού θεάτρου από τα παιδιά για τα παιδιά. Το «Φτου, φτου, μια μάγισσα» είναι καρπός αυτοσχεδιασμών και γραπτού λόγου των ίδιων των παιδιών.

Στη διάρκεια του περσινού εργαστηρίου θεάτρου, η Ελένη Γιαννούση και τα παιδιά στοχαστήκαν γύρω από την πικρή ιστορία των μαγισσών στη Δύση, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη μαγεία του θεάτρου, της φιλίας, του παιχνιδιού, του μυστηρίου και της εξερεύνησης.

Τι θα γίνει όταν η δασκάλα της τάξης μάθει ότι ανάμεσα στις μαθήτριες και τους μαθητές υπάρχει μια μάγισσα;  Πώς θα αντιδράσει η ομάδα όταν η ντετέκτιβ θα προσπαθήσει να διαλευκάνει την υπόθεση; Και ποια τελικά είναι η μαγεία που χρειάζεται κανείς για να μπορεί να συνεχίσει να ονειρεύεται;

Οικογένεια και χρήση διαδικτύου

Το βιβλιοπωλείο “Βινιέτα” σε συνεργασία με το κέντρο ειδικής αγωγής και λογοθεραπείας “Το Μονοπάτι”, διοργανώνει ομιλία με την παιδοψυχίατρο Μπατζίνα Αίγλη με θέμα “Οικογένεια και χρήση διαδικτύου”.

Το Μονοπάτι: https://www.facebook.com/tomonopati.edu

Βινιέτα: https://www.facebook.com/vinietabooks

Toby to the rescue

Δίγλωσση αφήγηση παραμυθιού

Το σωματείο “Αδέσποτος Πλανήτης” και το βιβλιοπωλείο “Βιβλιοκάστορας” ενώνουν τις δυνάμεις τους και το Σάββατο 2/12 στις 11.00 προσκαλούν τα παιδιά στη διαδραστική αφήγηση του  παραμυθιού “Toby to the rescue” από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Μαργαρίτα Κοσιόρ.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Toby είναι ένας αδέσποτος σκυλάκος που ζει σε ένα πάρκο.

Όταν μια μέρα συναντάει τον Nick οι ζωές και τον δύο αλλάζουν για πάντα.

Η μαμά είναι πάντα παρούσα να δώσει τις πολύτιμες συμβουλές της.

Τα παιδιά θα ακούσουν το παραμύθι, θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν, θα παίξουν και θα κάνουν χειροτεχνίες. Θα μάθουν και λεξούλες στα αγγλικά αφού η αφήγηση θα γίνει και στις δύο γλώσσες. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα μάθουν τι σημαίνει η ευθύνη της φροντίδας ενός σκύλου.

Οι μικροί φίλοι μπορούν να φέρουν ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο για τα σκυλάκια του καταφυγίου Αδέσποτος Πλανήτης (κατά προτίμηση αμπούλες ή χάπια αποπαρασίτωσης, κροκέτες ή κονσέρβες, λιχουδιές)

 

Έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του σωματείου.

Εξετάσεις για την Αι-Βασιλική Ακαδημία

Διαδραστική παρουσίαση χριστουγεννιάτικου βιβλίου και στολισμός δέντρου στο βιβλιοπωλείο “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες”

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12.00 η θεατρική ομάδα blackbird θα αφηγηθεί το νέο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και των εκδόσεων Παπαδόπουλος «Εξετάσεις για την Αι-Βασιλική Ακαδημία».
Στη συνέχεια θα φτιάξουν στολίδια και θα στολίσουν μαζί με τα παιδιά το δέντρο των Μπαλαρίνων.

Βρέχει Φύλλα

Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Δημήτρη Μπασλάμ “Βρέχει Φύλλα!”

Το καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ με την εικονογράφηση του Βίκτωρα Μοσχόπουλου από τις Εκδόσεις ΠΟΥΑ “Βρέχει φύλλα” το Σάββατο 2/12 στο βιβλιοπωλείο Νους & Γνώση. 

