Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιταλία
8 – 11 Μαΐου 2025
21 χρόνια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας από τους πλέον σημαντικούς, διεθνώς αναγνωρισμένους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά από το νέο φορέα του βιβλίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ). Το ΕΛΙΒΙΠ ιδρύθηκε το 2024 με σκοπό την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας διεθνώς.
Με σύνθημα «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα», η μεγάλη συνάντηση του κόσμου του βιβλίου πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO.
Τιμώμενη Χώρα η Ιταλία
Τιμώμενη χώρα για το 2025 είναι η γειτονική μας Ιταλία, με την οποία μας συνδέουν κοινές αξίες και στενοί ιστορικοί αλλά και λογοτεχνικοί δεσμοί – μας ενώνουν «Κοντινοί Ορίζοντες», όπως και το μότο της. Καλεσμένοι συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, εικονογράφοι, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, διοργάνωση αφιερωμάτων και εκθέσεων, όπως αυτές για τον Andrea Camilleri και τον Hugo Pratt, επαγγελματικά προγράμματα, συζητήσεις και δράσεις συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στο πλούσιο πρόγραμμα της Ιταλίας, το οποίο έχει ανακοινωθεί και θα βρείτε ΕΔΩ.
Με έμπνευση εξάλλου από την τιμώμενη χώρα, οι Έλληνες εκδότες προτείνουν στην έκθεση ένα επιπλέον συναρπαστικό πρόγραμμα με έντονη γεύση Ιταλίας, το οποίο θα βρείτε ΕΔΩ.
Στην έκθεση θα συμμετέχουν πάνω από 1000 Έλληνες και ξένοι ομιλητές και περισσότεροι από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται 450 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς.
Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης: «Με περισσότερους από 400 εκθέτες, Έλληνες και ξένους, με την παρουσία πολλών πολιτιστικών οργανισμών, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, με εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκατοντάδες ομιλητές, με ειδικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μανώλη Αναγνωστάκη, με ένα πολύπτυχο επαγγελματικό πρόγραμμα και μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η πρώτη
έκθεση που οργανώνει το ΕΛΙΒΙΠ, το νέο Ίδρυμα για το βιβλίο, θα είναι η πιο δυναμική στην ιστορία του θεσμού. Σε αυτό συμβάλλει και το πρόγραμμα “Ιταλία, τιμώμενη χώρα”, που θα φέρει στην Θεσσαλονίκη πολλούς συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες αλλά και εκθέσεις, όπως η έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Αντρέα Καμιλέρι. Το άρωμα του Ιταλού συγγραφέα θα απλωθεί και στην πόλη, καθώς εστιατόρια θα προσφέρουν τις μέρες της έκθεσης ειδικά μενού με τα φαγητά που αγαπούσε ο ήρωας του Καμιλέρι, ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην προβολή της έκθεσης μέσα στη Θεσσαλονίκη, από το αεροδρόμιο μέχρι τα περίπτερα του Δήμου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ή τους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μου έκανε εντύπωση με πόση προθυμία οι οργανισμοί, από την Fraport μέχρι τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, στηρίζουν την Έκθεση».
Βασικές θεματικές της 21ης ΔΕΒΘ
Ο φετινός τίτλος της ΔΕΒΘ, Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα, θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της: Από τα Fake news, τα ΜΜΕ και τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τα ψηφιακά βιβλία, τη βιβλιοθηκονομία, την αγορά βιβλίου μέχρι τις μεταφράσεις και τη συγγραφή και από την εκπαίδευση μέχρι τους μηχανισμούς της διαφήμισης. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι ενδεικτικά ο Nadim Sadek, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Shimmr AI, μιας επιχείρησης που αναλύει το λεγόμενο «BookDNA» για την βελτιστοποίηση της προώθησης και πώλησης βιβλίων. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει πάνελ για τον πολιτισμό στην εποχή των αλγορίθμων και των ολιγαρχιών, η Εταιρεία Συγγραφέων μιλά για το βιβλίο στην εποχή του ΑΙ, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για τον ψηφιακό εγγραματισμό και την παιδεία στα μέσα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση/Translation Slam που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών με τίτλο «Άνθρωπος εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μετάφραση Λογοτεχνίας» όπου εξετάζονται στην πράξη οι δυνατότητες, τα όρια και οι ιδιαιτερότητες της αυτόματης μετάφρασης έναντι της μετάφρασης από άνθρωπο στο πλαίσιο της λογοτεχνίας.