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν στα καλά καθούμενα πέφτει ένα καταπράσινο φύλλο απροκάλυπτα πάνω στο κεφάλι του μικρού Ταπί;
Αν κάνει περίπατο μέσα στο δάσος, τίποτα απολύτως.
Θα ήταν κάτι φυσιολογικό.
Αν όμως περπατάει στο πεζοδρόμιο της πόλης, ανάμεσα σε άχαρες πολυκατοικίες και ενώ δεν υπάρχει τριγύρω ούτε ένα δέντρο, τότε κάτι μυστήριο συμβαίνει.
Δεν είναι δυνατόν απλώς να βρέχει φύλλα.

28o Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης υποδέχονται τα Χριστούγεννα με τη μεγάλη καθιερωμένη τους γιορτή!

Το 28ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar του γνωστού Σχολείου της πόλης θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου (3/12) τις ώρες 10:00-15:00 και θα περιλάβει ένα τετράπτυχο δράσεων που έχει στόχο να ψυχαγωγήσει, να διασκεδάσει μικρά και μεγάλα παιδιά, να μεταδώσει γνώσεις στους μαθητές και να συγκεντρώσει βοήθεια για συνανθρώπους μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη. 

Αναλυτικά στο πλαίσιο της φετινής μεγάλης Εορταγοράς που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων (Ελαιώνων 24, Πυλαία) οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία: 

α) να επιλέξουν δώρα για τους ίδιους, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα από μια μεγάλη αγορά ειδών συνεργαζόμενων επαγγελματιών, αλλά και χειροποίητων εκπληκτικών δημιουργιών των μαθητών του Σχολείου. 

β) Να γευτούν χριστουγεννιάτικες (αρμυρές και γλυκές) λιχουδιές, να διασκεδάσουν στο μεγάλο χριστουγεννιάτικο Λούνα Παρκ που θα στηθεί στην αυλή και στο γήπεδο του Σχολείου με καρουζέλ, τρενάκι, baby καρτ κ.α., να ακούσουν μουσική, να τραγουδήσουν, να χορέψουν με πολυποίκιλα θεάματα από καλλιτέχνες της πόλης, παιδιά και εκπαιδευτικούς του Σχολείου στην εξέδρα των εκδηλώσεων, αλλά και στην αίθουσα θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων. Να παίξουν, μικροί και μεγάλοι στο σιμουλτανέ που διοργανώνει η Ακαδημία Σκάκι των Εκπαιδευτηρίων. 

γ) να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να ψυχαγωγηθούν και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στα πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται στα παιδιά και αφορούν μια πλειάδα πεδίων, όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, εικαστικά, κατασκευές, face painting, κοτσιδοχτενίσματα, εκπαίδευση σκύλων, νέα χρήση παλιών ρούχων, ανακύκλωση, πρώτες βοήθειες, cheer leading κ.α. σε συνεργασία με μουσεία, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης και επαγγελματίες. 

δ) να συμβάλουν στη δημιουργία «πακέτων αγάπης» που θα διοχετευτούν σε συνεργασία με συσσίτια, κοινωνικό εθελοντικό δίκτυο και ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης σε οικογένειες και συνανθρώπους μας που χρειάζονται φροντίδα και αγάπη. Να αγοράσουν λαχνούς από τη μεγάλη λαχειοφόρο αγορά του Σχολείου, από την οποία φεύγουν όλοι κερδίζοντας υπέροχα δώρα!

Συγκεκριμένα, τα έσοδα και τα «πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στον Σύλλογος Βορείου Ελλάδας για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες Παιδικές Καρδιές και στον οργανισμό κοινωνικής φροντίδας Αγκαλιά για Τα Παιδιά, σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Μέριμνας «Εύνοια» και τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας, Αγίου Χριστοφόρου και Αγίου Νικολάου και Δημητρίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Σχολείο απευθύνει πρόσκληση προς όλους να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση σαν μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά και να μοιραστούν μαζί του χαρά, ελπίδα και λίγο από το φως και τη λάμψη της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της γέννησης του Θεανθρώπου. 

Ξενάγηση στο Goethe-Institut Thessaloniki

Στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2023 – 25/11 & 26/11/2023

Το Goethe-Institut Thessaloniki συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα του Open House Thessaloniki ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό, καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις ομάδων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της δράσης OPEN SCHOOL. Η διοργάνωση προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία ξενάγησης στα κτίρια, την ιστορία, τα εκθέματα και τις υποδομές του Goethe-Institut Thessaloniki, μέσα από οργανωμένες ομαδικές ξεναγήσεις.

Ανακαλύψτε το Αρκαδικό αρχέτυπο στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου, περιηγηθείτε στον καλλιτεχνικά επιμελημένο κήπο του και στην πλούσια συλλογή της σύγχρονης βιβλιοθήκης του, επισκεφτείτε τα διατηρητέα κτίρια του συγκροτήματος και ζήστε «το Όνειρο του Γκαίτε» όπως το οραματίστηκαν οι καλλιτέχνες του Artecitya.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει στάσεις στους χώρους, τα εκθέματα και την ιστορία του Goethe-Institut Thessaloniki που μπορεί και να σας ξαφνιάσουν!

Γνωριμία με τους ΧΟΠΑ Ήρωες 112

Πάρε δώρο τη μάσκα του αγαπημένου σου super Ήρωα και το βιβλίο «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Παιχνίδια, μουσικοχορευτικές ανακαλύψεις και πολλές άλλες εκπλήξεις από τα Ανεμοσκορπίσματα!

Οι “ΧΟΠΑ Ήρωες 112” είναι μια βραβευμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση δράση. Μέσα από αυτό το πολύ διασκεδαστικό, βραβευμένο και δωρεάν πρόγραμμα, τα παιδιά εκπαιδεύονται ώστε να είναι ικανά να βοηθήσουν να σωθούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εφαρμόζεται παγκοσμίως για τρίτη συνεχόμενη χρoνιά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization), το Schools for Health in Europe Foundation (S.H.E.) και την UNESCO, σε συνεργασία με την Angels Initiative και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με την επιστημονική συνεργασία του τμήματος Κοινωνικής και Προληπτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την αιγίδα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Μετεώρων, την υποστήριξη της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και του Kids Save Lives.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μαθαίνει σε όλη την οικογένεια πώς να σώσει μια ζωή! Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να μεταλαμπαδευτεί η γνώση σε οικογένειες και κοινότητες!

 

 

Το νησί του Ποτέ Ποτέ

Το Σάββατο 25/11 το βιβλιοπωλείο “Κάτι Γίνεται” υποδέχεται στο “trees trees cafe” τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη, για να ΄παρουσιάσει το βιβλίο της “Το νησί του Ποτέ Ποτέ”, εκδόσεις Διόπτρα.

Αν γνωρίζεις το “Γέτι”, τότε ξέρεις πως η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη δεν καταπιάνεται με θέματα απλά, που βρίσκουμε σε πληθώρα βιβλίων, αλλά με κάτι περίεργα και παράξενα που ξεκινούν δράσεις, αντιδράσεις, συγκινήσεις, συζητήσεις. Το βιβλίο κάνει αναφορές στην προσαρμοστικότητα, την ψυχική ανθεκτικότητα και την κλιματική αλλαγή.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Το νησί του Ποτέ Ποτέ”