Έμφαση δίνεται επίσης σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, καθώς και σε θέματα ψυχικής υγείας. Η ποίηση έχει κεντρικό ρόλο, οι «σκοτεινοί ήρωες» αναλύονται και η Ιστορία με τις αθέατες, συχνά μυστηριώδεις πλευρές της, φωτίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της 21ης ΔΕΒΘ.
Συγγραφείς απ’ όλον τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη
Αγαπημένοι Έλληνες δημιουργοί, αλλά και σημαντικοί ξένοι συγγραφείς, εικονογράφοι και ακαδημαϊκοί επισκέπτονται και αυτή τη χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και τα μορφωτικά ινστιτούτα, φέρνοντας τη δική τους ματιά στον κόσμο.
3ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα ΔΕΒΘ
Το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ που πραγματοποιείται στο Κέντρο Δικαιωμάτων ΔΙΑΛΟΓΟΣ, αποτελεί πλέον θεσμό που προσελκύει διακεκριμένους εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες από το εξωτερικό, δίνοντας και την ευκαιρία μεγαλύτερης εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής σε συνδυασμό και με την επανεκκίνηση του μεταφραστικού προγράμματος GreekLit. Στην τρίτη του χρονιά το επαγγελματικό πρόγραμμα εξασφάλισε 30 συμμετοχές από επιφανείς εκδοτικούς οίκους και 19 σημαντικές χώρες, όπως Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Σερβία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Αρμενία. Από τις 30 αυτές συμμετοχές, οι 9 προέρχονται από την τιμώμενη χώρα, Ιταλία. Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα Fellowship, άλλοι δέκα επαγγελματίες του βιβλίου έχουν δηλώσει ανεξάρτητα συμμετοχή στο επαγγελματικό πρόγραμμα.
Θα συζητηθούν θέματα έκδοσης και αγοράς βιβλίου για παιδιά και για ενήλικες, ο ρόλος του μύθου και του πολιτισμού στις διεθνείς αγορές, ενώ καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες θα μας εισάγουν σε θέματα επίδρασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον εκδοτικό κλάδο. Θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εκδοτικό κόσμο της Ιταλίας – τιμώμενης χώρας και τις ευκαιρίες συστηματικότερης συνεργασίας με την Ελλάδα. Θα συζητηθούν ζητήματα μετάφρασης σπανιότερων γλωσσών, αλλά και θέματα φύλου. Από το βιβλίο στην οθόνη είναι ο τίτλος ενός ακόμα από τα ενδιαφέροντα πάνελ του προγράμματος.
Στο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και το ThinkPub, ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών του βιβλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών.
Παρόντες στη φετινή διοργάνωση θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Giovanni Hoepli, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers Association, IPA), η Sonia Dranga, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP), η Elena Pasoli, Διευθύντρια της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και ο Jacks Thomas, guest director της Bologna Book Plus και τέως διευθυντής της έκθεσης βιβλίου του Λονδίνου.
Επετειακές εκδηλώσεις και Αφιερώματα
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του διοργανώνονται εκδηλώσεις για έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, τον Μανώλη Αναγνωστάκη. Τιμάται επίσης ο εμβληματικός συγγραφέας της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, Γιώργος Ιωάννου, με αφορμή την επέτειο των σαράντα χρόνων από τον θάνατό του. Επίσης, σε συνδιοργάνωση της Helexpo με τον IANOS, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με πλούσιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει τον αφιερωματικό τόμο για τον Λόρδο Βύρωνα με διακεκριμένους ομιλητές και το ΕΛΙΒΙΠ διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Ιταλία με συντονιστή τον Νίκο Καραπιδάκη και ομιλητές τους/τις Κατερίνα Καρπινάτο, Φραντσέσκο Σκαλόρα και Μαρία Καρακάουσι. Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα παρουσιάσει την τριλογία «Αφιέρωμα στον Γ.Θ. Βαφόπουλο», καθώς και το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για εφήβους, My keywords, είμαι οι λέξεις μου. Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τόμας Μαν δίνουν το έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τον δημόσιο λόγο των συγγραφέων και την ευθύνη του διανοουμένου στον σύγχρονο κόσμο.