Ο Ποτέ – Ποτέ είναι μια μικρή στρουθοκάμηλος που κάθεται σε ένα πανέμορφο, μικροσκοπικό νησί στη μέση του Ωκεανού και απολαμβάνει τον χυμό του. Η μέρα είναι μαγευτική και εκείνος νιώθει σαν να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Το νησί του είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ και δεν το αλλάζει με ΤΙΠΟΤΑ. Κάτι συμβαίνει όμως με το «τέλειο» νησί του Ποτέ-Ποτέ. Φαίνεται… ότι βουλιάζει! Παρά τις προειδοποιήσεις φίλων και περαστικών, ο Ποτέ-Ποτέ αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τι θα συμβεί τελικά στον Ποτέ-Ποτέ; Θα καταφέρει να προσαρμοστεί ή θα βουλιάξει μαζί με το νησί του;

 

Οι βοηθοί του Άι Βασίλη

Με αφορμή το χριστουγεννιάτικο βιβλίο “Οι βοηθοί του Άι Βασίλη” της Ιωάννας Ντακόλια και της Έφης Λαδά από τις Εκδόσεις Πατάκη, το δημιουργικό βιβλιοπωλείο Νους & Γνώση  προσκαλεί τους μικρούς φίλους, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα  να ζήσουν παρέα μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια!

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόβλημα, πρόβλημα, πρόβλημα στο ξωτικοβασίλειο! Οι παραμυθάδες ξέμειναν από ιδέες!

Μόνο ένας, μπορεί να τους βοηθήσει, ο φύλακας των ιστοριών, ο Άγιος των παιδιών, ο Αι-Βασίλης.

Μαζί με 11 μικρά ξωτικά, περνάει δρόμους, δάση και λόφους μέχρι να φτάσουνε στη λύση!

Εμψυχώτρια η μουσειολόγος – παιδαγωγός Δέσποινα Τσιπτσέ.

 

Εκδηλώσεις για τα πρώτα γενέθλια του βιβλιοπωλείου “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες”

Το παιδικό βιβλιοπωλείο/καφέ “Έτσι Κάνουν Οι Μπαλαρίνες” την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας!

Σας προσκαλεί, λοιπόν, στα γενέθλιά του για να ακούσετε παρέα παραμύθια, να γνωρίσετε τα μυστικά της αρχαιότητας, να δημιουργήσετε τις δικές σας μπαλαρίνες και να εκτονωθείτε με ένα rave party για γονείς και παιδιά.

Συμπληρωματικά, θα προσφέρεται 15% έκπτωση στα χριστουγεννιάτικα βιβλία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας

«Φτου ξελευτερία»

Ώρα: 11.30 – 12.30

Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Κάθε ήρωας παραμυθιού στέκεται μπροστά στο δίλημμα της επιλογής του. Άραγε ποιόν δρόμο να διαλέξει; Συνήθως, οι παραμυθιακοί ήρωες πορεύονται στο μονοπάτι της ελευθερίας.

Εμείς ακολουθούμε τα χνάρια τους, ψάχνοντας τους δικούς μας δρόμους ελευθερίας.

Μια φορά λοιπόν ήταν ένα παλικάρι, μια όμορφη, ένα παιδί, ένα…

Αφήγηση Ανθή Θάνου

Μουσική – Τραγούδι Αλέξανδρος Μακρής

“Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;”  Key Books εκδόσεις

Ώρα: 12.30 – 13.30

Συνάντηση με τον Archaeostoryteller Θεόδωρο Παπακώστα

Εικαστικό εργαστήρι “Φτιάχνουμε τις δικές μας μπαλαρίνες”

Ώρα: 16.30 – 18.00

Τα παιδιά με τη βοήθεια και την εμψύχωση της αρχιτεκτόνισσας Σοφίας Κυρκοπούλου εμπνέονται και δημιουργούν με ανακυκλώσιμα υλικά τις δικές τους μπαλαρίνες σπάζοντας τα στερεότυπα ή επιβεβαιώνοντάς τα!

Rave Party

18.00 – 20.00  

για όλη την οικογένεια με την εμψύχωση της ομάδας Spectral

Βιβλιοπαρουσίαση στο Παιδικό Μουσείο

Συνάντηση με την Τασούλα Επτακοίλη και βιβλιοπαρουσίαση

Η δημοσιογράφος (εκπομπή: Πλάνα με ουρά) και συγγραφέας, Τασούλα Επτακοίλη, θα παρουσιάσει τα βιβλία της “Γκάρης”, που έγινε μιούζικαλ και ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και “Γουργούρης”.

Θα γίνει συζήτηση για όλα τα ζωάκια, κατοικίδια και μη και θα κληρωθούν προσκλήσεις για την παράσταση.

Ένα ξεχωριστό βαλιτσάκι

Η συγγραφέας Σεβάνα Κασαμιάν και οι εκδόσεις iWrite παρουσιάζουν το βιβλίο “Ένα ξεχωριστό βαλιτσάκι” την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στον χώρο του βιβλιοπωλείου “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες”. 

Κατόπιν συζητούν με τα παιδιά για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό αλλά και τον παιδικό διαβήτη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μέσα από την τρυφερή φιλία που αναπτύσσεται µμεταξύ δύο µμικρών κοριτσιών από διαφορετικές χώρες και τις περιπέτειές τους αναδεικνύονται οι αξίες της ενσυναίσθησης, της υπευθυνότητας, της ανιδιοτέλειας, του σεβασμού προς τις προκλήσεις των άλλων, της αποδοχής της ιδιαιτερότητας του καθενός, της συγχώρεσης.

Γραμμένο µε χιούμορ και ευαισθησία, το βιβλίο αυτό θα µμιλήσει στην καρδιά µμικρών και µμεγάλων!

Ο φοβιτσιάρης γίγαντας

 

Βιβλιοπαρουσίαση Ο φοβιτσιάρης γίγαντας” του Δημήτρη Μπογδάνου απο Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Ο Δημήτρης Μπογδάνος σας περιμένει στη “Βινιέτα”, το Σάββατο 11/11, στις 11.00 το πρωί, για να σας συστήσει τον φοβιτσιάρη γίγαντα της ιστορίας του και για να βρείτε τρόπους όλοι μαζί να τον βοηθήσετε… να ξεπεράσει τους φόβους του.

“Ο γίγαντας ήταν δυνατός, τρομερός, άγριος και πολύ τσατίλας.

Όταν έβλεπε ανθρώπους γινόταν έξαλλος και φυσικά όλοι τον φοβόντουσαν.

Ποιος να το φανταζόταν όμως ότι και ο γίγαντας φοβόταν τους ανθρώπους”.

 

Συναυλίες ακουσματικής μουσικής: αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Δύο συναυλίες ακουσματικής μουσικής στο Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ – Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ διοργανώνει δύο συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, στις 17.00 και στις 20.00 στο ΝΟΗΣΙΣ.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 4ου διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης Iannis Xenakis, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ηλεκτροακουστική κοινότητα και φέτος προσέλκυσε συνολικά 222 συμμετοχές από 40 χώρες, με έργα ακουσματικής μουσικής εξαιρετικά υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Οι καινοτόμες ιδέες του Ιάννη Ξενάκη, που αποτελούν σταθερή πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες της νεότερης γενιάς, αποτυπώνονται στα περισσότερα έργα που θα παιχτούν. Φέτος, η παρουσίαση των έργων θα γίνει στο Πλανητάριο του  ΝΟΗΣΙΣ (χωρητικότητας 150 ατόμων). Η εξαιρετική αυτή αίθουσα, σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη διάχυση του ήχου θα δώσει μια απόλυτα μαγική εμπειρία στο ακροατήριο που θα βρεθεί εκεί.

Στην πρώτη συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει έργα των μελών της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Jonty Harrison, Elsa Justel, Panayiotis Kokoras, Robert Normandeau και Luis Quintana, ενώ στη δεύτερη θα παρουσιαστούν τα έργα που έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό των Cameron Naylor (Ηνωμένο Βασίλειο), Zach Thomas (Ηνωμένες Πολιτείες), Robert McClure (Ηωμένερες Πολιτείες), Edmar Soria (Μεξικό), Ian Whillock (Ηνωμένες Πολιτείες), Todor Todoroff (Βέλγιο). Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Jonty Harrison θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την ανακοίνωση των βραβείων. Για περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) πατήστε εδώ.