Διοργανώσεις-θεσμοί της ΔΕΒΘ
Σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκδότες, φορείς, ινστιτούτα και ομάδες, η 21η ΔΕΒΘ συνεχίζει και φέτος τις διοργανώσεις της που πλέον αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της: Το 11ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών θα παρουσιάσει ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα ποιητών και πεζογράφων και θα ετοιμάσει και φέτος το πετυχημένο Poetry Black Box, όπου θα φιλοξενούνται videopoems, αλλά αυτή τη φορά και εκδηλώσεις. Οι Λέσχες Ανάγνωσης θα πραγματοποιήσουν την 3η τους πανελλαδική συνάντηση στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ. Στο 9ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, πέρα από το γνωστό ραντεβού με το συναρπαστικό Translation Slam, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στις μεταφραστικές σπουδές και το αντίκρισμά τους, καθώς και στις αμοιβές των μεταφραστών, αλλά και στη μετάφραση θεατρικών έργων. Παρουσιάζεται επίσης η πλατφόρμα LEILA, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συντονισμό της Γαλλίας, που από το 2023 προωθεί τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία στην Ευρώπη, με πάνω από 90 συγγραφείς και 70 τίτλους.
Παιδική και Εφηβική Γωνιά
Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά περιμένει και φέτος τους μικρούς και μεγάλους φίλους της!
Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά επιστρέφει φέτος στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ-HELEXPO για την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα πάντα: Μυθικά πρόσωπα, αγαπημένα κόμικς, νέους επαναστάτες, αντισυμβατικούς ήρωες, μουσικούς και καλλιτέχνες, βαθιές αναζητήσεις, φύση και ζώα, ορόσημα της λογοτεχνίας, ιστορικά πρόσωπα, επιστημονική φαντασία, κρυμμένους θησαυρούς! Από τις συνολικά 450 εκδηλώσεις της φετινής ΔΕΒΘ, περισσότερες από 100 απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Στη δε κεντρική έκθεση Ρίμας και Εικονογράφησης «Μικρά και Ιταλικά», 70 συγγραφείς και εικονογράφοι μοιράζονται στίχους με ρίμα και ζωγραφιές με έμπνευση τη φετινή τιμώμενη χώρα, την Ιταλία, τη λογοτεχνία της, τα σύμβολά της, τους ήρωές της, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της.
Πενήντα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς θα επισκεφθούν την έκθεση. Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι, ατομική ή ομαδικά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια, ακόμα και πρόγραμμα πρώτων βοηθειών που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και διάφοροι φορείς. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, book parties, πυγολαμπίδες και βόλτες στο διάστημα, χώρος για περιπέτειες, παιχνίδι, γνώσεις αλλά και επαφή με τα συναισθήματα, ενσυναίσθηση, φιλία, αλληλεγγύη, υπάρχει για όλα τα παιδιά στο πρόγραμμα της φετινής Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς. Εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.
Ανάμεσα στις δράσεις και εκδηλώσεις, το κοινό θα συναντήσει την ομάδα των Bookbusters από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που μεταφέρουν τον τρόπο δουλειάς της συντακτικής ομάδας και μοιράζονται την εμπειρία της έκδοσης του περιοδικού Λόγου και Τέχνης.
Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί – μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, επιλέγουν και διαβάζουν αγαπημένα αποσπάσματα από ιστορίες του μεγάλου Ιταλού παραμυθά Τζιάνι Ροντάρι, βραβευμένου με Βραβείο Άντερσεν ΙΒΒΥ 1970, ταξιδεύοντάς μας στον γεμάτο από ‘γραμματική της φαντασίας’ κόσμο του.