 

Μεταξύ των δύο συναυλιών, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Ελισάβετ Κιουρτσόγλου με τίτλο «Ιάννης Ξενάκης – Για τον ρυθμό στην αρχιτεκτονική» και θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση.

 

Η είσοδος στις συναυλίες είναι δωρεάν με κουπόνια προτεραιότητας που διανέμονται από τις 16.00 τη μέρα εκείνη από το Ταμείο του ΝΟΗΣΙΣ.

Για την είσοδο στη βιβλιοπαρουσίαση δεν απαιτείται κουπόνι.

 

Λίγα λόγια για την ακουσματική μουσική

Η ακουσματική μουσική είναι μια μορφή μουσικής που συντίθεται ειδικά για να εκτελεστεί σε μια συναυλία από ηχεία. Στην περίπτωση ειδικότερα της παρούσας συναυλίας, από μια συστοιχία 8 ανεξάρτητων ηχείων τοποθετημένων περιμετρικά του ακροατηρίου. Πυρήνας της ακουσματικής μουσικής είναι η τοποθέτηση του ήχου στο απόλυτο επίκεντρο της προσοχής του κοινού· ενός ήχου που ακούγεται αλλά δεν φαίνεται. Παραδοσιακές μουσικές παράμετροι, όπως η μελωδία, η αρμονία, ο ρυθμός, υπάρχουν στη μουσική αυτή, ωστόσο πολύ συχνά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε επιπλέον χαρακτηριστικά όπως το ηχόχρωμα, το φάσμα και η συνολική μουσική υφή. Τα υλικά σύνθεσης μπορεί να περιλαμβάνουν ήχους που προέρχονται από μουσικά όργανα, φωνές, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αλλά και κάθε πιθανό ήχο του φυσικού η ψηφιακού ηχητικού κόσμου. Η ακουσματική μουσική παράγεται με τη βοήθεια μουσικών τεχνολογιών, όπως ψηφιακές συσκευές εγγραφής, εργαλεία επεξεργασίας ψηφιακού σήματος, σταθμούς εργασίας ψηφιακού ήχου ή αναλογικά μέσα όπως modular synthesizers μαγνητόφωνα ή πικάπ.

H προέλευση του όρου ακουσματική μουσική μπορεί να αναχθεί στον Πυθαγόρα που πιστεύεται ότι δίδασκε τους μαθητές του πίσω από μια οθόνη για να μην αφήσει την παρουσία του να τους αποσπά από το περιεχόμενο των διαλέξεών του. Όπως λοιπόν ο κύκλος μαθητών του Πυθαγόρα άκουγε τον δάσκαλό να μιλά πίσω από ένα πέπλο, με παρόμοιο τρόπο ακούει κανείς την ακουσματική μουσική πίσω από ένα ιδεατό “πέπλο μεγαφώνων, χωρίς να βλέπει την πηγή του εκάστοτε ήχου. Όσοι και όσες παρευρεθούν στις δύο μοναδικές συναυλίες που διοργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ, θα κληθούν να συνδιαλλαγούν με τον ήχο, με βάση όχι την πηγή του, αλλά την αινιγματική σύσταση, την απόλυτη ηχητική του ποιότητα και την διάχυσή του στο χώρο. Η αφαίρεση κάθε οπτικής αναφοράς θα σας αναγκάσει να προβείτε σε αυτό που ο πρωτεργάτης της μουσικής αυτής, Pierre Schaeffer, συνήθιζε να ονομάζει écoute réduite (ελαχιστοποιημένη ακρόαση). Η συσκότιση της ταυτότητας των ήχων, ειδικά σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον όπως αυτό του Πλανηταρίου του ΝΟΗΣΙΣ, θα σας οδηγήσει σε ένα άνευ ορίων ταξίδι στο βασίλειο των ήχων.

 

Διαδικτυακή παρουσίαση: Τι θα ήθελαν οι Σκύλοι να γνωρίζουμε γι’ αυτούς

Την Κυριακή 05/11 συνάντηση με γονείς και παιδιά με συζήτηση για τους τετράποδους φίλους μας!

 

  • Τι αρέσει και τι δεν αρέσει στα σκυλάκια;
  • Πως θα τους καταλαβαίνουμε καλύτερα και θα μιλάμε τη γλώσσα τους;
  • Τελικά απλώνουμε το χέρι μας να μας μυρίσει ο σκύλος ή όχι;
  • Όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του είναι πάντα χαρούμενος;
  • Και με τις λιχουδιές τι γίνεται;

 

Αυτά και άλλα πολλά καυτά ζητήματα θα θιχτούν ώστε να εφοδιαστούν οι συμμετέχοντες με γνώσεις και να μάθουν πως να εξασκούνται στην παρατήρηση για να έχουν οι ίδιοι και οι σκύλοι γύρω τους μία όμορφη ζωή.

 

Συντονίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων Καπανιέρη Έυη.

Τα φαναράκια του Αγίου Μαρτίνου – LATERNENFEST

To Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με μαθητές γερμανικών και διδάσκοντες του Big Bang School αναβιώνουν τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ημέρας του Αγίου Μαρτίνου σε μια ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 18:00-20:00, στην αυλή του GoetheInstitut Thessaloniki.

Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Μαρτίνου, του προστάτη των φτωχών, σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες. Η Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα έθιμα και παραδόσεις, όπως η πομπή με τα φαναράκια και το τραγούδι του Αγίου Μαρτίνου, που μαθαίνουν στα παιδιά τη χαρά του να δίνεις και να μοιράζεσαι.

Πάρτε μαζί τα φαναράκια σας και λάβετε μέρος στη φετινή πομπή που ξεκινάει και καταλήγει στο Goethe-Institut Thessaloniki.

Ετήσια έκθεση ΣΚΕΤΒΕ: Ο καλλιτέχνης στο γίγνεσθαι της πόλης

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του παρουσιάζει την ετήσια έκθεσή του με τίτλο: “Ο καλλιτέχνης στο γίγνεσθαι της πόλης”, και τιμά ιδρυτές και διατελέσαντες προέδρους του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. Προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της Έκθεσης την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.00 στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ.

 

 Η επετειακή έκθεση των 40 χρόνων του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) για το 2023 γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στην προβολή των μελών του και γενικότερα των καλλιτεχνών της Βόρειας Ελλάδας. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στάθηκε αρωγός και υποστηρικτής του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως στις επετείους του. (Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος)

 

101 καλλιτέχνες – μέλη του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε θα παρουσιάσουν το πώς η ΤΈΧΝΗ μπορεί να εκφράσει ζητήματα κοινωνικά – πολιτικά και πολιτιστικά και εάν γεφυρώνονται τα κενά που δημιουργεί η πολιτεία.

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος δίνει ένα πολιτισμικά σημαίνον νόημα στην ζωή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τις αξίες του σε συνδυασμό με την διαβίωσή του σε μια Ιστορική πόλη. Παράγεται από μια συλλογικότητα που προέρχεται μέσα από τον ίδιο το κοινωνικό περιβάλλον που μας περιβάλει και εκφράζει τη ζωή μιας κοινότητας.

 

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

1η Γιορτή της Επιστήμης στο ΝΟΗΣΙΣ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και τη σύμπραξη του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει την 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό.

Στόχος της Γιορτής είναι να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη. Κεντρικό θέμα της 1ης Γιορτής της Επιστήμης είναι «Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης», καθώς οι πρόσφατες καταστροφές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα μέρη του πλανήτη καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο πόσο ο κύκλος του νερού επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, επιστημονικές διαλέξεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τη διοργάνωση αυτή τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και την Πάτρα.