Έκθεση Ρίμας και Εικονογράφησης «Μικρά και Ιταλικά»:
Ένα κάλεσμα όχι ξεχωριστά σε συγγραφείς και εικονογράφους, όπως συνήθως, αλλά σε όλους μαζί. Όπως έχει αποδειχθεί, οι εικονογράφοι γράφουν πολύ καλά, και οι συγγραφείς… όλο και κάτι ζωγραφίζουν! Συγγραφείς και εικονογράφοι, λοιπόν, μοιράζονται στίχους με ρίμα και ζωγραφιές με έμπνευση τη φετινή τιμώμενη χώρα, την Ιταλία, τη λογοτεχνία της, τα σύμβολά της, τους ήρωές της, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της.
Στην Έκθεση συμμετέχουν 70 συγγραφείς και εικονογράφοι, καθώς και, για πρώτη φορά, έφηβοι μαθητές και μαθήτριες. Συγκεκριμένα, οι: Έρικα Αθανασίου, Κυριακή Ακριτίδου, Ιωάννα Αλεξάκου, Αθανασία Αμπαριώτη, Μαρία Ανδρικοπούλου, Χριστίνα Αποστολίδη, Κατερίνα Γαγανέλη, Ελισσαβέτα Δανδάλη, Μαρία Δασκαλάκη, Χρήστος Δημόπουλος, Γιώτα Διάκου, Ελένη Δικαίου, Ματίνα Ζαγκότη, Εμμανουέλα Κακαβιά, Ιωάννα Καλοστεφάνου, Μιμίκα Καπούλα, Mαρία Κατσικανδαράκη, Θεοδώρα Κατσιφή, Ζωή Κοσμίδου, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Χριστίνα Κρητικού, Εβίτα Κωνσταντίνου, Άννα Κωσταλλά, Έφη Λαδά, Γαρυφαλλιά Λευθέρη, Ελένη Λεωνίδα, Σοφία Μαντουβάλου, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Λίνα Μουσιώνη, Αναστασία Μπαλάσκα, Ουρανία Νικολάου, Oμάδα Guagua – Αφροδίτη Ρίζου, Δημήτρης Τρακόσας, Ελένη Παναγίδου, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Σωτήρης Παστάκας, Μαρία Παχιαδάκη, Δήμητρα Πέππα, Μαρία Πετκανοπούλου, Κώστας Πούλος, Μαρία Σαββίδου, Ελένη Σβορώνου, Μαρία Σκιαδαρέση, Έλενα Στανιού, Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Κατερίνα Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Βασίλης Τερζόπουλος, Νίκος Τογγιαλίδης, Aλέκα Τρίπου – Μάνου, Γεωργία Τρούλη, Ελένη Τσαλδίρη, Χρίστος Τσιάβος, Μαρία Φραγκουδάκη, Ελένη Φωτάκη, Φίλιππος Φωτιάδης, Μαιρηλία Φωτιάδου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ιταλίας – τιμώμενης χώρας, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να θαυμάσουν την έκθεση I colori dell‘antico (Τα χρώματα του αρχαίου), που διοργανώνεται από την Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλών Εκδοτών με την επιμέλεια της Ακαδημίας Drosselmeier. Πρόκειται για μια έκθεση Ιταλών εικονογράφων που έχουν δώσει νέες μορφές και νέα χρώματα στον κλασικό κόσμο, δηλώνοντας την ισχυρή έλξη που ασκεί ακόμη και σήμερα η αρχαία τέχνη σύμφωνα με τις κλασικές και ψηφιακές τεχνικές και τους ποπ χρωματισμούς.
Επιπλέον, η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, έκθεση με έργα βραβευμένων εικονογράφων απ’ όλον τον κόσμο.