Στο πλαίσιο της Γιορτής θα παρουσιαστεί μία επιστημονική έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη -IRD, με τίτλο «Το νερό στην καρδιά της επιστήμης», η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο του ΝΟΗΣΙΣ, από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2023. Πρόκειται για μια πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική παρουσίαση των σημαντικότερων έργων της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού, από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας.

Επιπλέον, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Περπατώντας στο νερό» (« Marcher sur l’eau ») της Aissa Maiga, που φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα πρόσβασης στο νερό σ’ ένα χωριό στις όχθες του Νίγηρα.

Κυρίαρχη θέση θα έχουν τα σχολικά εργαστήρια και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, διακεκριμένοι επιστήμονες από τις δύο χώρες θα συμμετάσχουν σε μια Ελληνογαλλική Επιστημονική Συνάντηση, συζητώντας γύρω από τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις βιώσιμες λύσεις που σχετίζονται με το νερό στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

 

Η 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ, τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την υποστήριξη της ΕΥΑΘ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

 

Για το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ (περιλαμβάνει και δράση για σχολεία)

Εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο

6 – 19 Νοεμβρίου
Έκθεση: Το νερό, στην καρδιά της επιστήμης
Η έκθεση, πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική, παρουσιάζει τα σημαντικότερα έργα της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού ταξιδεύοντάς μας από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας. Είκοσι τέσσερις πίνακες μας βοηθούν στην κατανόηση του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζει η έρευνα στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ενός ζωτικού πόρου απαραίτητου για την ανάπτυξη.

Ωράριο λειτουργίας:
Από Τρίτη μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.30 – 16.30
Σάββατο – Κυριακή, ώρες 11.00 – 19.00

Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 12.00
Προβολή ταινίας στο Αμφιθέατρο
Περπατώντας πάνω στο νερό, ντοκιμαντέρ της Aissa Maiga.
Γαλλία, Βέλγιο, 2021
Διάρκεια 90′
Το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών 2021 και αναφέρεται στο χωριό Tatiste, θύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που αγωνίζεται ώστε να έχει πρόσβαση στο νερό.
Με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ώρες 12.00 – 14.30
Εργαστήριο για παιδιά 12+
Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) οργανώνουν ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού για παιδιά και εφήβους, στο οποίο θα αναζητήσουν σε ομάδες τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν να καταλάβουν τη σημασία της διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης του νερού.
Έως 50 παιδιά.
Για συμμετοχή απαιτείται κράτηση.
Πληροφορίες – κρατήσεις:
Μαριάννα Παπανδρέου, τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτ. 2
Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.00 – 13.00.
papandreou@noesis.edu.gr

 

Τρίτη 14 Νοεμβρίου, ώρες 16.00 – 20.00
Ελληνογαλλική επιστημονική συνάντηση με θέμα: Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής

Ομιλητές
Αναστασία Ζαμπανιώτου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδική σε θέματα ενέργειας.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα.
Διαχείριση των αστικών υδάτων στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε θέματα νερού.

Κωνσταντίνος Πλάκας, Χημικός Μηχανικός με εξειδίκευση στην επεξεργασία πόσιμου νερού στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, EKETA.

Eric Mino, Επικεφαλής της τεχνικής μονάδας SEMIDE/EMWIS (Ευρωμεσογειακό Σύστημα Πληροφόρησης για την Τεχνογνωσία στον Τομέα του Νερού), επικεφαλής του Office International de l’Eau (OiEau) για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα (σε τηλεδιάσκεψη).

Kevin Del Vecchio, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην École Nationale de l’Eau et de l’Environnement του Στρασβούργου.

Κατερίνα Χριστοδούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ.

Είσοδος ελεύθερη.

Στα ελληνικά και ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.