Photo: Thomas Feibel
Με δύναμη από το εξωτερικό:
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης το κοινό συναντά τον Batem (Luc Collin), σκιτσογράφο και σεναριογράφο κόμικς, γνωστό για την αναβίωση του θρυλικού χαρακτήρα του Marsupilami, του ιστορικού χαρακτήρα που δημιούργησε ο Αντρέ Φρανκέν, ο οποίος τον επέλεξε και τον εκπαίδευσε για να τον διαδεχθεί. Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του Marsupilami από τον Αντρέ Φρανκέν, το 1952, 110 σκίτσα που σχεδίασε ο Batem συγκεντρώθηκαν σε ένα επετειακό άλμπουμ. Καλλιτέχνης με εκπληκτική δυναμική στο σχέδιο και με εξαιρετική αίσθηση της σύνθεσης, ο Batem δεν περιορίζεται απλώς στο να συντηρήσει τον μύθο, αλλά τον ζωντανεύει, φέρνοντας ευτυχία στη φαντασία χιλιάδων παθιασμένων αναγνωστών.
Η συγγραφέας και εικονογράφος Lidia Branković από το Βερολίνο θα ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στο best seller «Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων» (εκδ. Διόπτρα) και στο νέο της βιβλίο, «Το τσίρκο των σκιών». Η Marta Bartolj, πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα και εικονογράφος από τη Σλοβενία, θα εισάγει το κοινό σε «Μικρές πράξεις καλοσύνης» (εκδ. Μεταίχμιο), με ένα δημιουργικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν διαλέγοντας κάρτες. Προσοχή, όμως, υπάρχει μια μικρή ανατροπή! Όλες οι κάρτες είναι γυρισμένες ανάποδα, οπότε οι εικόνες που κρύβουν είναι έκπληξη! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φύλλο χαρτί, μερικά χρωματιστά μολύβια και μπόλικη φαντασία! Ο Berislav Blagojević από τη Σερβική Δημοκρατία θα μας συστήσει τον «Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος», που θα επιχειρήσει να μας εισάγει και στην κυριλλική γραφή.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης φέρνει από τη Γερμανία τον Thomas Feibel, κορυφαίο δημοσιογράφο και συγγραφέα για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τα ψηφιακά μέσα, Ο Feibel θα παρουσιάσει στους έφηβους αναγνώστες το βιβλίο του #Selbstschuld: Was heißt schon privat?, το οποίο πραγματεύεται τους πειρασμούς και τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου και μας εξηγεί τι μπορεί να συμβεί όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.
Παιδιά, Παιδεία και ψηφιακός κόσμος:
Ο ψηφιακός εγγραμματισμός και η παιδεία στα μέσα σε συνδυασμό με τις προσκλήσεις του διαδικτύου και της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι άλλωστε θέματα που θίγονται στο γενικό πρόγραμμα ενηλίκων της φετινής έκθεσης. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου «Εγγράμματοι σε έναν ψηφιακό κόσμο: Παιδεία στα μέσα και την Πληροφορία» (εκδ. Τόπος) με ερωτήματα για το ρόλο του σχολείου και της εκπαίδευσης, τον ψηφιακό γραμματισμό, την οθόνη και το χαρτί, την αξιολόγηση της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Με αφορμή το βιβλίο «Οθόνη vs Εγκέφαλος» (εκδ. Σταμούλη) θα γίνει συζήτηση για τη χρήση των οθονών και τις επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους, ενώ η Κάπα εκδοτική θα παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα και παιδαγωγικές προσεγγίσεις με τίτλο «Διανόηση ή Διαδίκτυο». Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος οργανώνει εκδήλωση για την «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση & τον Πολιτισμό: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Μετασχηματισμός». Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στη συζήτηση με τίτλο «Από την τηλεκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οικολογίες σχολικού γραμματισμού και το μέλλον του ελληνικού σχολείου», παρουσιάζει ερευνητικά δεδομένα από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και από τις προσπάθειες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ισχύουσες οικολογίες σχολικού γραμματισμού και να διατυπωθούν προτάσεις για απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό σχολείο.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η έκθεση εμπνέει την πόλη
Σαν να μην τις χωρούν τα 16.000τμ της HELEXPO, πολλές από τις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ απλώνονται σε αγαπημένα σημεία της πόλης: Ανάμεσά τους, παρουσιάσεις βιβλίων στο Cafe Ζώγια – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια και στη Μουσική Σκηνή Πριγκιπέσσα.
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 21ης ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Μπορείτε να επισκέπτεστε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.